A Bostony Dynamics fejlesztéseit mindenki ismeri, aki ránézett a telefonjára az elmúlt 3-4 évben. Táncoló robotkutyák, akrobatikus mutatványokkal ugráló humanoid robotok, tényleg félelmetes, és lélegzetelállító, amit elértek.

De egy fecske nem csinál nyarat még a robotok területén sem, és máshonnan még nem láttunk hasonlóan komoly eredményeket. Most viszont itt van a Berkeley-n fejlesztett Cassie, ami ránézésre nem tud többet, mint a Boston Dynamics termékei, sőt. 

Egy botladozó torzót látunk, két pipaszár lábat, ahogy küzd, mint disznó a jégen. Ez a nagy mutatvány? Igen ez, mert Cassie mindezt magától csinálja. 

Míg a Boston robotjainak mozgása egy előre megírt “készletből” áll össze, addig Cassie a mesterséges intelligencia segítségével sajátította el a lábon maradás képességét.

Sikere a megerősítésen alapuló tanulási technikájában rejlik, vagyis abban a folyamatban, amely során az AI komplex viselkedésformákat tanul meg ismételt próbálkozások útján, a hibáiból tanulva, minden lépésben javítva képességein. Így a “program” magától jött rá, hogy lehet guggolva járni, terhet cipelve sétálni, és folyamatosan fejlődik.