Északnyugat-Németországban, Hannover környékén található a Wilhelmstein-sziget. Az ország északi részének legnagyobb állóvize, a Steinhude-tó által körülölelt aprócska szárazföld alakján látszik, hogy azt nem a természet formálta olyanra amilyen: éppen 260 évvel ezelőtt kezdték el építését, hogy a hétéves háborúban fontos erődrendszerként védhesse meg a környéket.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Alex Ivchyn (@alex_ivchyn) által megosztott bejegyzés

Az erődrendszer kifejezés nem elírás: annak idején 16 sziget épült hatalmas kőalapokra, és mind közül ez volt a legnagyobb. Került is rá egy csillag alakú erőd, mely a mai napig a sziget ékköve, és sokáig egy katonai iskola is működött itt.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Henning Vorm Walde (@hvormwalde) által megosztott bejegyzés

Erődként csak egyszer kellett helytállnia, még 1787-ben. Miután feladatát sikeresen elvégezte, és a katonai iskola is a partra költözött, egy szökésbiztos börtönt alakítottak itt ki. A 19. század elején nyerte el mai alakját a szárazföld: ekkor lett téglalap formája a kisebb szigetek hozzácsatolásával. Az építmény így jobban ellenállt a környezeti erőhatásoknak.

1867-re elköltöztek a rabok is, és hamar turistacélpont lett a Wilhelmstein-sziget. A 20. század elején már esküvőket is rendeztek rajta, napjainkban pedig múzeumként és szálláshelyként üzemelnek az itt álló épületek.