A fenti képen látható, 4 éves kan labrador Csoki névre hallgat és notórius felnihugyozó. Nem volt ez másként elődjével, Jackivel sem, aki szintén nagy kedvvel kínálta meg a Corolla kerekeit, minden egyes alkalommal, amikor beálltam az udvarra. De volt, hogy napközben is, csak úgy véletlenszerűen rákívánt, hiszen kevés neki a hatalmas udvar, a felnire valahogy jobban esett üríteni.

Néhány hete, egy mosás alkalmával vettem észre, hogy felnikről fel vannak hólyagosodva és darabokban jön le róluk a felső réteg. Azóta sokat agyaltam rajta, ez vajon mi a fenétől lehet, ráadásul az összes felnin, mígnem egy gumis ismerősöm rávilágított a dologra:

“Már láttam ilyet, bátya, nem is egyszer, akkor történik ez, ha huzamosabb időn keresztül vizelik a felnit a dögök…”

Tudod, mi lesz a felniddel, ha levizeli a kutya? 1

A kutya vizeletében rendkívül koncentráltan van jelen a nitrogén, ami úgy tűnik, nem csak a kerti növényeket és a pázsitot nyírja ki igen hamar, de hosszú távon a felninek sem tesz jót, ahogy azt a képeken látható példa mutatja.

Ha azt gondoljátok, hogy nem próbáltam meg leszoktatni a kutyákat erről, akkor tévedtek. A fizikai fenyítés nem kenyerem, így azt hanyagoltam, a szép szó és a jutalomfalat csak ideig-óráig működött.

Több olyan vegyszer is akad az interneten, ami azzal kecsegtet, hogy ha azokkal befújsz egy helyet, akkor azt a kutya majd jól nem akarja lepisálni. Kipróbáltam, többet is, néhány óráig valóban undorodva kerülte el a felniket az eb, de volt olyan szer, amit megszagolt, belenyalt és szépen telibe huggyantotta. Köszönöm szépen…

A többi felni valamivel jobban néz ki, de már ezeken is bőven felütötte fejét a korrózió. És ugyebár most már a víz is szépen bekúszik a felszín alá, és dolgozik rendesen.

Tudod, mi lesz a felniddel, ha levizeli a kutya? 2

Ha máris rám kiabálnád, hogy “igénytelen pöcs” vagyok, aki nem képes rendszeresen takarítani az autóját, akkor tudnod kell, hogy a verda patika, kívül-belül, ezt az apróságot leszámítva. Itt találsz pár képet bizonyíték gyanánt:

Tudod, mi lesz a felniddel, ha levizeli a kutya? 4

Tudod, mi lesz a felniddel, ha levizeli a kutya? 5