2005-2012-ig terjed annak a megállapodásnak a hatálya, amelyet a Forma-1 “ura” Bernie Ecclestone és a Török Autósport Szövetség írt alá. Ezzel Törökország egyike lehet az FIA legnagyobb kegyben részesített országainak, ugyanis rali világbajnoki futamot is rendezhet. Előbb azonban az országnak még meg kell építenie, első Forma-1 rendezésére is alkalmas pályáját.

Csakúgy, mint a bahreini vagy a kínai pályát, ezt a létesítményt is Hermann Tilke tervezi majd. A tervek szerint ezúttal is nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy a nézők minél több előzést láthassanak, de a pálya másik része igen technikás lesz. 16 kanyar lesz az óramutató járásával ellentétes haladású pályán. Előreláthatólag 80-100 ezer embernek jut majd hely a lelátókon.

Mintegy 85 millió dollárnak megfelelő összeget költenek majd az építkezésre, amelynek minőségében ezúttal már a Bahreini pályát kell túlszárnyalnia. A helyszínt egyelőre nem árulták el, ám korábban négy város is szerepelt a pályázatokon. Elsőként természetesen Isztanbul, mellette kandidált még Izmir, Antalya és Kirsehir.