Emlékeztek még az Üvegtigrisben szereplő két rendőrre, Bajuszra és Rezsőre? Életük legnagyobb trükkje volt, hogy kartonból készített ikertestvéreiket helyezték el a rendőrautó mellett, amíg ők hűsöltek a fa alatt, illetve versenyeztek a traffipaxszal.
Nos, a módszer nem csak filmes geg, az autósok lassítására a világ számos pontján alkalmaztak már az út szélére állított, fáradhatatlanul sebességet mérő járőröket. 
Hazai példa
2011-ben a baleset-megelőzési program keretében a 4-es számú főút mentén Szajol és Törökszentmiklós között helyezett ki a rendőrség egy pléh járőrkocsit. További két pléhrendőr és -rendőrautó pedig a baleseti statisztikák második helyén álló 32-es főút mentén, Jászalsószentgyörgy és Pusztamonostor belterületén kapott helyet.

A hazai Ford Focus, amit tolvajok tulajdonítottak el.

A kétdimenziós Ford Focus-járőr csak két hónapig szolgált, pár enyves kezű tolvaj felfedezte, hogy könnyű préda, és ellopták a helyszínről. Nemrég egyébként újra megtörtént: először csak megrongálták, a helyreállítása után néhány nappal viszont már el is lopták Zalában, a 76-os út mellől azt a rendőrautót formázó táblát, amelyet baleset-megelőzési céllal helyeztek ki a rendőrök.

Baleset-megelőzési célja volt a táblának, mert a 76-os főút Alsónemesapáti közelében lévő kanyarjában főként rossz időben rendszeresek a balesetek. Amíg a tábla kint volt, egyetlen baleset sem történt ott, de miután ellopták, két nap alatt négy közlekedési balesethez hívták a rendőröket az ehhez a helyszínhez közeli szakaszokon.

Nyilván inkább figyelemfelkeltő, mintsem hatásos módszerről van szó, pár nap alatt gyorsan híre terjed az örökké szolgálatot teljesítő rendfenntartóknak, és mint a hazai eset is mutatja, mindig akad olyan, akinek örömöt jelent elrabolni egy karton-biztosurat. 
Ahány ország, annyi módszer, van, ahol a rendőr autója mellett áll, van, hogy benne ül, de annyi biztos, hogy az oroszok kocsija a legélethűbb.

Kínában cseles, féloldalas fotóból gyártott verzióval próbálkoznak. Ezzel némi térhatást érnek el, és később tűnik fel, hogy kamu az egész.

Törökországban nem egy ilyen Renault rendőrautó figyeli a forgalmat.

Íme a második török találat, napelemmel. A turisták előszeretettel pózolnak a róluk tudomást sem vevő, munkájukat elmélyülten végző kartonközegekkel.

Bangkok - A helyiek már nem kispályán játszanak, élethű szoborral, két kamerával őrzik a rendet.

Vietnamban is fontos a sebességkorlátozás betartása.

Kissé vázlatos, de messziről, sötétben Rezső.

Az oroszok ezt is a maguk módján oldják meg. Miért kellene kartonnal tökölni, ha van bőven acél, és leharcolt Lada járőrkocsi?

Azért van ahol a kartont alkalmazzák az oroszok is.

Többféle kivitel akad.

Természetesen a pózolás ott sem marad el.