Kevés olyan népszerű filmes autó létezik a világon, mint a Batmobile, Tim Burtoné pedig kifejezetten közkedvelt volt a rajongók körében – a Batman (1989), majd annak folyatásában, a Batman visszatér (1992) c. filmben is felbukkant.

Burton járgánya formabontónak bizonyult a Batmobile-ok körében a maga hosszú, letisztult formatervezésével. Meg kell hagyni, a középen végigfutó sugárturbinás motorral és a 7,62 méter hosszúságával valóban felhívja magára a figyelmet.

A jelentősen átalakított Chevrolet Impala-futóműre épített denevérszárnyas autó Julien Caldow koncepcionális illusztrátor, az építői oldalról pedig Keith Short és Eddie Butler keze munkáját dicséri. Két ilyen példány készült: az egyik a Los Angeles-i Petersen Múzeumban látható, a másik pedig egy magángyűjtemény részévé vált.

Mustangból építettek vérbeli Batmobile-t 1
Mustangból építettek vérbeli Batmobile-t 2

Mustangból építettek vérbeli Batmobile-t

Mustangból építettek vérbeli Batmobile-t 8
Mustangból építettek vérbeli Batmobile-t 9
Mustangból építettek vérbeli Batmobile-t 10
Mustangból építettek vérbeli Batmobile-t 11
Mustangból építettek vérbeli Batmobile-t 12
Fotó megosztása:

Idővel azonban több replika is megjelent, ezek egyikét, méghozzá a legnépszerűbbet a Z Cars csapata készítette az Egyesült Államokban. Donorautóként egy Ford Mustangot használtak, több elemet pedig öntöttek, és úgy illesztették a karosszériához.

Ez a tengelytáv jelentős meghosszabbodásához vezetett, ugyanis az 1965-ös Mustangé 274 centiméter volt, holott az új karosszéria 3,5 méternél is hosszabb tengelytávot igényelt. A megnyúlt kasztnit egy 5,7 literes, V8-as Chevrolet-blokk hajtja, mely 380 lóerős teljesítményre képes.

Mustangból építettek vérbeli Batmobile-t 13

Mustangból építettek vérbeli Batmobile-t 14

Ami a belsejét illeti, jól felszerelték: két ülés, egy manuális sebességváltó – a képletet rengeteg kapcsoló, műszer és lámpa teszi bonyolultabbá, ezekhez ugyanis muszáj hozzászokni.

Sok információ nem áll rendelkezésre a Batmobile-másolat előéletéről, mivel egy felsőbb bírósági ítélet következményeként kínálják eladásra. 2012 januárjában helyezték először forgalom az Egyesült Királyságban, 1965-ös Fordként, ám azóta kivonták a forgalomból.

A Bonhams árverésén kerül kalapács alá az autó, becslések szerint akár 20-30 ezer fontot (8,6-13 millió forintot) is fizethetnek érte. Vásárláskor azonban nem árt számításba venni, hogy 6,7 méterével egyáltalán befér-e a garázsba.

Ha szeretnél még Batmobile-okat nézegetni…