Erősebb motorral is takarékos a Yaris 1

25 évvel ezelőtt, 1999-ben indult a Toyota Yaris sikertörténete. Azóta több mint 10 millió darabot adtak el belőle, túl van három generáción – a jelenlegi a negyedik fut, amelyet eredetileg 2019-ben mutattak be – és nemrég kapott egy alapos modellfrissítést is. A minimális külső, belső változás mellett a műszaki tartalom változott nagyobbat, az autó modernebb lett, ugyanis a Yaris is megkapta a márka egyéb modelljeiben már elérhető, erősebb és fejlettebb, ötödik generációs hibrid rendszert. Ezt próbáltuk ki, a jelenleg elérhető két felszereltségi szint közül az elegánsabb, Premiere Edition kiadást. 

Külső

Mint általában a ráncfelvarrásoknál, a megújult Toyta Yaris karosszériája sem változott különösebben, szinte ugyanolyan, mint volt. Természetesen van új szín a választhatók között, ezt Neptun kéknek hívják és új mintájú felnikkel is bővült a kínálat. A kompakt, sportos, masszív városi autó karosszériája 3940 milliméter hosszú, 1745 mm széles, és 1500 mm magas, tengelytávja pedig 2560 mm. 

Kisautó létére egész mérges arcot kap, szúrós szemekkel, izgalmas domborulatokkal a motorháztetőn. Jól áll neki a kéttónusú fényezés is, de az autó legszebb része a feneke, ahol a lámpatest, és a fekete betétek, valamint a tetőlégterelő hármasának látványa remekül működik. Van még apró, csinos HEV embléma az autó hátulján, utalva a Toyota megfogalmazására a hajtásláncról, azaz hibrid electric vehicle, bármennyire is furán hangzik ez. Ahogy napjainkban a környezetkímélőnek tartott autóknál megszokott módon ennél is láthatatlanná tették a kipufogót. 

Hagyományos Yarisból ma már csak ötajtós létezik, a bombasztikus GR változat kapható háromajtós kivitelben, de annak kevés köze van az itt tesztelt Yarishoz, a lámpáik és a külső tükrök azonosak.

Erősebb motorral is takarékos a Yaris 70

Jól áll neki a fekete diffúzor, légterelő páros

Belső

Nincs óriási változás a 2024-es Toyota Yaris utastérben sem, közel ugyanazt a berendezést látni a megújult Yarisban is, mint a korábbiban. A két csúcsváltozat – a 130 lóerős hibrid rendszer még csak ezekhez elérhető – különleges, egyedi ülést kapott, a Premiere Editionben érdekes, 3D-s mintával, kék díszvarrással, és az utasoldalon is magasságállítási lehetőséggel. Az anyagok minősége jó, textilborítás teszi otthonosabbá az ajtókárpitot, de azért kemény, egyszerű műanyag is nagy mennyiségben található az utastérben. 

Elöl kényelmes, tágas a Yaris, és méretéhez képest a hátsó sor helykínálata sem vészes, de 185 centi fölött már nyomasztóan közel kerül a tető. Emellett a hátsó sor megközelíthetősége sem az igazi, a második ajtó rettentő kis szögben nyílik, és az ajtónyílás alja is szűk. Csomagtartója alapból 286 literes, és kétféle magasságban is lehet rögzíteni a csomagtartó fenekét, attól függően, hogy a nagyobb tér, vagy a hátsó támlák ledöntése után megnövelt rakodóhely sík padlója fontosabb. A legalsó szinten a szokásos kötelező felszereléseket szállásolták el, pótkerék már nem fért ide.

Erősebb motorral is takarékos a Yaris 71

Jó fogású a sportos hangulatú kormány

 

Műszerfala digitális, 12,3 colos – a szerényebb felszereltségű változatok 7 colosat kapnak – és négyféle grafika választható ki rajtuk, és a megjelenített információmennyiség is személyre szabható. Akinek ez kevés, az a színes, jó minőségű head-up display-t is nézheti, ami kisautóban nem túl gyakori extra. 

Kétféle méretű lehet a központi kijelző is, a drágábbak 10,5, az egyszerűbbek 9 colos kistévét kapnak, amelyet magasra, jól látható helyre építettek. Változott, fejlettebb lett az ezen futó rendszer is, amely vezeték nélküli telefontükrözésre, hangvezérlésre is képes, és felhőalapú, az aktuális forgalmi információk adataival is számoló navigáció is fut rajta. Már ha valaki előfizet rá. Jutott bele számos, a korábbinál nagyobb teljesítményű USB-C töltőaljzat, és vezeték nélküli töltőfelület is. 

Erősebb motorral is takarékos a Yaris 72

Ilyen egy jól használható klímakonzol

Klímavezérlése hagyományos, jól használható, forgó- és nyomógombokból áll, az ülésfűtés kétfokozatú és a középkonzolról, billenőkapcsolóval aktiválható. Hasonlóan működik a kormányfűtés is, amit a kormánytól balra lévő kapcsoló indít. Utóbbi nem holmi alibitermék, mert a bekapcsolástól számított 15 másodperc után már érezhetően melegíti a kormányt, és pillanatok alatt szinte forróra fűt. Télen, amikor szinte semmit nem jó megérinteni a kockára fagyott kocsiban, ez aranyat ér. 

A hangszigetelés viszont lehetne jobb. A héten gyakran lecsapó zivatarok közül egy a Yarisban ért, és nagyjából úgy éreztem magam, mint egy béka a kertben, aki a bádogvödör alatt üldögél, miközben sörétes puskával lőnek rá. A tetőn az átlagos méretű esőcsepp is akkorát koppan, mintha kaviccsal dobálnák. Fura, azért lehet így is élni, aránylag ritkán kell viharban autózni nálunk, más országokban viszont lehet több a csapadék. 

Erősebb motorral is takarékos a Yaris 73

Ízléses belső

Technika

Elérkeztünk a Yaris modernizálásának legfontosabb pontjához, ami az ötödik generációs hibrid rendszer. Ez az elődhöz hasonlóan szintén az 1490 köbcentis, háromhengeres benzinmotorra épül, de itt 3 lóerővel erősebb, és nagyobb nyomatékú – 185 Nm – a villanymotor, és átdolgozták a vezérlőegységet is, amely már  rafináltabb program szerint kombinálja a benzinmotor 92 és a nagyobb és erősebb villanymotor 83 lóerejét. Emellett a rendszer legnagyobb teljesítménye is változott, 116 lóerőről 130-ra nőtt. 

Erősebb motorral is takarékos a Yaris 74

A villanymotor nyomatéka 30 százalékkal nőtt

Ennek látható nyoma van a menetdinamikai adatok között is, a Yaris a korábbi 9,7 helyett már 9,2 másodperc alatt gyorsul 100 km/órás sebességre és ezzel párhuzamosan a gázreakció is élénkebbé vált. A hibrid rendszert kiszolgáló akkumulátor nem változott, ez lítiumion-akkumulátor, 178 V feszültségű és 4,3 Ah-s. 

Vezetés

Valahogy furcsa a Yaris 130 lóereje, vezetés közben ebből mintha nem lenne mind meg. Igaz, nagyjából 1,2 tonnát kell ennyivel mozgatni, lehetőleg takarékosan, de akkor is. Persze ez nem jelenti, hogy a Yaris nem egy izgága, fürge kisautó, csak érzésre hiányzik belőle úgy egy 20-as. A 30 százalékkal nagyobb nyomatékú villanymotortól érezhetően jobban lódul meg városi forgalomban, ott szabályos sebességgel autózva. 

Városon kívül, autópályán az e-CVT névre keresztelt bolygóműves rendszer működésének hangja egy kicsit zavaró, amiben a motorhang állandóan hajszálnyit lemaradva követi csak az aktuális gázpedál állást. Semmi komoly, ettől függetlenül azonnal meglódul, ha kell, csupán a közvetlenség érzése vész így oda. 

A kedvenc rész – persze a röhejes fogyasztás mellett – a Yaris futóműve, ami egyszerűen úgy remek, ahogy van. Teljesen mindegy, hogy kanyargós úton akarsz-e vele élvezkedni, vagy csak többé kevésbé kényelemben átvészelni egy városi autózást a csapnivaló úton, a Yaris hibátlanul megoldja mindkettőt.

Erősebb motorral is takarékos a Yaris 75

Talán a fenék a legszebb része

Tisztességesen helytáll a kanyarban, nem ráz, nem kényelmetlen, és a kormányzása is precíz, pontos, mindez megfelelő mértékű rásegítéssel. Jól adagolható a fék is, és a visszatáplálás, és az üzemi fék közötti átmenetet is sikerült remekül összemosni. Vezetőtámogató rendszerből is rengeteg megtalálható benne, és ezek nagy többsége jól működik, egyedül a táblafelismerő és a sebességkorlátozásokra figyelmeztető rémes, de mutasson valaki olyan új autót, amiben ez jól működik.  Az adaptív tempomat bekapcsolása nélkül, akadály, utolért autó észlelésekor önműködően lassító rendszer zseniális találmány, ami óriásit lendít a menetkényelmen. 

Erősebb motorral is takarékos a Yaris 76

SPORT mód

Nem annyira váratlan dolog, ha egy kisautó keveset fogyaszt. Ha viszont még hibrid is, és a Toyota legfejlettebb rendszere próbálja a legtöbbet kicsikarni a benzinből a benne rejlő energiából, akkor egész baráti fogyasztást is össze lehet hozni. Vegyes használat mellett, amibe M0-s rohanás és városban tötymörgés ugyanúgy belefért, mint a lakott területen kívüli gurulás, az erősebb, 130 lóerős Toyota Yaris fogyasztásának átlaga 4,4 liter lett. (A gyári ígéret 3,8-4,3 liter.)

Költségek

Idén nyártól már nem rendelhető sima, hibrid rásegítés nélküli Yaris, így a modell beugróára is magasabb lett, a legolcsóbb változatért – ez a 1.5 Hybrid 116 lóerős motorral, Active felszereltséggel – listaáron 8 395 000 forintot kérnek el. A hibrid változatokból most minden modell 600 ezer forintos kedvezménnyel vehető meg. Az erősebb, 130 lóerős hibrid beugróára Premiere Edition és GR Sport felszereltséggel egyaránt 10 325 000 forint. 

A fehér kivételével az egyéb színekért 145, illetve 195 ezer forintot kérnek el, a VIP csomag – head-up display, JBL Premium Audio rendszer 8 hangszóróval – 320 ezer forintba, a panorámatető 170 ezer forintba, és komplett, téli kerékszettekre is el lehet még költeni 300-800 ezer forintot.

Aki mégis tisztán benzinesre vágyik, az ha gyors, akkor a készleten lévő autókból még betárazhat magának. (Itt elméletben 6 995 000 forinttól indulnak az árak és ezeknél nagyobb, 800 ezer forintos kedvezményt adnak az autókra, felszereltségtől függetlenül.)

Toyota Yaris 1.5 Hybrid 130 és vetélytársai – Listaár, forint
Toyota Yaris 1.5 Hybrid (130 LE) 10 325 000
Új Swift 1.2 GL+ CVT Hybrid (81 LE) 8 250 000
Mazda2 Homura (116 LE) 10 925 000
Renault Clio E-Tech full hybrid (145 LE) 9 499 000
Erősebb motorral is takarékos a Yaris 77

Az új szín mellett friss mintájú felnikkel is bővült a választék

Értékelés

Menő formája, jól használható, praktikus, izgalmas extrákkal feldobott belsejével a megújult Toyota Yaris akkor is remek autó lenne, ha nem lenne alatta a márka legfejlettebb, a korábbinál erősebb, nyomatékosabb ötödik generációs hibrid rendszere. De alatta van. Így vezetni is jó, príma futóművet kapott és a fogyasztása is varázslatos. Kár, hogy kedvezménnyel sem áll meg 10 millió forint alatt. 

Mellette – Ellene
 
  • Fejlett, takarékos hibrid hajtás
  • Menő extrák
  • Praktikus, kényelmes belső
  • Jó futómű
 
  • Kis szögben nyíló hátsó ajtó
  • Szűk második üléssor (185 cm felett)
  • 10 millió alatt elérhetetlen

Szavazás

Hány pontot adnál az új, erősebb hibrid Toyota Yarisnak?
átlag
7.72
szavazat
328
Hány pontot adnál az új, erősebb hibrid Toyota Yarisnak?