Majdnem nosztalgikus Ikarus partibusz

Szerző: Aranyi Péter levél küldés 
Dátum: 2015.07.04. 12.00

Természetesen szívmelengető érzés, ha egy öreg Ikarus nem a roncstelepen végzi be a sorsát. Az még inkább, ha úgy újítják fel, hogy közben megőrzik szépségét.

Én elsősorban a korhű buszfelújítás híve vagyok, hiszen egy jármű szépségét az adja leginkább vissza, ha olyan köntösbe öltöztetik, mint amilyenben kigurult a gyárkapun. A partibuszok többségét általában leselejtezett járművekből alakítják ki és a legtöbbször arra törekednek, hogy a buszok minél menőbbek, vagányabbak legyenek. Vannak azonban kivételek is, ilyen például ez a németországi Ikarus 280-as csuklós autóbusz, mely meglehetősen szolid fényezést kapott újjászületésekor.

Így nézett ki egykoron a berlini Ikarus 280

Az egykoron a berlini BVG-nél szolgálatot teljesítő autóbusz fényezését sárgáról metálkékre cserélték, emellett sötétített ablakokkal látták el. Az autóbusz belsejét teljesen átalakították, ennek megfelelően fedélzetén 30 kényelmes ülőhelyet alakítottak ki. A koros járműcsoda utasterében emellett helyet kapott egy kisebb konyha, továbbá egy WC is.

Ha nem virítana a Der Party Bus felirat az oldalán, nem gondolnánk, hogy milyen célokat szolgál ez az autóbusz

A különféle eszközök és ruhák tárolására pedig még egy gardróbot is beépítettek. Emellett az önfeledt szórakozás érdekében a járművet CD-rádióval, mikrofonnal is ellátták. Ezzel együtt a végeredmény nem lett extravagáns és alapjában véve a jármű nem rugaszkodott el a korábbi állapottól, melynek hatására retrós beütése lett. A BVG partibuszát egyéb iránt bárki kibérelheti és az alábbi videó tanúsága szerint meglehetősen jó hangulatban zajlanak az Ikarus 280-as fedélzetén tartott mulatságok.


A berlini tömegközlekedési vállalat egykoron rendszeres vásárlója volt az Ikarusnak. A 280-as csuklós típusból közel 1700 darab közlekedett Kelet-Berlin utcáin, de a 260-asok is nagy darabszámban voltak jelen a BVG-nél. A Berlinbe exportált Ikarusok túlnyomó részét kevés nyitható ablakkal és botváltóval helyezték forgalomba. A néhány éve átalakított 280-as egyike azoknak az utolsó példányoknak, melyeket a német fővárosba exportált az Ikarus.

Kommentek

Idő előtt lelepleződött egy újabb Forma-1-es

Az autóbemutatót csak holnap tartják, de az amerikai Haas-csapat már szombaton filmezett Barcelonában. Lebukott a 2017-es autó.

Hogyan telepíthetnék játékot az autómra? Itt a válasz!

Számítógépes játékot telepített a Porsche 911 kabrió fedélzeti rendszerére. Az irányításhoz és lövöldözéshez szintén az autó kezelőszerveit használja.

F1: Verstappenék megkapták az új egyenruhát

Az autóra még holnapig várni kell, de a Red Bull versenyzői már megmutatták, mit viselnek majd a volánnál. Így fest Daniel Ricciardo és Max Verstappen új overallja.

F1: Stúdiófotókon a Mercedes új autója

A Mercedes szombaton stúdiófotókon is megmutatta csütörtökön leleplezett 2017-es autóját, a W08-ast.

Cristiano Ronaldo meghajtotta az új Bugattit

A Bugatti személyesen kínálta meg Christiano Ronaldot egy tesztvezetéssel, hogy megtapasztalja, milyen is az új Chiron.

Faágakat és szemetet állítanak a frissen javított kátyúkba Solymáron

Eszementek egy maréknyi csoportja tette pillanatok alatt tönkre a kijavított kátyúkat Solymáron.

Hajszárítóval riogatják a gyorshajtókat egy skóciai faluban

Kreatív csellel imitálnak sebességmérő rendőröket egy kis falu lakói Skóciában. Elegük lett a száguldozó autósokból.

Ilyen hülye miért vezet?

Minden arra utalt, hogy a vonat megállíthatatlanul közeledik, mégis a sínekre hajtott.

Végtelenül egyszerű parkolást szúrt el ez a BMW-s

Két és fél perc tömény parkolási anomália, a végén pedig eljő a kiütéses győzelem is.

Stuttgart nem kér az öreg dízelekből

Csak Euro 6-os besorolású autók hajthatnak be 2018-től Stuttgart belvárosába, kivételt képeznek az áruszállítók.

Szokatlan koreográfiával űzi az unalmat ez a motoros

Aligha tanácsos ilyet tenni a forgalomban, védőfelszerelés nélkül meg pláne nem, de ezt a motorost épp most szállta meg az unalom.

Ilyen Saleen S7-es nincs több, ez pedig éppen eladó

Aki hajlandó kicsengetni ezért a Saleen S7-esért egy tetemes összeget, az nem csak egy ritkasággal, hanem egy vérbeli versenyautóval is gazdagabb lesz.

vezess-logo

Engedélyezi, hogy a vezess.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.