Már több mint másfél éve van félnivalójuk a Hyundai- és a Kia-tulajdonosoknak az Egyesült Államokban, amióta egy, a TikTokon elterjedt videóból kiderült, hogyan lehet könnyedén ellopni bizonyos, indításgátlóval nem rendelkező modelleket. A közösségi médiában kibontakozott trend hatására lényegesen megugrott az autólopások száma, ráadásul az elkövetők zöme tinédzser, akiknek a néhány percnyi hírnéven és a lájkokon kívül semmi céljuk nincs azzal, hogy elkötik a kocsikat.

A Kia Boys nevű csoportot azonban a mai napig sem sikerült megállítani vagy felszámolni. Habár a sorozatos lopások miatt a két dél-koreai márka tetemes, több tízmilliárd forintnak megfelelő kártérítést fizetett ki, minden időközben megtett óvintézkedés ellenére még azok sincsenek könnyű helyzetben, akik a tengerentúlon Hyundaira vagy Kiára akarnak biztosítást kötni, erre ugyanis jó esetben is csak szürreális felár mellett van lehetőségük.

Rossz hír számukra, hogy immáron minden eddiginél kevesebb idő kell a rosszban sántikáló tinédzsereknek ahhoz, hogy ellopjanak egy autót – írja az Autoevolution. Mindössze 25 másodperc leforgása alatt betörik a kiszemelt kocsi hátsó oldalüvegét, beugranak a kocsiba, letépik a kormányzárat, majd végül beindítják a motort és elhajtanak.

A rendőrség is megerősítette, hogy az elkövetők többsége kiskorú, továbbá több régióban jele sincs annak, hogy a lopások száma a korábbi évekhez képest csökkenne. Az egyetlen pozitívum, hogy a legtöbb esetben a hatóságok nagyobb károk nélkül vissza tudják szolgáltatni az ellopott autókat, amiket elsősorban az utcán hagynak maguk után a tettesek.

A tulajdonosoknak azt javasolják, hogy semmi esetre se hagyják az indítókulcsot és az értékeiket az autóban, és ha van rá lehetőségük, használjanak kormányzárat és nyomkövetőket, például Apple AirTaget, ami több autólopási ügyben hasznosnak bizonyult már.