Minden bizonnyal már sokakkal előfordult, hogy belehajtottak egy mély vagy éles peremű kátyúba, „padkáztak”, vagy éppen úgy parkoltak le, hogy az abroncs pont a járda hegyes peremén áll. Utóbbi rengeteg bosszúságot tud okozni, nem véletlenül, ugyanis a gumiabroncsok idő előtt tönkremenetelének egyik leggyakoribb okaként szokták emlegetni, ekkor szokott bekövetkezni a „hirtelen halál” – hívta fel a figyelmet a jelenségre az ORFK Facebook-bejegyzése.

Néhány másodperc sokat számít

Ez a rutinos sofőröknek kevésbé jelent gondot, mert általában megérzik, ha autójuk egyik kerekével a járdán, vagy annak szélén állnak meg: egyrészt az ilyenkor esedékes döccenés miatt, másrészt az autó nincs teljesen vízszintes helyzetben – vagyis van lehetőség azonnali korrigálásra. Ha valakinek még nincs elég tapasztalata, vagy nem érzi, hogy a járdaszegély élén maradt véletlenül az egyik kerék a megállást követően, tanácsos néhány másodpercet szánni arra, hogy körbejárjuk autónkat.

Apró odafigyeléssel meghosszabbíthatod a gumiabroncs élettartamát 1

Komoly bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha körültekintőek vagyunk a parkolásnál, illetve utána.

Néhány másodperc odafigyeléssel ugyanis meghosszabbíthatjuk a gumiabroncs élettartamát, ezzel magunkat és pénztárcánkat is megkímélve a kellemetlenségtől. Ráadásul balesetmegelőzési szempontból is komoly jelentőséggel bír, mivel a járdaszegély élén parkolás menet közben defekttel is járhat. Ha pedig bekövetkezik a baj, annak – főleg autópályán, nagy sebességgel haladva – beláthatatlan, akár súlyos következményei lehetnek.

Hogy mi ennek az oka?

Ha helytelenül parkolunk, akkor megsérülhet a szövetváz (szakmai nyelven: karkasz), és a gumiabroncs egyszer csak felmondhatja a szolgálatot. Ha pedig a gumiabroncson jól látható sérülés keletkezik (dudor, nyíródás, szakadás stb.), akkor véletlenül se kockáztassunk meg egy balesetet. Az egyetlen orvosság erre a bajra: a gumicsere

– magyarázza az Országos Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága.

Ne nyüstöljük a végtelenségig a gumikat

Apró odafigyeléssel meghosszabbíthatod a gumiabroncs élettartamát 2

Több szakértő egybehangzó álláspontja szerint egy garnitúra gumiabroncsot legfeljebb 5-6 évig használjunk. Még azokban az esetekben se nyúzzuk tovább, ha ránézésre rendben van, megfelelő a profilmélysége, nem figyelhető meg rajta sem kopás, se dudor, se szálszakadás. Amennyiben a kedvezőbb forgatókönyv érvényesül, az autógumikat „végelgyengülésükig” használhatjuk, ami annyit jelent, hogy elöregedés, rugalmasságvesztés vagy bordázatelkopás esetén kerül sor a cserére.