Jövőre lesz 20 éve, hogy a Renault új élettel töltötte meg az ezredfordulóra egyre kínosabb autókig süllyedő Daciát. A Dacia autógyár elődjében 1943-tól repülőgépmotorok készültek a Brassóban gyártott vadászgépekhez, később jöttek a járműalkatrészek és 1968-tól, egy új üzemben indult az autógyártás a farmotoros R8 klónjával.

Az 5000 eurós autóként tervezett első Logan bemutatása után sokáig alapvetés volt, hogy a Dacia autóiban nincs automatikus légkondicionáló, nincs automatikus sebességváltó és pláne nincs olyan drága technika, amilyen a teljes hibrid hajtásrendszer.

Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 1
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 2

Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról

Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 42
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 43
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 44
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 45
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 46
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 47
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 48
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 49
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 50
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 51
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 52
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 53
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 54
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 55
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 56
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 57
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 58
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 59
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 60
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 61
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 62
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 63
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 64
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 65
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 66
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 67
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 68
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 69
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 70
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 71
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 72
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 73
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 74
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 75
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 76
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 77
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 78
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 79
Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 80
Fotó megosztása:

Időközben a hazai márkakereskedések eladtak idén tavaszig 100 300 autót, köztük 36 400 Dustert és mostanra mindegyik tézis megdőlt: gyártásban van az első full hibrid Dacia. Csak az a nagy baja, hogy a dolgok mostani állása szerint nem valószínű a magyarországi értékesítése. Ennek ellenére az erősebb Spring bemutatójakor sikerült kipróbálnunk a Dacia Joggert a nagyfeszültségű hibridrendszerrel.

Külső

Három hete írtunk tesztet a benzines modellről, ezért csak röviden érintjük a formát és a belső teret, ami egyforma a hibrid, a benzines és az LPG/benzines Joggerekben.

Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 81

Ez a matrica a hibridek külső azonosítójegye

Szemből és oldalról semmilyen külső azonosítójegye nincs a 2020-ban a Renault Clióban bemutatott hibridhajtásnak, egyedül hátulról azonosítható az eddig nagyon szűk választékot bővítő hajtáslánc. A simán egy matricával megoldott modellmegjelölés alatt egy másik levonón olvashatjuk a HYBRID feliratot, ennyi.

Maradt 4547 mm az autó hossza, 1848 mm a szélessége és 1674 mm a magassága, ami a tetőantennával együtt 1690 mm. Az új márkaarculat része a D és C betűt kombináló embléma, a markánsabb hátsó típusfelirat, a sokkal hangsúlyosabb nappali menetfény és a hűtőmaszk eltérő mintája.

Nagyon praktikus a tetősínből kialakítható tetőcsomagtartó. A tetőkorlát középső szakasza kivehető és tetőcsomagtartó-keresztlécként lecsavarozható, így mindig velünk van, amikor kell, de nincs útban, ha nem használjuk.

Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 82

Maradt 4547 mm az autó hossza, 1848 mm a szélessége és 1674 mm a magassága

Belső tér

Mivel a nagyfeszültségű akkumulátor a hátsó tengely vonalába esik, a hibrid Dacia Jogger belső térkínálata azonos a benzines és a gázüzemű verzióval. Ez azt jelenti, hogy a csomagtér marad 160-1807 literes a hétszemélyes és 607-1819 literes az ötüléses modellben.

Darabonként csupán 10 kilós a két könnyen kivehető, összecsukható és kinyitható csomagtéri ülés. Ez sem pótülés vagy szükségmegoldás, kifejlett felnőttek is jól elférnek a középső üléssor mögött.

Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 83

8,0″ az érintőképernyő képátlója, a hibridben elektromos a rögzítőfék

Az Extreme a legdrágább kivitel, a réz színűre fújt felületek és a nagyon kellemes tapintású üléskárpitok feldobják a hatalmas belső teret, a 8,0” képátlójú érintőképernyő lassú bootolása viszont jobb hardverért kiált.

Technika

Többször írtunk már a Joggerről, a súlycsökkentésről, a többi motorverziótól és más megoldásairól például itt olvashattok. Bár az orr és a padlólemez is közös a Sanderóval, a 2898 mm-es tengelytáv 29,4 centiméterrel hosszabb, mint a Sanderóban, amely a magánvásárlók kedvenc autója Európában.

Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 84

Benzines szívómotor két villamos géppel. Jelzi a gyár, hogy rossz ötlet vízzel lemosni

Ez a hajtáslánc nagyobb akkukapacitással konnektorról tölthető hibridként is elérhető több Renault-hoz, de magas ára miatt a Dacia nem veszi át a plug-in hibrideket. Az öntöltő teljes hibridben 1,2 kilowattóra a 230 voltos akkumulátor kapacitása, amelyet a Hitachi szállít. Az akkura 8 év/160 000 km garancia érvényes.

140 lóerővel messze ez a legerősebb hajtáslánc a Joggerhez, az újabb Renault-kban 145 lóerős ugyanez a hajtásrendszer. Két villamos gép támogatja a négyhengeres, 16 szelepes benzines szívómotort.

Önmagában 90 lóerős a K4M kódjelű, szíjas vezérlésű 1598 köbcentis benzines, amely nagyon bevált motor. Itt a hibridhajtáshoz hangolt verzióban fut, kisebb csúcsteljesítményre és takarékosabb üzemre hangolva. Új a hengerfej és a kettős befecskendezés, ami a szívócsőbe porlasztja a benzint, tehát nem kell félni szelepkokszosodástól.

Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 85

Elöl a hajtó elektromotor, felette az indítómotor-generátor, középen az automatikus váltó, ami tulajdonképpen két váltó egyben

A benzines főtengelyéhez állandó fogaskerék-áttétellel kapcsolódik a 15 kW teljesítményű indítómotor-generátor és egy négyfokozatú, a motorkerékpárokéhoz hasonló, kapcsolókörmös megoldású és nem szinkronizált sebességváltó. Felépítése olyan, mint a kézi váltóké.

36 kW, 49 lóerő az erősebb villanymotor teljesítménye. A 205 Nm nyomatékú elektromotor végzi az autó mozgatását, illetve gázelvételkor és fékezéskor generátorüzembe váltva tölti az akkumulátorokat.

A kisebbik villamos gép indítja újra a benzinest és ez a villanymotor hangolja össze a benzinmotor és a váltó fordulatszámát a váltásoknál. A körmös kapcsolású váltóhoz nincs kuplung és szinkrongyűrű sem, ezért a fokozatok csak akkor kapcsolhatók simán, ha a fogaskerekek szinte pontosan azonos fordulatszámmal forognak. A technika részleteiről remek cikkünk van.

Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 86

Jobbra a szívó benzines, metszetben a váltó, kékkel a két villanymotor. Bal szélen látszik a 36 kW-os hajtó elektromotor

A hajtó villanymotornak is jut egy sebességváltó két fokozattal, a benzinmotor négy fokozattal hajthatja az autót.

Összesen tizenötféle hajtáskombináció adódik, amiből tizenkettő alkalmas az autó mozgatására. Az ötletes váltókkal sikerült kihagyni a kuplungot, mert a váltóknak van üres állása és az elindulást illetve a tolatást az erősebbik villanymotor egyedül megoldja. Van B-üzemmód is, a választókar hátra húzásával fokozható a motorfékhatás és az áram-visszatermelés.

167 km/órával a hibrid jóval elmarad a 110 lóerős Dacia Jogger 183 km/órás csúcssebességétől. A 100-ra gyorsulása viszont jobb valamivel, 9,8 illetve 10,0 mp az ötszemélyes és a hétüléses esetében. A benzines értéke 10,5 illetve 11,2 másodperc.

Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 87

Csak 167 km/óra végsebesség. A 100-ra gyorsulása 9,8-10,0 mp ülésszámtól függően

1357-1406 kg közötti a Jogger Hybrid önsúlya, ami közel másfél-két mázsával több a benzines 1176-1261 kilójánál. 108-111 gramm a kilométerenkénti szén-dioxid-kibocsájtás, ami 4,8-4,9 literes szabvány szerinti átlagfogyasztásnak felel meg 100 km-en. A benzines átlaga 5,6-5,7 liter.

Mivel a nagyfeszültségű akkumulátor nagyjából az LPG-s verzió gáztartályának helyén van a hátsó kerekek között, a hibridhez sem rendelhető pótkerék, ami a benzines Joggerekhez 60 000 forintos opció.

Vezetés

Új óracsoport jár a hibridhez, közepén 7,0” képátlójú kijelzővel. A műszeregység mutatja a hajtásrendszer működését, az energiaáramlást és folyamatosan látni a hibrid akkumulátor töltöttségét. Az elektromos üzemet EV felirat jelzi vissza. Új a kartámasz és az elektromos rögzítőfék is a hagyományos kézifékkar helyett.

Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 88

EV felirat jelzi az elektromos haladást. A hibrid Jogger mindig a villanymotorral indul el és tolat

Tolatni és előrefelé indulni is csak a hajtó villanymotorral lehetséges, 15 km/órás sebességtől léphet be a benzines. A hajtásrendszer működhet soros hibridként, ekkor a benzinmotor csak az indítómotor-generátort hajtja, amely generátor üzemben áramot termel a hajtó villanymotornak. Ha mélyebbre nyomod a gázt, akkor a benzinmotor közvetlenül is beszáll a kerekek hajtásába.

Bár önmagában mindkét hajtómotor gyenge volna, a benzines-elektromos tandemmel teljesen elfogadható a gyorsulás és előzéskor a gázadást követően hamar erőre kap a hajtásrendszer. Ülésszámtól függően 8,7-8,8 mp telik el 80-ról 120-ra gyorsítva.

A hajtáslánc nem hozza az 1997 óta tökéletesített Toyota-hibridek kifinomultságát, de egész lágyan működik, diszkrét átmenetekkel lép ki és be a benzines motor. A Dacia Jogger nyugodt, harmonikus autó a márka első hibridhajtásával.

Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 89

Robusztus, magas építésű autó. Az akku a két hátsó kerék között van, nagyjából az LPG-s Jogger gáztartályának helyén

Szelíd jobb lábbal nem nehéz kitartani az elektromos suhanást. A gyár szerint a városi utak 80 százalékában inaktív a benzines motor, de ez itt sem azt jelenti, hogy egy kilométerből 800 métert elektorosan tenne meg a teljes hibrid Jogger. A szám az utazási időre vonatkozik, mint a hibridjeiről hasonló adatot közlő Toyotánál, tehát benne vannak a stop-start fázisok a benzines leállításával.

Korábbi tesztjeinken ez a hajtáslánc nem bizonyult különösebben takarékosnak, a hibrid Clióban 6,2 literes városi átlagot mértünk. A Joggerben ígéretesebb számokat írt ki a fedélzeti számítógép. Nyugodt országúti vezetéssel 4,7 liter/100 km-es átlagot számolt.

Költségek

Itthon idén sajnos masszívan esik a kereslet az új autók iránt. A tavalyi első hét hónappal szinte megegyező, 77 045 forgalomba helyezett új autót jegyző Datahouse-statisztikában ez csak azért nem látszik, mert a korábban megrendelt, de 2023-ban átadott kocsikat látjuk a számsorokban.

Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 90

Egyelőre nem forgalmazza az importőr. Átszámítva 9,5 millió Ft körüli az alapára

Ebben a környezetben a jórészt magánvásárlókat célzó Dacia importőre úgy kalkulált, hogy egy reálisan 9,5 millió forint körül induló hibrid kombira túl csekély volna itthon a kereslet, emiatt egyelőre nem hozza be az autót.

Ránézésre jelentős volna a hibrid felára, mert a benzinnel és a literenként 350 Ft alatti autógázzal is működő Jogger ECO-G listaára 6 669 000-7 939 000 Ft, a 110 lóerős benzinesé 7 449 000–8 089 000 Ft. A reális összevetéshez úgy 650-900 ezer forint betudható az automatikus sebességváltónak, a 30-50 lóerővel erősebb motorok felára is nagyjából félmilliós tétel másutt. Máris ott vagyunk 9-9,5 millió forint körül.

A fogyasztás városi forgalomban lehet lényegesen alacsonyabb, mint a benzinesé, de üzemanyagköltségben az LPG ára miatt az autógázas Jogger előnye behozhatatlan. Nem véletlenül választja az európai vevők két harmada az ECO-G-t.

Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 91

90-110 helyett 140 lóerős, nem kell benne váltani és ez az egyetlen négyhengeres Dacia Jogger

Ha a Suzuki Swace felől nézzük, amely az ötcsillagos töréstesztű Corolla kombiból született, sokkal gazdagabb felszereltségű és a Toyota friss generációs hibridrendszerével akciósan 11 550 000 forinttól elvihető, van ráció abban, hogy a vezérképviselet nem kötött le gyártókapacitást a hazai piacnak. De ha hétüléses autó kell, a Swace nem megoldás. Egyelőre tehát nem lesz itthon hibrid Jogger, később talán másként dönt a portugál-magyar importőrcég.

Értékelés

Sokat gazdagodott a Jogger az új technikával. A harmonikusan működő hibridhajtással nagyon takarékosan gurítható, megvan benne az automatikus sebességváltás kényelme, az elektromos suhanás csendje és öröme, amit megtámogat az emelt tetős kombi robusztussága és bődületes szállítókapacitása.

Lemarad Magyarország a legkisebb fogyasztású Daciáról 92

Sokkal kevesebb pénzből autózhatunk az LPG-s Joggerrel, mint a hibriddel

Költségalapon a Dacia Jogger Hybrid 140-et agyonveri az LPG-s testvérmodell, de ez az egyetlen automatikus váltós Jogger és csak ebben van négyhengeres motor. Kár volna, ha csak szürkeimportból vagy használtan jutna el Magyarországra az első full hibrid Dacia.

Mellette – Ellene
 
  • Ez az egyetlen aut. váltós Jogger
  • A többi modell 3 hengeres
  • Finoman működő hajtásrendszer
  • Ígéretes fogyasztás
  • Tágas csomagtér
  • Jól variálható, akár 7 üléses utastér
 
  • Üzemanyagköltségben jobb az LPG-s
  • Csekély végsebesség
  • Egyelőre csak szürkeimportból vagy elérhető
Hogy tetszik hibridként a Dacia Jogger?
átlag
7.08
szavazat
669
Hogy tetszik hibridként a Dacia Jogger?