A sokat futott autók mindig különlegesek, főleg akkor, ha olyan példányokról van szó, mint ez a BMW M5. Erre a 2002-es példányra a közelmúltban bukkantak rá, és az E39-generációs, szürke sportlimuzin rögtön nagyobb érdeklődést váltott ki, persze, nem ok nélkül: az elmúlt 20 évben ugyanis több mint félmillió mérföldet, átváltva 873 ezer kilométert tettek meg vele.

Hasít az 1 millió kilométer felé a világ legaktívabb BMW M5-öse 1

A BMW M5-öst 1984 óta gyártják, ráadásul a 2017-ben megjelent, hatodik generációja alatt a hátsókerék-hajtással is szakított. A mostani cikkben szereplő példány a harmadik széria tagja, mely 1998-tól 2003-ig futott. 4,9 literes, V8-as motorral és hatsebességes, manuális váltóval gyártották, összesen több mint 20 ezer példányban. Motorja 394 lóerős teljesítményre volt képes, ahogyan az 500 Nm-es maximális forgatónyomaték is indokot szolgáltatott arra, hogy csúcssebességét 250 km/órában szabályozzák.

Első blikkre ezt nehéz elhinni, hiszen úgy néz ki, mint bármely másik BMW M5-ös. Jó állapotban van mind a festése, mind pedig a karamellszínű beltér. A videóban ugyan a motorháztető hiányzik az autóról, erre a logikus magyarázat az, hogy kisebb munkálatokat végeznek a motortérben.

Hasít az 1 millió kilométer felé a világ legaktívabb BMW M5-öse 2

Tulajdonosa állítása szerint a motor állapota szinte eredeti, legalábbis a dugattyúgyűrűk, a fejtömítések és minden belső tömítés pont olyan, mint két évtizeddel ezelőtt, amikor az M5 elhagyta valamelyik BMW-üzem gyártósorát. A leghihetetlenebb mégis az, hogy a vezérműlánc-vezetők is változatlanok, pedig meghibásodásuk tulajdonképpen típushiba.

A bajor autó Texas központjában bírja ennyire jól a gyűrődést, ugyanakkor az nem derült ki, hogyan került bele évente közel 45 ezer kilométer az elmúlt 20 év folyamán.

Típuson belül ez óriási bravúrnak számít, világszerte azonban közel sem tekinthető annyira egyedülállónak a teljesítmény: Magyarországon van olyan Toyota Hiace, ami már évekkel ezelőtt átlépte az egymilliós küszöböt, de akad olyan Tesla is, mely ezt is túlszárnyalta.

Videós sorozatunkban, a Vezess Értékbecslőben gyakran megfordulnak sokat, számos esetben több százezer kilométert futott autók – az epizódok ide kattintva érhetőek el.