A múlt vasárnapi Abu-dzabi Nagydíjon pályafutása első Forma-1-es világbajnoki címét megszerző Nico Rosberg öt nappal a siker után sokkoló hírt közölt: visszavonul az F1-ből.

A távozó német helyére most találni kell valakit Lewis Hamilton mellé, de a feladat nem lesz könnyű. Nagy kérdés, hogy mit akar a Mercedes, két csúcspilótát és szabad versenyt, vagy inkább megerősítik az időnként problémás Lewis Hamilton pozícióját azzal, hogy egy egyértelmű másodhegedűst ültetnek mellé.

Ha az utóbbit szeretnék, viszonylag egyszerű a dolguk: a saját nevelésű tartalékos, Pascal Wehrlein idén egy évet lehúzott már az F1-ben a Manornál, azonban annyira semmiképp sem tűnik erősnek és jónak, hogy zavarhassa Hamiltont, sőt, talán nem is engednék neki, jobb a békesség alapon. Az ifjonc házon belüli előléptetése pénzügyileg is egyszerű lenne, Wehrlein “aprópénzért” vezetné az autót.

Más kérdés, ha a Merci erős partnert akar Hamilton mellé. A Mercedes-ülés a nagyágyúk számára is vonzó lehet, még Sebastian Vettel vagy Fernando Alonso igazolása sem teljesen elképzelhetetlen.

wehrlein2

A Ferrariban idén csalódó négyszeres világbajnok német biztosan jól festene a német márka autójában, és ki tudja, talán a ferraris szerződésében akad valami kitétel az eredményeket illetően, ami 2016-ban nem teljesült, és ami így lehetővé teszi a távozását.

Az elmúlt két évben a McLarennél küszködő Alonso nemrég ugyan arról beszélt, hogy akkor sem menne a Mercedeshez, ha hívnák, de amikor erről értekezett, még teljesen elméleti jellegű volt a kérdés, és ne feledjük, két éve ő maga kopogtatott a Mercinél munkáért, de akkor nem volt szabad hely.

A fentieknél kevésbé szenzációs, de épp ezért reálisabb köztes lehetőség, hogy a túl tapasztalatlan Wehrleint egy szép kis árleszállítás kíséretében betolják mondjuk a motorpartner Williamshez, cserébe pedig elkérik a Wolff által (is) menedzselt Valtteri Bottast.

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff péntek délután azt mondta, a jövő héten kezdenek neki az utódkeresésnek: “Minden lehetőséget meg kell vizsgálnunk. Nagyon nehéz lesz pótolni őt. Hétfőtől foglalkozunk a kérdéssel.”

Bestcars