Bő 150 évvel ezelőtt a III. Napóleon által jelentett fenyegetés miatt a brit miniszterelnök, Lord Henry Palmerston öt tengeri erőd építését rendelte el, hogy megvédjék a franciáktól Portsmouth kikötőjét. A munka az 1860-as években el is kezdődött: 4,5 méter vastag gránitfalak védték a La Manche-csatornában álló tornyokat a víztől és az ellenséges találatoktól. Később kiderült persze, hogy a 15 évig tartó építkezés akkor feleslegesnek bizonyult, ráadásul taktikai szempontból is rossz helyre kerültek az erődök.

Egykor katonai erőd volt ez a luxussziget 1
Egykor katonai erőd volt ez a luxussziget 2

Egykor katonai erőd volt ez a luxussziget

Egykor katonai erőd volt ez a luxussziget

Egykor katonai erőd volt ez a luxussziget 21
Egykor katonai erőd volt ez a luxussziget 22
Egykor katonai erőd volt ez a luxussziget 23
Egykor katonai erőd volt ez a luxussziget 24
Egykor katonai erőd volt ez a luxussziget 25
Egykor katonai erőd volt ez a luxussziget 26
Egykor katonai erőd volt ez a luxussziget 27
Egykor katonai erőd volt ez a luxussziget 28
Egykor katonai erőd volt ez a luxussziget 29
Egykor katonai erőd volt ez a luxussziget 30
Egykor katonai erőd volt ez a luxussziget 31
Egykor katonai erőd volt ez a luxussziget 32
Egykor katonai erőd volt ez a luxussziget 33
Egykor katonai erőd volt ez a luxussziget 34
Egykor katonai erőd volt ez a luxussziget 35
Egykor katonai erőd volt ez a luxussziget 36
Egykor katonai erőd volt ez a luxussziget 37
Egykor katonai erőd volt ez a luxussziget 38
Fotó megosztása:

A két világháború után a hadsereg megszabadult az erődöktől, hosszú ideig azonban senki sem foglalkozott velük. Az 1980-as években vette át őket az első komolyabb befektető, aki hajlandó is volt a brit történelem aprócska szeletét gondozni. Ezek közül a No Man’s Land Fort, azaz a Senki földje-erőd mai formáját 2012-től kezdve nyerte el, aktuális gazdái ugyanis egy luxushotelt faragtak belőle fürdőrészleggel, tetőterasszal, tűzrakó hellyel és BBQ-lehetőséggel.

Egykor katonai erőd volt ez a luxussziget 39

A 23 hálószobás ingatlan azonban most új tulajdonosra vár. Ahhoz képest, hogy 2015-ben közel 8 millió fontot költöttek a 4714 négyzetméteres erőd felújítására, a 4,25 millió fontos (1,8 milliárd forintos) vételár nem is tűnik olyan soknak. Mivel alapvetően egy szállodáról van szó, a hálószobák mellett találni még itt egy éttermet öt tematikus bárral és egy tradicionális angol pubot is.

Egykor katonai erőd volt ez a luxussziget 40

Az úszó luxushotelt hajó mellett helikopterrel is meg lehet közelíteni, így Londonból mindössze húsz perc alatt ide lehet érni. Ez sokak számára vonzóvá teheti a helyet, melyet a térképen is alig találni meg: ugyan a Google Maps jelzi például, hol található az erőd, részletesebb műholdkép nem érhető el róla, itt tényleg garantált a diszkréció.