„Nincs semmi baj, csak őőő… volt még egy ilyen, őőő, mi ez, élőzésem, amit befejeztem” – így reagált az a járművezető, amikor arról érdeklődött a helyszínen intézkedő rendőr, valamilyen műszaki okból állt-e félre. „Ez most komolyan mondja?” – vonta kérdőre a sofőrt válaszul a rendőrnő.

Azzal magyarázható a megdöbbenése, hogy a jelenet az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, a mogyoródi kijáratnál játszódott le. Az nem derült ki a felvételből, hogy mikor, ahogyan az is rejtély, hogyan került nyilvánosságra az egyértelműen a sofőr fedélzeti kamerája által rögzített videó, mindenesetre azt május elején töltötték fel az internetre.

A videó itt tekinthető meg:

a videó a hirdetés után indul

Mint az a videón hallható, az autós értetlenkedve kérdezett vissza, amikor a rendőr közölte vele, balesetveszélyes helyszínt választott ahhoz, hogy befejezze az élő videóját. „De jeleztem, hogy nem álltam meg, vagy mi, rátettem a négyes indexet” – hangzott a magyarázat, ami valószínűleg annak a dekódolása, hogy vészvillogóval húzódott félre a gyorsítósávban.

A KRESZ 37. §-ában is szerepel, hogy „autópálya és autóút úttestjén – a forgalmi okból szükséges megállást kivéve – megállni tilos”. Ez alól többek között a műszaki meghibásodás vagy a jármű mozgásképtelensége jelent kivételt – amit a rendőrnő is kiemelt –, továbbá az előírás nem vonatkozik a forgalomellenőrző, az útfenntartást és -tisztítást, a továbbhaladásra képtelen jármű szállítását vagy meghibásodásának elhárítását végző, valamint a megkülönböztető jelzést használó járművekre.

Az illető viszont még ezek után is erősködött tovább, mindenáron az autópálya kellős közepén akarta befejezni az élő bejelentkezését, de minden bizonnyal máshol folytatta a szereplést – legalábbis továbbhajtott, miután a rendőr felszólította, mondván, „na, menjen innen nagyon gyorsan”.

Mutatjuk térképen, hol játszódott le az ominózus jelenet:

Az autópályán való megállás mellett ugyanúgy veszélyes és szabályba ütköző a vezetés közbeni mobiltelefon-használat, ez utóbbi jelenséggel egyre több ország közlekedésbiztonsági kampánya foglalkozik az utóbbi években. Elrettentő példákból sincs hiány, miután a Vezess is számos olyan esetről számolt be (például itt és itt), melyben az élő videó – adott esetben fatális kimenetelű – balesettel ért véget.

A vezetés közbeni élő videók ráadásul nem egy alkalommal társultak más közlekedési kihágásokkal, jellemzően gyorshajtással. Az abszurditás mégis akkor hágott a tetőfokára, amikor tavaly valaki azért állt félre vészvillogóval – vagy „négyes indexszel” – az M1-es autópályán, hogy orgonát szedjen, mindezt a Magyar Közút forgalomfigyelő kamerái előtt: