Don Groff évtizedeken át dolgozott gépészmérnökként, ám amikor nyugdíjba ment, akkoár kezdődött csak életében az igazi munka – pontosabban ekkor már szórakozásként élte meg, amit csinált. A Minnesotában élő mérnöknek 2011-ben jött az ötlet: megépíti saját versenyautóját, méghozzá a semmiből, beleértve a motort is. Annyi könnyítést azért engedélyezett magnak, hogy az erőforrás alapjait másoktól kölcsönözze.

A férfi a Toyota egyik legendás erőforrásához nyúlt. A JZ motorcsalád soros hathengeres blokkjait a Supra harmadik és negyedik generációja tette világhírűvé. Groff választása a korábbi 1JZ-re esett, melynek lökettérfogata 2,5 liter, szemben a többség által ismert 2JZ 3,0 literjével. Hogy azonban izgalmasabb legyen a történet, nem egy, hanem két blokkot szerzett be, majd azokat egy közös forgattyúsházra építette rá. Ez nem példa nélkül álló gyakorlat: a Toyota Century 1GZ-FE kódjelű V12-es motorja szintén hasonlóképpen született meg, ám azt mérnökök hada tervezte, és korának egyik legmodernebb motorgyárában kelt életre, míg Don egymaga, egy garázsban kívánta újraalkotni azt.

Két klasszikus Supra-blokkból építettek V12-es erőművet 1
Két klasszikus Supra-blokkból építettek V12-es erőművet 2

Két klasszikus Supra-blokkból építettek V12-es erőművet

Két klasszikus Supra-blokkból építettek V12-es erőművet

Két klasszikus Supra-blokkból építettek V12-es erőművet 12
Két klasszikus Supra-blokkból építettek V12-es erőművet 13
Két klasszikus Supra-blokkból építettek V12-es erőművet 14
Két klasszikus Supra-blokkból építettek V12-es erőművet 15
Két klasszikus Supra-blokkból építettek V12-es erőművet 16
Két klasszikus Supra-blokkból építettek V12-es erőművet 17
Két klasszikus Supra-blokkból építettek V12-es erőművet 18
Két klasszikus Supra-blokkból építettek V12-es erőművet 19
Két klasszikus Supra-blokkból építettek V12-es erőművet 20
Fotó megosztása:

A Centurytől vette azt az ötletet is, hogy a két hengersort külön-külön motorvezérlő elektronika gondjaira bízza: így akkor is üzemképes marad az erőforrás, ha az egyik fele valamiért meghibásodik. A 120 fokos hengerszögű motorhoz egyedi alumínium olajteknőt tervezett, méghozzá száraz kartereset. A főtengelyt a Scat Crankshafts építette kifejezetten az ő kérésére. A hengerfejeket megfordította, így a kipufogó oldalak befelé néznek. Az égéstérből távozó gázoknak fontos szerepet szánt: két darab Garrett GTX 3076 turbófeltöltővel lélegezteti az ötliteres V12-es szörnyet.

Két klasszikus Supra-blokkból építettek V12-es erőművet 21

Miután a motor alapjai megvoltak, elkezdte köré építeni a hajtásláncot, hatfokozatú sebességváltóval kiegészítve. 2015 tavaszára már a leendő autó térhálós csőváza is kezdett körvonalazódni, és nem telt bele két év, máris 80 százalékos készültségen állt a projekt. Építője biztos volt benne, hogy 2017 nyarán már vizsgáztathatja is az autót – hiszen bár a fa sablonok köré formázott alumínium lemezekkel burkolt, szűk nyomtávú jármű egyértelműen versenypályára termett, Donnak feltett szándéka volt, hogy közúton is használni fogja.

Két klasszikus Supra-blokkból építettek V12-es erőművet 22

Ahogy azonban az ilyen építéseknél lenni szokott, menet közben milliónyi apróság merült fel, amelyet Don Groff kedélyes nyugalommal vett tudomásul és oldott meg – végső soron nem volt hova sietnie. A motort először 2017 decemberében indították be; ekkor még etanollal üzemelt.

A projekt sokáig nem hallatott magáról, de a munka nem szakadt meg ez idő alatt sem. A nyers alumínium karosszéria különleges British Racing Green fényezést kapott, a legfontosabb azonban, hogy másfél évnyi utánajárás után rendszámot kapott a gép – ez legalább annyira köszönhető az alkotó műszaki maximalizmusának, mint Minnesota állam laza szabályozásának.

Két klasszikus Supra-blokkból építettek V12-es erőművet 23

Don Groff ahhoz az Nth Moto műhelyhez kanyarodott be gyönyörű közúti versenyautójával, amely annak idején a motorvezérlés finomhangolását végezte. A blokk immár átlagos E85-ös benzinnel jár, így sem okoz azonban gondot számára a 810 lóerő és 948 Nm elérése – ezek az értékek pontosan meg is felelnek az eredeti elképzeléseknek: Don soha nem kergetett ugyanis ezer lóerős álmokat, legalábbis ezzel az autóval nem.