Több friss felvételt is eljuttatott szerkesztőségünkbe arról a Vezess egyik olvasója, hogyan próbálja kivitelezni autója töltését egy Porsche Panamera 4 tulajdonosa. (Korábban a Vezess is kipróbálta a típust, a teszt ide kattintva olvasható el.)

A Budapest I. kerületében, a Mészáros utca és a Zsolt utca torkollatánál készült képek alapján az illető egy második emeleti lakás erkélyéről nemes egyszerűséggel lelógatott egy hosszabbítót, majd úgy csatlakoztatta a kábelt a kocsi bal oldalán található töltőaljzathoz, hogy közben elvette azt a csomagtartón keresztül, ami azért sem biztonságos, mert a kábel megtörését is eredményezheti.

A képre kattintva galéria nyílik!

A második emeletről tölti autóját egy Porsche-tulajdonos Budán 1

Felmerülhet, hogy a töltőoszlopok használatának drasztikusan megnövekedett költségei miatt látni ilyen jellegű kivitelezéseket, jelen esetben viszont elvetnénk ezt az opciót, mivel a felsőkategóriás, plug-in hibrid szedán összkerékhajtású változatának ára újonnan több mint 40 millió forint.

Jogszabály is tiltja ráadásul az alternatív hajtású autók ilyen jellegű töltését, mint arra egy közelmúltbéli eset nyomán fény derült.

Egy előírás ugyanis kimondja, hogy „elektromos berendezéseket közterületen csak az illetékes szakhatóság engedélyével lehet használni”.

Sőt, az adott eszközöknek az erre vonatkozó szabványoknak is meg kell felelniük.

Mindemellett a kábel esetleges megtörésén túl más biztonsági aggályokat is felvet a képeken látható megoldás – kezdve azzal, hogy a gyártók zöme egyáltalán nem ajánlja ehhez a háztartási hosszabbítók használatát, mivel az huzamosabb idő rövidzárlatot okozhat a nagyfokú áramerősség miatt.

A második emeletről tölti autóját egy Porsche-tulajdonos Budán 12

Az elmúlt években számos egyedi töltési megoldással találkozhattunk. Volt, aki egyenesen lopott energiával zárta rövidre a kérdést: mint arról akkoriban beszámoltunk, egy éve több fővárosi bevásárlóközpontban is a mélygarázsok mezei konnektorairól látták el árammal elektromos, illetve hibrid hajtású járműveiket.

A „magassági” rekordot azonban nem ő, hanem egy orosz autós tartja, aki nem volt rest a 19. emeletről hasonló megoldáshoz folyamodni: