Az 1986-os atomkatasztrófa óta lezárt zónában a természet az úr, a korábban emberi kéz alkotta környezetet a növény- és állatvilág a saját képére formálta. Ezen a területen belül néhány vállalkozó furcsa projektbe vágott bele: létrehozták az Atomik italmárkát, amelyhez csak helyben termett alapanyagokat használnak fel. Vagyis a lezárt területről, ahol elvileg tilos élelmiszert termelni, mivel a sugárzás mértéke meghaladhatja a megengedett szintet. 

A Chernobyl Spirit Company felfedező kedvű alapítói először helyi rozsból főztek vodkát, melyhez a terület alatt található vizet is felhasználják. Utóbbin a mérések szerint a radioaktivitás nyomai kimutathatóak, azonban a Porthsmouth-i Egyetem szakembere szerint számos, az esetleges hatásokat vizsgáló kutatást elvégeztek, mielőtt belevágtak a nagy üzletbe.

“Nem radioaktívabb, mint a többi vodka” – nyugtatott meg mindenkit James Smith környezetmérnök, aki egyben résztulajdonos is a csernobili szeszfőzdében. A férfi szerint a desztillálási folyamatnak köszönhetően a szennyező anyagok nem kerülnek bele a végtermékbe.

Lefoglalta az ukrán hatóság a csernobili almából főzött pálinkát 2

Ezzel akkora médiasikert arattak, hogy belevágtak a komolyabb bizniszbe. Idén már helyi almából készítettek pálinkát, és ebben az esetben is ukrán és brit kutatók erősítették meg, hogy az Atomik emberi fogyasztásra alkalmas. 

“A Turinform Zakarpattya turisztikai információs központ igazgatója leírta, hogy a pálinkához a viz az övezet területén található 160 méter mély artézi kútból származik. A pálinkaértékesítésből származó bevételek 75 százalékát a sugárszennyezett övezetben vadon élő állatok és a térségben élők megsegítésére fordítják majd.” – írta a Kárpáti Igaz Szó magazin. 

Csakhogy a sikersztoriba beleszólt a hatóság, az első 1500 elkészült palackot lefoglalta az ukrán titkosszolgálat. Jim Smith, a cég alapítója és egyben az angliai Portsmouth Egyetem professzora azt mondta, hogy azzal vádolják őket, hogy nem voltak ukrán jövedéki bélyegek az üvegeken, miközben minden palackot az Egyesült Királyságban akartak értékesíteni, ezért került a palackokra angol jövedéki jelölés. Ügyvédjük szerint a termékek lefoglalása jogellenes.