2019 tavaszától 2023 nyár végéig összesen 229 400 készült a Škoda Scalából. Egy jobb évben elmegy ennyi az Octaviából és nagyjából két év alatt a Fabiából is. Még a kifutó Superbből és az elektromos Enyaqból is több készült tavaly annál a 61 169 autónál, ameddig a Scala jutott.

Házon belül nincs könnyű helyzetben a Scala, amelynek konkurenciát teremt az emelt építése miatt divatosabb Kamiq is, de pont jó méretével és praktikusságával ennél többre lehet érdemes a kisautóból épített kompakt autó. A Škoda Scala 1,5 TSI a tavalyi renoválás apropójából járt teszten a Vezessnél.

Kevés Škoda van ekkora bajban 1

Külső

Nem mondható nagyvilági színnek a grafitszürke metálfényezés, de valahogy jól áll a Scalának. A 18-as felnikkel könnyen emészthető, takaros kompakt autó a 4362 mm hosszúságú, 1793 mm szélességű, 1471 mm magasságú és 2649 mm tengelytávú Scala.

Az elődön háromszögnek ható (valójában négyszögletű) fényszórók ötszögletűek lettek és átrajzolt menetfényt kaptak. Ehhez új lökhárító is dukál az alsó légbeömlő elé ferdén behúzott, színrefújt elemekkel. Kicsit módosult a hűtőrács az alsó részén megjelenő fogakkal, de a lamellák száma nem változott. Hátul szinte csak a lökhárító tér el az eddigi modellétől. A ködlámpa az első vonószem takarólapja felett volt, most lejjebb költözött és alatta van.

Kevés Škoda van ekkora bajban 141

0,279-0,318 közötti a tesztelt Škoda Scala alaktényezője, ami jobb az 1,0 TSI-k légellenállási együtthatójánál

Ezzel a motorral 0,279-0,318 közötti a tesztelt Škoda Scala alaktényezője. Meglepő módon a nagyobb, erősebb, többnyire fokozottabb hűtést igénylő és emiatt rosszabb légellenállású csúcsmodell alaktényezője jobb az ezres verziók 0,282-0,327 közötti légellenállási együtthatójánál.

Szériafelszerelésként 16-os könnyűfém keréktárcsa jár az autóhoz 205/55 R16-os gumikkal, ami egy dicséretesen gazdaságos méret. A tesztautón lévő Fornax felni a 205/45 R18-as gumival feláras.

Alapáron a Scala messze nem ilyen csinos autó, érdemes megrendelni az Image+ csomagot, mert ebben az üvegborítású csomagtérajtón, tehát a mélyebbre húzott hátsó szélvédőn kívül tetőlégterelőt, sötétített hátsó ablakokat és az ablakkereten lévő krómdíszítést is kapunk. A futófényes hátsó irányjelző extrafelszerelés volt és maradt.

Kevés Škoda van ekkora bajban 142

Alapáron a Scala messze nem ilyen csinos autó. A mélyre húzott szélvédő, az üvegek fényes díszkerete és a tetőlégterelő is feláras

Annyi jó ötletet adott már az autóiparnak a Škoda, hogy nyugodtan átvehették a Fordtól az ajtónyitáskor kiugró, záráskor visszavonuló ajtóélvédőt, ami a legjobb extrák egyike a Scalához. A csinos zöldessárga, átlátszó műanyagból készült jégkaparót csúnyább szürke váltotta le, de ez inkább öröm, mert könnyebb újrafeldolgozni.

Belső tér

Jót tesz a minőségérzetnek az extraként rendelhető réz színű díszítés a szellőzőrostélyok mentén, az ajtókon és műszerfalon. Önmagukban a műanyagok átlagosak, az üléskárpit tapintásra és ránézésre is tartósnak és igényesnek tűnt. Feldobja az autót a műszerfal szövetbetétje.

Kevés Škoda van ekkora bajban 143

Egy esernyő jár hozzá, rengeteg más okossággal is megkönnyíti az életeteket egy Škoda Scala

Temérdek okos ötlet van elszórva az utastérben a hátsó tároló sarkát pohártartónak leválasztó pánttól a kalaptartó alatti csomaghálón és az ajtóban lévő apró szemetesen át a flaskákat nyitáskor megtartó, egykezes palacknyitást lehetővé tevő gumibütykökig a pohártartóban.

Puha gumibetét óvja az okulárétartóba tett szemüvegeket. Az ajtókba befér a nagy vizesüveg, hátul is van légbefúvás az utasoknak és két USB-C töltő. 45-45 wattal mind négy csatlakozóból combos töltési teljesítményt kapunk, még laptopokat is elég gyorsan tölthetünk.

Esernyőt találunk a vezető oldali ajtóban, a Škoda-folklórban ez talán a legkedvesebb figyelmesség, de értékeltük a fedélzeti kamerához kitalált USB-C nyílást a tetőkonzolban, ami a Light & View csomag része a futófényes irányjelző, a LED-es hátsó lámpa, a fényre sötétedő belső tükör és vezető oldali külső visszapillantó illetve más extrák mellett.

Kevés Škoda van ekkora bajban 144

Alapáron 8,0, a tesztautóban 10,25 hüvelykes a digitális óracsoport, ami árelőnye miatt kiszorította a klasszikus műszereket

Alapáron 8,0, a tesztautóban 10,25 hüvelykes a digitális óracsoport, ami árelőnye miatt kiszorította a klasszikus műszereket. Akinek hiányzik a régi felállás, választhat két nagy kerek órás nézetet a sok megjelenítés közül, amiben van térképhangsúlyos és minimalista, csak a sebességet és a hatótávot mutató nézet. Piros pontot érdemel az autó az olajhőmérséklet megjelenítéséért, aki vigyázni szeretne a motorra, annak ez elsődleges információ.

Alapértelmezésben 8,25” képátlójú érintőképernyő jár a Selection felszereltséggel, de a tesztautó opcióként megkapta a 10 collost. Ez a méret már bőven van akkora, hogy az ikonok vezetés közben is jól eltalálható méretben jelenjenek meg rajta, de az elég kínos, hogy a nagy fekete borítás mögött a kijelző valójában sokkal kisebb, mint a keret. A teret a keret két szélén a digitális gombok töltik ki, amelyek a többletköltségük miatt kispórolt kapcsolókat helyettesítik. Nem ártana jobb hardver a szisztéma mögé, mert indításkor néha nagyon lassan tápászkodott fel álmából.

Kevés Škoda van ekkora bajban 145

Kellett extraként a réz árnyalatú díszítés a minőségérzet javításához, jól mutat a műszerfal szövetbetétje

Vezeték nélkül is kapcsolódhat az okostelefonunk az AndroidAuto vagy az Apple CarPlay használatával, ami a Technology csomag részeként alapáron jár. A telefont elöl két USB-C aljzatból vagy a vezeték nélküli töltőtálcával tarthatjuk életben.

Részben menüből kell kezelni a fűtést és a szellőzést. A levegőeloszlás állításához be kell lépni a menübe, de a ventilátornak van rendes kapcsolója és a hőmérsékletet is kényelmesen, forgatógombbal szabályozhatjuk.

Több fontos funkciónak megmaradt a közvetlen gombja, a belső légkeringtetésnek, az ülésfűtésnek és a szélvédő párátlanításának is.

Kevés Škoda van ekkora bajban 146

467-1410 literes a csomagtér. Méretén kívül a rengeteg jó ötlettől válik igazán értékessé

Aki nem érti, miért nyernek annyi összehasonlító tesztet a Volkswagen konszern autói a szaksajtóban, az az összeesküvés-elméletek dédelgetése helyett nézze meg, milyen hatalmas ülés- és kormányállítási tartományt nyújt egy Škoda Scala, mennyire széles szórásban találhatnak benne kényelmes üléshelyzetet nagyon eltérő alkatú emberek.

Az ülésmagasság az utas oldalán is állítható és mindkét üléshez jár állítható deréktámasz. Sok autómárka spórol az utas ülésén, ahogy a síalagútról is sokszor lemondanak az ázsiai autógyártók. Sajnos a majdnem csúcsfelszereltségű Scalából is hiányzott a kartámasz mögül kihajtható ajtó, amit a Škoda nem pótolt a modellfrissítéskor sem.

Külső méreteihez képest nagyon tágas hátul a Scala, kevés kompakt autóban férni el ennyire kényelmesen. A fejtér és a lábtér is dicséretes, fent két LED-es olvasólámpa van. Szülőként mi is sokra értékeljük az extraként rendelhető hátsó oldallégzsákokat.

Kevés Škoda van ekkora bajban 147

Kevés kompakt autóban férni el ennyire jól. Van légbefúvás és sokra értékeljük az extraként rendelhető hátsó oldallégzsákot

Messze átlag feletti az ötajtós kompakt autók között a 467 literes csomagtartó. A lehajtott üléstámlákkal mérhető 1410 liter is jónak számít ebben a kategóriában, a meghatározó konkurensek közül a Kia Ceedé 395-1291 literes. Kár, hogy lehajtott üléstámlákkal otromba lépcső marad a csomagtér közepén.

Jól átgondolt autóra vall a csomagtér is. A kivett kalaptartó elfér a csomagtartó aljában és visszatenni is könnyű a kalaptartót ügyesen megvezető sínnel. Váratlan luxus a motorral mozgatott, láblendítésre reagáló csomagtérfedél, az pedig, hogy acél szükségpótkerék és emelő is van a Scalában legalul, ami egészen megható a pótkereküktől sóherségi és súlycsökkentési okból megfosztott autók tengerében.

Technika

Nem a Golf vagy az Octavia technikájára épül a Scala a márka Mladá Boleslav-i üzemében, hanem a kisebb és olcsóbb autóknak tervezett MQB A0 padlólemezre. Ez azt jelenti, hogy nincs összkerékhajtás és független hátsó futómű.

Kevés Škoda van ekkora bajban 148

Többnyire kisautók műszaki alapja az MQB A0 padlólemez. Nincs összkerékhajtás és független hátsó futómű sem

Nincs már dízelmotor a Scalához, eltűnt a 116 lóerős 1,6 TDI. Csak három- és négyhengeres benzinesekkel készül hengerenként négy szeleppel, dupla vezérműtengellyel, turbófeltöltővel és közvetlen befecskendezéssel. Minden motor az EA211-es motorcsalád Evo 2-es generációjához tartozik. Az 1,0 TSI 95 lóerős, 175 Nm-t ad le és csak ötfokozatú kézi váltót kaphat.

115 lóerős az erősebb háromhengeres, szintén 999 köbcentivel, de 200 newtonméteres nyomatékcsúccsal és a hatfokozatú kézi váltó alternatívájaként hétfokozatú duplakuplungos sebességváltóval.

A tesztautóban lévő 1,5 TSI 150 lóerős, viszonylag hosszú löketű motor. Furata 74,5, lökete 85,9 milliméter.

Kevés Škoda van ekkora bajban 149

Részterhelésen leáll a benzin-befecskendezés a két középső hengerben. A motor 150 lóerős, 250 Nm nyomatékkal

A DXD motorkódú, 1498 köbcentis négyhengeres hengerlekapcsolással spórol az üzemanyaggal, a 2-3-as hengerben állíthatja le a befecskendezést részterheléskor. Ennek technikájáról itt olvashattok. A közvetlen befecskendezés miatt nem maradhat el a koromrészecskéket gyűjtő, majd hamuvá égető részecskeszűrő.

Itt is hatfokozatú kézi vagy hétfokozatú automatikus sebességváltó közül választhattok. A DSG ebben az esetben is száraz kuplungos, a 250 Nm nyomatékmaximum nem igényel olajos hűtést, olajban futó tengelykapcsolókat.

8,2 mp alatt gyorsul 0-ról 100-ra a tesztelt Škoda Scala ezzel a motorral, kézi és DSG-váltóval egyaránt. A tesztautó végsebessége 220 km/óra, aminél a kézi váltós egyetlen km/órával gyorsabb.

Kevés Škoda van ekkora bajban 150

8,2 mp alatt gyorsul 0-ról 100-ra a Škoda Scala 1,5 TSI, végsebessége 220 km/óra. Súlya 1196 1196-1355 kg közötti ezzel a motorral

1196 és 1355 kg közötti a Scala tömege ezzel a motorral, a legkönnyebb háromhengeres csak 1124 kilót nyom vezető és csomag nélkül. Teljes felszereltséggel az 1,5-ös legfeljebb 489 kilós terhelhetősége leesik 375 kilogrammra, amivel éppcsak kijön az ötszemélyességhez tartozó 5×75 kg.

Motortól függően 1000-1250 kg a vontatható tömeg. Az egyszer már említett Kia Ceedé 1010-1210 kg a különböző motorváltozatokban.

Elöl a Škoda Scala MacPherson, hátul csatolt hosszlengőkaros futóművet örökölt a padlólemezzel. A normál futómű helyett rendelhető rossz út csomagos autó emelt futóművel, amelynek 15 mm-rel nagyobb a hasmagassága. (Alapesetben 14,9 centi a hasmagasság). Az alternatíva a sportfutómű 15 mm-es ültetéssel.

Kevés Škoda van ekkora bajban 151

Hossza 4362, szélessége 1793, magassága 1471 mm. Van rossz út csomagos futómű 15 mm emeléssel és sportfutómű 15 mm ültetéssel

Kiegészültek a vezetőtámogató rendszerek a modellfrissítéssel. A táblafelismerés, a gyalogos-felismerő vészfékrendszer és a sávelhagyás-figyelmeztetés mellé érkezett a hátsó parkolássegítő érzékelőit használó hátsó akadályérzékelés, amely le is fékezi az autót (amíg egy-két ijesztés után ki nem kapcsoltam).

Az autó figyeli, hogy két kézzel fogjuk-e a kormánykereket és képesek vagyunk-e még irányítani az autót. A holtteret pásztázó Side Assist 70 méteres távolságon belül érzékeli az adott oldalon mögülünk érkező járműveket. Rendelhető továbbá adaptív tempomat és kormányzással is beavatkozó sávban tartó, ami egy 10 milliós kompakt autóban simán lehetne alapfelszerelés. A kiskategóriás Yaris sok szempontból többet tud a kompakt Scalánál.

Kevés Škoda van ekkora bajban 153

Száraz kuplungos a hétfokozatú DSG-sebességváltó

Hátra a háromhengeresekben csak dobfék jár, de az 1,5 TSI vásárlói megússzák a dobfék látványát. Az egyszerűbb hátsó féknek azonban előnye is van: többnyire kisebb a karbantartási igénye és jobban működik rögzítőfékként, mint a tárcsafék.

Vezetés

Nem áll kézre az indítógomb a kormányoszlopon, amelynek a gyújtáskapcsoló helyét kellett elfoglalnia, mert így olcsóbb. Ezzel szemben a vélt sebességhatár túllépésére figyelmeztető hangjelzés eliminálása kiváló.

Kevés Škoda van ekkora bajban 154

Hamar megszabadulhatunk a vélt sebességhatár túllépésére figyelmeztető hangjelzéstől

Elég a kormányküllőről a vezetőtámogató rendszerek gombjával belépni a vonatkozó menüpontba és utána egyet le, még egy gombnyomás és odapillantás nélkül is másodpercek alatt megszabadulhatsz a sokszor tévesen azonosított gyorshajtás miatti jajveszékeléstől, ami márkától függetlenül a legújabb autók legkellemetlenebb sajátossága.

Marad még feladat a vezetőtámogató rendszerekkel, mert a ráfutásgátló hisztérikus vészfékezéseket produkált indokolatlan helyzetben. Például meredek kapubejáróról elindulva azt hitte, hogy az aszfalt egy fal és horgonyt dobott.

Ennek kivédése is látogatást igényel a vonatkozó menüpontban, hogy utána békében közlekedhess ezzel a nagyon jól kitalált és nívósan megvalósított autóval.

Kevés Škoda van ekkora bajban 155

Jó erőben van a Scala 1,5 TSI. Vehemens kuplungadagolásával a DSG szereti kipörgetni az első kerekeket, működésre bírva a kipörgésgátlást

Vizes úton a DSG vehemens kuplungadagolásával az ezerötös motor könnyen kipörgeti a kerekeket, még békés elinduláskor is. A kormányon lévő váltófülek enyhe műanyaghanggal csattognak, de ez megbocsájtható egy a konkurenseihez (nem a hazai átlagfizetésekhez) képest mértéktartóan árazott autónak.

Ebben a típusban az 1,5-ös motor a big block, és ki is tesz magáért. Lelkes a gyorsulás, 1500-on elért és 3500-ig tartott nyomatékcsúcsával a motor húz rendesen és a váltó élénken visszakapcsol nagy gázra, amikor kell. A Scala jó erőben van, 150 lóerővel sosincs alárendelt szerepben az utakon.

Sokat dob a kényelmen a halkan és egyenletesen járó motor, a négyhengeres TSI-k ebben régóta jók. A DSG kapcsolásai kellően lágyak, sokadik generációjában és szoftverével finoman működik. Eco üzemmódban gázelvételkor az autó a kuplungok nyitásával szépen továbbgurul, megőrizve a lendületét.

Kevés Škoda van ekkora bajban 156

Nem az az autó, amivel egy Focus után lehetne menni vagy emelne a pulzusodon, ha kanyargós országúton jársz vele

Húzósabb kanyarokban a Scala nem művel semmi gonoszat, de nem is az az autó, amivel egy Focus vagy Golf után lehetne menni vagy emelne a pulzusodon, ha kanyargós országúton jársz vele. Cseppet sem inspirál arra, hogy egy technikás középhegységi szakaszt visszafelé is megtegyél vele, csak úgy örömből.

Kulturáltan, tisztességes zajcsillapítással siklik az autó. A motorhang és a kerékzaj csillapítása is bőven elfogadható. Az előd, a Škoda Rapid egyik fő baja épp a nagyon hangos, olcsó autós gördülés volt. Jó az első ülések oldaltartása és a kényelmük is.

18-as felnikkel a Scala valószínűleg szárazabban veszi az úthibákat, mint szerényebb felnivel tenné, de a 205/45 R18-as gumikkal is elfogadható rugózási kényelemmel tudja le a tengernyi úthibát a fővárosban. Mindössze 10,2 méteres a fordulókör, ami 264,9 centis tengelytávval jó eredmény.

Kevés Škoda van ekkora bajban 157

Oldaltartásra és kényelemre is jók az első ülések

Tetszett az extraként rendelhető mátrix-LED-fényszóró, jól működött a többi közlekedő kitakarása a fénykévéből és igen erős az út megvilágítása. A többi járművet kamerával érzékeli az autó.

Költségek

Joy, Essence, Selection és a csinosabb külsőt is jelentő Monte Carlo felszereltséggel rendelhető a megújult Škoda Scala. 7 498 630 Ft az indulóár a vonzó felszereltségű Joy kivitelben a 95 lóerős motorral és 12 082 690 Ft a DSG-s Monte-Carlo listaára a 150 lóerős motorral a cikk írásakor.

635 630 forint az árkülönbség négyhengeres, 150 lóerős benzines és a 115 lóerős sorhármas között, ami igazán visszafogott felár egy jóval erősebb és kulturáltabb autóért.

Kevés Škoda van ekkora bajban 158

Csupán 635 630 Ft az árkülönbség négyhengeres, 150 lóerős benzines és a 115 lóerős sorhármas között

Szinte ugyanennyibe kerül a hatfokozatú kézi helyett hétfokozatú duplakuplungos váltót rendelni. A DSG 655 320 forintos extra a tesztelt modellhez, amely listaáron 10 151 350 forintról indul.

Mint minden autóban, itt is nagyon sok függ a városi fogyasztásban attól, hogy Pest külvárosának sík részein gurulsz-e vagy a szerkesztőség közelében, a budai oldalon mész folyamatosan dombra fel, dombról és megint fel a 150 lóerőt kihasználva.

Előbbi esetben 6,8-7,3, utóbbi esetben 8,6-9,1 literes fogyasztásra számíthattok, bármilyen sok is az utóbbi. 50 literes a tank, lakott területen kívül a 100 kilométeren 5,8-6,9 literes fogyasztással 650-750 km-es hatótáv adódik, ami teljesen elfogadható.

A tesztautó és aut. váltós vetélytársai – Listaár, forint
Ford Focus 1,0 EcoBoost Titanium DC7 (155 LE) 11 970 000
Kia Ceed 140 T-GDI DCT Fusion Plus (140 LE) 9 999 000
Opel Astra 1,2 Turbo GS aut. (130 LE) 10 810 000
Škoda Scala 1,5 TSI DSG Selection (150 LE) 10 151 350

Konkurenseivel összevetve a Scala listaára bőven versenyképes, inkább a felszereltsége hiányos. Emiatt egy jól felszerelt autó ára nagyon elszalad. Abból a 14 506 500 forintból amennyibe listaáron került a tesztautó, már körül lehet nézni az alsó középkategóriában.

Kevés Škoda van ekkora bajban 159

Nem tűnik rossz ajánlatnak, de extrákkal együtt nagyon elszaladhat a hiányosan felszerelt Scala ára. A tolatókamera is feláras

Alapfelszerelés a kulcsfelismerő, szabadkezes ajtónyitás és zárás, a kormánykorrekciós sávban tartó rendszer, a gyalogosokat is felismerő vészfékrendszer. Ez egy olyan életmentő eszköz, amiért szintén Brüsszelnek lehetünk hálásak, hogy kötelezővé tette.

Ezen az árszinten nem sok említésre méltó tétel van a szériafelszereltségben a 16-os alufelnin és a hátsó parkolóradaron kívül.

Hat légzsákot kisautók alapmodelljei is nyújtanak, nem egyszer az itt feláras térdlégzsákkal együtt. A légkondicionálás is a félautomata Climatic. Extra az ülésfűtés, az automatikus klímaberendezés, az adaptív tempomat vagy a tolatókamera. A fontos extrák okosan összeválogatott csomagokban is elérhetők.

Kevés Škoda van ekkora bajban 160

Opcióként kapta a tesztautó a 10″ képátlójú kijelzőt. Kínos, hogy a borítás mögött a kijelző sokkal kisebb, mint a keret. A teret a széleken digitális gombok töltik ki

200 000 km vagy 2+2 év a garanciaidő. A jótállás második két éve nem ugyanaz, mint a gyári garancia. Ennek is feltétele a kötelező karbantartások elvégeztetése erre feljogosított szakszervizben, ami gyakorlatilag márkaszervizt jelent.

Értékelés

Akinek az autózás örömforrás és inkább kerül hazafelé, hogy szebb úton mehessen, talál a tesztelt Škoda Scalánál jobban vezethető kompakt autókat. A Scala a mindennapok hőse. Nincs vele nagyjelenet, nem lovagol be hódítóként rózsával a foga között, inkább az a gondoskodó férfitípus, aki elviszi a gyereket a fogorvoshoz, megjavítja a csatornát és nem partnere csalódottsága juttatja eszébe a házassági évfordulójukat.

Kevés Škoda van ekkora bajban 161

A modellfrissítés a vezetőtámogató berendezések részben kellemetlen működése miatt nem sokat adott hozzá az autó értékeihez, de a Škoda Scala átgondolt, ötletes és kényelmes autó maradt, a mindennapok hőse

A modellfrissítés a vezetőtámogató berendezések részben kellemetlen működése miatt nem sokat adott hozzá az autó karakteréhez és értékeihez, de a Škoda Scala a
megújulás után is kiválóan használható, átgondolt, ötletes autó maradt.

Mellette – Ellene
 
 • Jól megy
 • Csendes és kényelmes
 • Tágas hátul
 • Nagy a csomagtere
 • Tele van jó ötletekkel
 • Alapáron kap mankókereket
 • Egyedire konfigurálható
 • Rendelhető hozzá hátsó oldallégzsák
 
 • Nincs se dízel, se teljes hibrid belőle
 • Lassan feléledő fedélzeti rendszer
 • Elszaladó városi fogyasztás
 • Hiányos felszereltség/jól felszerelve megugró ár
Hogy tetszik a megújult Škoda Scala?
átlag
6.54
szavazat
589
Hogy tetszik a megújult Škoda Scala?