A Tesla még 2019-ben mutatta be szögletes formájú pick-upját, a Cybertruckot, ám a legfrissebb információk szerint legkorábban csak 2023 végétől jelenhet meg az utakon, ráadásul több régióból, például Európából sem rendelhető a modell.

Egy online foglaláskövetőre hivatkozva azonban arról ír a CarBuzz, hogy mindennek ellenére rengeteg előrendelést adtak le a típusra. Jelen állás szerint több mint 1,5 millióan tartanak igényt a Cybertruckra: augusztusban 1,2 millió előrendelés érkezett, majd azóta további 300 ezer. Pedig az előrendeléskor a leendő ügyfeleknek 100 dolláros előleget is fizetniük kellett, vagyis csak abból 1,5 milliárd dollárnyi, átszámítva majdnem 600 milliárd forintnyi bevétele van Elon Muskéknak – igaz, azt ígérik, van mód az előleg teljes visszatérítésére is, amennyiben például meghiúsulna a projekt.

Bár több mint valószínű, hogy lesznek visszalépők, a portál szerint bizonyítékok vannak arra, hogy a Tesla nem lenne képes 1,5 milliót legyártani a Cybertruckból. Ezt jól példázza, hogy a márka legrégebbi, Fremontban üzemelő gyára még csak idén jutott el a kétmilliós mérföldkőig, holott már 12 éve működik. Az év elején ráadásul a Tesla elkezdte visszatéríteni az ausztráliai foglalások után érkezett előlegeket, pedig akkoriban az jelentette a típus harmadik legnagyobb piacát.

Túljelentkezés van a Tesla szögletes pick-upjára 2

Tesla Cybertruck

Mindenesetre azt megerősítette Musk, hogy a Cybertruck indulóára nem fog 40 ezer dollár alá csökkenni, ami a legjobb esetben is – mostani árfolyamon kalkulálva – 15,9 millió forintot jelent. Mindezért a milliárdos, friss Twitter-tulajdonos üzletember annak idején nagy szavakkal, így hatalmas teljesítménnyel és teherbírással, illetve kétéltűséggel próbálta csábítani a vevőket – a jelekből ítélve sikeresen. Utóbbi ígéretét azonban nyilván érdemes különösen fenntartásokkal kezelni, és még az sem kizárt, hogy az ilyen kijelentések nem maradnak következmények nélkül a jövőben.

Ugyanakkor bármennyi botrány, késlekedés és üres szó lengi körbe a Tesla eddigi történetét, el kell ismerni, hogy minden piacon, amin eddig megjelent, sikere volt, sőt, több esetben is piacvezetővé vált. Ennek kapcsán nemrégiben megírtuk, hogy Európában a legnagyobb példányszámban eladott villany- és személyautó a Model Y volt szeptemberben.