Kérdés nélkül ért egyet abban az autós világ, hogy a Lamborghini Miura az egyik, ha nem a legértékesebb darabja a történelemnek. Mind eszmei, mind anyagi értelemben, hiszen nagyjából tőle számíthatjuk a szupersportautók létezését, emellett pedig több mint 1 millió dollárt is képesek fizetni egy-egy jó állapotú darabért. Mégsem az lesz a legértékesebb.

Az 1966-ban bemutatott Miurával Feruccio Lamborghini egy olyan kategóriát indított el, ami a mai napig a csúcskategóriát jelenti a sportautók között. V12-es motorját középen keresztbe építették be, karosszériáját könnyítették, ahol csak lehetett, és a formatervért Marcello Gandini felelt, az egyik legszebb autó, ami a kezei közül kikerült.

Ennél értékesebb Miurát keresve sem találsz 2

Minden Miurának van azonban egy Szent Grálja, méghozzá ez az autó itt. A Curatednek sikerült megszereznie, de szigorúan csak kiállítási és megőrzési célból, az autó egyelőre nem eladó. A 4952-es alvázszámú Miura még csak nem is tökéletes állapotú, és pontosan ezért a legértékesebb mind közül.

Ennél értékesebb Miurát keresve sem találsz 3

Alig 10 000 kilométert futott és soha nem újították fel. Ez azt jelenti, hogy a mechanikus elemek karbantartásán kívül nem nyúltak a karosszériához, az utastérhez, vagy a magnéziumfelnikhez, de még a belsővel szerelt eredeti gumiabroncsokat sem szerelték le róla.

Ennél értékesebb Miurát keresve sem találsz 4

Tele van apró karcolással, kisebb horpadással, és ez a halvány patina az, amitől kicsit könnybe lábad az autóőrült szeme. Az eredeti szélvédő sarkában még ott feszít a gyári garanciát hirdető matrica, hibátlan az eredeti gumiszigetelés és krómcsík, valamint a lámpák körüli fekete kiemelés hibás körvonala is csak igazolja az eredetiségét. Azt ugyanis kézzel maszkolták minden Miurán festés előtt, így egyiken sem volt tökéletes.

Ennél értékesebb Miurát keresve sem találsz 5

Csodás dolgokat rejt az autó csomagtartója is. Korábbi tulajdonosa 2001-ben összeszedett minden létező dokumentumot, ami az autó eredetiségét igazolni tudja. Emellett apróságokkal is kedveskedett a következő tulajnak, például a létező összes makettkészletet beszerezte hozzá, amiből Miura SV-t lehet építeni, és ezek is járnak az autóhoz.