Sajnos a csalók mindenhol ott vannak. Ők tömik ki papírral a szétrohadt küszöböt, ők írnak jól hangzó levelet külföldről a tuti vételről, majd lépnek le az előleggel. Nekik a jóhiszeműség a kenyerük, kihalásuktól nem kell tartanunk.

Ezért feltételezhető, hogy a hihetetlen módon pörgő Facebook-bejegyzésnek van valóságalapja. Mindannyian ismerünk ilyen történeteket, ha máshol nem, a vasútállomáson már találkoztunk a haza sosem érő, a jegyhez már csak kétszáz forintra gyűjtő bajba jutottal.

Ugyanez a stílus autóval, szomorú gyerekkel még hihetőbb. A bejegyzés eredeti szövege:

“VIGYÁZAT, CSALÓ!

A képen látható úriember autósoktól csal ki pénzt, benzint, amit sikerül…. Az út szélén kétségbe esettségre utaló jelekkel, két kézzel kapálózva int le autósokat. Mivel láttam, hogy mindenki elszáguld mellette megálltam, visszafordultam és adtam neki 5000.-Ft-ot.
A sztori: a halott apukája miatt menne a Mohácsi kórházba, de kritikus szintre csökkent az üzemanyag az autóban, így nem tudott tankolni. A szituáció életszerű, a fiatalkorú gyerek az autóban szintén elkeseredettnek tűnik, jól végzi a betanított szerepet. (Ez a mai napon 2018.06.14. történt az 51-es főúton Sükösd és Dusnok között)

A munkatársaimnak mutatom ma a képet, ők múlt héten adtak ugyanennek az “Úriembernek” 5 liter benzint a 61-es főúton Tamási és Iregszemcse között, aki akkor is éppen a halott édesapjához sietett.

Kedves “Uram”, nem tudom hogy szerencsétlen édesapád még köztünk van e, de biztosan nem lenne büszke a fiára.
Nem foglak feljelenteni, nem fogok ötezer forint miatt a rendőrségre járni. A rendszámod és az arcod is megvan.
Ez a poszt biztosan eljut a hatóságokhoz is, ha szeretnének megkeresnek…de kívánom, hogy holnap is állíts meg egy magas vérmérsékletű, jóhiszemű embert aki már ezt olvasta ezt a posztot…

Kérlek, osszátok meg ezt a bejegyzést, hogy több embert ne tudjon megkárosítani ez a gerinctelen csaló.”

Az eredeti bejegyzés a Facebookon elérhető, rengeteg hozzászóló számolt be már saját hasonló tapasztalatairól a lassan hétezer megosztásnál tartó témánál:

 “Mi is találkoztunk vele, az “úr” már nem ma kezdte. Még tavaly, kb november-december környékén adtunk neki tankolásra pénzt Szekszárdon a négysávoson. Kétségbeesett volt. Felajánlottuk neki, hogy elvisszük a legközelebbi benzinkútig, de nagyon tiltakozott, azt mondta majd elsétál. Égre-földre esküdözött, hogy visszahozza, csak mondjunk neki egy címet… Na itt már gyanús lett. Hagytuk a pénzt, hát ha mégis igazat mond, és otthagytuk.”

“Én is találkoztam vele, Kapospula és Alsóhetény között,persze adtam neki pénzt és volt annyira pofátlan,hogy amikor kb fél óra elteltével jöttem visszafelé ugyanarra, megint megpróbált leinteni….”

Van, aki már a nemes bosszút forralja:

“Ha keverek neki 2-3 liter jó cukros-étolajos benzin és videót készítek arról, ahogy jólelkűen betöltöm a kocsijába, akkor kapok egy fagyit?”