1 perc 19.753 másodperc alatt száguldott végig Jenson Button a 4933 méteres San Marinó-i pályán. Szinte tökéletesen hajtott végig a pályán, aminek meg is lett az eredménye. Nem csak új pályacsúcsot autózott, hanem a BAR csapat és saját maga első pole pozícióját is megszerezte. Ez az eredmény pedig újabb lépcső a BAR fejlődésben, és esély egy újabb dobogós hely megszerzésére. Nem csak a BAR örült ennek az első helynek, hanem a Michelin is, hiszen idén nekik is ez az első.

Jenson Button:

„Rendkívül boldog vagyok, hogy sikerült elérni ezt a pole pozíciót, nekem és a csapatnak is ez az első. Mindenkinek köszönetet mondok, a kemény munka és a kitartás kifizetődött.
Nincsenek illúzióink, a holnapi verseny nagyon kemény lesz, arra kell figyelnünk mit tesz Michael. Az autó azonban nagyon jó, sokkal jobb, mint az első kvalifikáción, akkor nem volt elég a tapadás. Nagyon elégedett vagyok a körömmel, minden összejött. Úgy rajtolhatok -a F1-es karrierem során először- hogy nem lesz előttem senki, ami nagyon különleges pillanat, de 100 százalékkal a rajtlámpákra fogok összpontosítani, mert miden ott dől el.”

A Bar másik pilótája Takuma Sato, ahogy egész hétvégén most is kiegyensúlyozottan autózott, tempója most a hetedik helyre volt elég.

Luca di Montezemolo a Ferrari elnöke még elégedetten bokszolt a levegőbe, amikor Rubens Barrichello a legjobb időt autózta, ám amikor többen is gyorsabbak voltak nála már csak Schumacherben bízott.

Michael Schumacher azonban három megszerzett első rajtkocka után, idén először a második helyre szorult. A Ferrari hatszoros világbajnoka az első két szektorban még a leggyorsabb volt, ám az egyik sikánban megcsúszott és időt vesztett. Hiába korrigálta minimális veszteséggel hibáját, tempója már csak a második helyre volt elég.

Michael Schumacher:

„Amikor láttam, hogy Jenson milyen jó kört ment, tudtam, hogy mindent egy lapra kell feltennem. Nagyon keményen igyekeztem, de a Variante Altában túl sokat vállaltam. Tulajdonképpen szerencsés vagyok, hogy nem csúsztam ki, és nem pördültem meg.” -mondta Schumacher.

Juan Pablo Montoya autózta a harmadik legjobb időt, amely már mintegy fél másodperccel rosszabb volt, mint Button-é. Montoya elmondta, hogy nem csak az elért eredménynek örül, hanem hogy idén először Ralf Schumacher előtt végzett. Emellett megjegyezte, hogy nem aggódik, hiszen a verseny egészen más, és a versenyre megtalálták az optimális beállításokat.
Az ifjabbik Schumacher ötödik lett, így a harmadik sorba szorult, mellőle pedig Fernando Alonso a Renault pilótája indul.

Baumgartner Zsolt a 18. helyről rajtolhat a vasárnapi versenyen ez még nem is lenne probléma, ám sajnos ezt annak köszönheti, hogy Raikkönen és Fisichella nem teljesített mért kört. Baumgartner még a délelőtti második szabadedzésen kicsúszott és összetörte versenyautóját, így az időmérőt már a tartalékautóval teljesítette. Ez a versenyautó, azonban még nem tartalmazza az összes új fejlesztést, így már a csapattársához képest is hátrányból indult a magyar versenyző.

„Az igazság az, hogy túl sokat kockáztattam és ezért történhetett mindez. Kicsit jobban le akartam vágni a sikánt mint általában, és ez megbosszulta magát. Aztán a régi fejlesztésű, korábban Brunira beállított tartalék autóval már úgy gondoltam, hogy annyi hátráltató körülménnyel kell versenyeznem, hogy a csúszáshatáron autóztam végig. Pechemre a szünet miatt kicsit piszkosabb pályán megint megcsúsztam a sikánban, de most sikerült visszajönnöm a pályára. Meglátjuk mire megyünk majd, és hogy zárul ez a hétvége.”

Az időmérő eredménye:

1. Jenson Button BAR-Honda 1:19.753
2. Michael Schumacher Ferrari + 0’00″258
3. Juan Pablo Montoya Williams-BMW + 0’00″459
4. Rubens Barrichello Ferrari + 0’00″698
5. Ralf Schumacher Williams-BMW + 0’00″785
6. Fernando Alonso Renault + 0’01″142
7. Takuma Sato BAR-Honda + 0’01″160
8. Mark Webber Jaguar-Cosworth + 0’01″168
9. Jarno Trulli Renault + 0’01″281
10. Cristiano Da Matta Toyota + 0’01″334
11. David Coulthard McLaren-Mercedes + 0’01″338
12. Felipe Massa Sauber-Petronas + 0’01″779
13. Olivier Panis Toyota + 0’01″805
14. Christian Klien Jaguar-Cosworth + 0’02″196
15. Giorgio Pantano Jordan-Cosworth + 0’03″599
16. Nick Heidfeld Jordan-Cosworth + 0’03″735
17. Gianmaria Bruni Minardi-Cosworth + 0’07″146
18. Zsolt Baumgartner Minardi-Cosworth + 0’26″546
19. Kimi Raikkonen McLaren-Mercedes –
20. Giancarlo Fisichella Sauber-Petronas –