Már az első űrutazások óta lázban tartja az emberiséget a más égitesteken való letelepedés kérdése. Szinte azt lehet mondani, hogy napról napra közelebb vagyunk ennek beteljesítéséhez, köszönhetően a technológiai fejlődésnek.

Az űrprogramok különböző kutatásai és tesztjei nyilvánvalóan rengeteg pénzt felemésztettek az elmúlt évtizedekben, de ezek nélkül is rengeteg pénzbe kerülne az élet a Holdon. Egy brókercég konkrétan ki is számolta a költségeket: az otthon megteremtésével és az élethez elengedhetetlen körülmények biztosításával 20-22 évig havonta nem kevesebb mint 325 ezer dollárt, átszámítva közel 100 millió forintot kellene fizetni.

Az életkörülményeknél többek között olyan dolgokat vettek figyelembe, mint a levegőt megtartó szigetelések, az ipari teljesítményű hűtő- és fűtőberendezések, a meteorálló ablakok, és a fenntartható forrásból származó energia. Mindezeknek állnia kell a holdi körülményeket, ahol gyakorlatilag nincs légkör, és a felszíni hőmérséklet -160 és 130 fok között ingadozik.

A számolás nemcsak felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire drága is a Holdra vagy más bolygókra költözés, de igencsak elgondolkodtató: nem lenne jobb ezeket a hatalmas összegeket a Föld élhetőbbé változtatására fordítani?