Egy Spanyolországban élő örmény férfi rendhagyó pénzkereseti módszert választott, mások – elsősorban motorosok – helyett vállalta a magára a közlekedési kihágásokat.

Az ibériai országban a közúti jogosítvánnyal rendelkezők 12 – kezdők esetén 8 – pontról indulnak, a szabálytalanságok után ezekből vonnak le, amíg a nulláig, azaz a vezetői engedély elvételéig nem jutnak.

Nyilván vannak olyanok, akik az elkövetett kihágások ellenére is szeretnének vezetni, a feljebb említett illető pedig jó érzékkel találta meg a piaci rést. A hírekben nem nevesített örmény férfi alkalmanként, a kihágás mértékétől függően büntetőpontonként 75 és 200 euró (30 és 80 ezer Ft) közti összegekért magára vállalta a szabálytalanságot a hatóságok előtt, furcsa szolgáltatását az interneten hirdette.

A bérbűnbak elsősorban a bukósisakjuk miatt a kamerák felvételein nem azonosítható motorosok helyett jelentkezett a rendőrségeken.

Az ügy még 2021 nyarán indult, amikor a mallorcai rendőrök egy, az alkoholszondás vizsgálat elől menekülő, egy járőrt is majdnem elgázoló motoros ügyében kezdtek nyomozást. A rendőröknek sikerült feljegyezniük a kétkerekű rendszámát, ám nem sokkal később nem a bejegyzett üzembentartó, hanem egy örmény származású idegen „adta fel magát” az ügyben.

Ez még nem lett volna annyira rendkívüli, vannak, akik kölcsönvett vagy épp lopott járművel szabálytalankodnak, ám onnan már gyanús volt a dolog, hogy kiderült, az illetőnek soha nem is volt motorkerékpárra szóló jogsija, sőt, nem is tartózkodott Mallorca szigetén, amikor az eset történt.

Mélyebbre ásva kiderült, hogy az örmény férfi korábban számtalan közlekedési szabályszegést vállalt már magára, melyekben mindannyiszor büntetőpontokat kapott az amúgy már réges-rég bevont jogosítványára. Egytucatnyi esetben a felvételek alapján egyértelműen nőként azonosítható motoros helyett jelentkezett a rendőrségen, de volt olyan is, hogy egy adott napon egy óra eltéréssel több mint 800 km-es távolságban „követett el” szabályszegéseket.

A nyomozás során végül megállapították, hogy összesen 91 esetben vállalta pénzért a bűnbak szerepét, a szabálytalanságokkal pedig -321 büntetőpontig jutott, azaz a 12-es indulási értéktől 333 pontnyi – a felevad száma! – levonást szedett össze. Valószínű, hogy ezt a rekordot Spanyolországban, de talán a világ bármelyik, hasonló rendszert alkalmazó országában sem döntik majd meg.