Viszketni kezd a tenyerem, ahogy a Mazda CX-60 tesztautó felé közelítek. Kilóg a sorból minden irányba, a feneke széles, a teteje magas, az oldala meg akkora, hogy derítőlapnak is megfelel, úgy ragyog mellette a melós Astra, mint még új korában sem. Sokadik nap már ez, túl vagyunk egy közös esküvőn is – pont illett a menyasszony ruhájához –, hosszú utakat nyomtunk le együtt és nemegyszer pakoltuk tetőig, eközben pedig minden kiderült róla. Az is, hogy messze nem tökéletes, mégis kimennék vele a világból bármelyik pillanatban. Hogyan csinálja ezt?!

Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 1
Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 2

Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda

Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 28
Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 29
Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 30
Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 31
Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 32
Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 33
Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 34
Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 35
Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 36
Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 37
Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 38
Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 39
Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 40
Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 41
Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 42
Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 43
Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 44
Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 45
Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 46
Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 47
Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 48
Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 49
Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 50
Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 51
Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 52
Fotó megosztása:

Külső

Kicsit a könyökömön jön már ki a Mazda bordó színe, félreértés ne essék, szép, én értem, de nézzünk rá erre a gyöngyházfehér CX-60-ra, és lássunk túl a bordón. Ennek az autónak már sokkal jobban áll egy ilyen fehér. Lehet, hogy nem játszanak olyan szépen az oldalán a fények és árnyékok, de a jókora krómkeret az orrán, a sötét első fényszórók, az ablakok krómkeretei így mutatnak igazán nagyot rajta.

Jó részletekkel dolgozik, a hűtőmaszk keretébe belefűzték a nappali menetfény LED-csíkjait, és nincs szüksége igazán agresszív tekintetre, a mély, sötét maszk megteszi a hatását. Irdatlanul hosszú és majdnem vízszintes a géptető, a prémium gap, vagyis a sárvédő első kerék és ajtó közé eső távolságát pedig a legnagyobb BMW-k is megirigyelnék. Irdatlanul jó kiállású autó, annak ellenére is, hogy látszik, kicsit keskeny ahhoz képest, amilyen széles lehetne, azóta pedig tudjuk, hogy a CX-80 lett formára igazán kerek.

Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 53

Csinosak a krómdíszek, a nappali menetfényt is ebbe integrálták

Egyértelműen hirdeti sorhatos motorját a sárvédőkön, azt mondja, hogy Inline 6, csak semmi sejtelmes megnevezés, ez épp eleget mond. Hátul kicsit több a felirat, E és D veszi körbe a Skyactiv motorjelzést, a modell alatt pedig az AWD olvasható, vagyis összkerékhajtású. Kamu kipufogóvégek tesznek egy kis giccset az egyébként fergetegesen jó formára, ami 4745 milliméteres hosszával, 1890 mm-es szélességével és 1680-1682 mm-es magasságával már tisztességes teret foglal el a világból.

Belső

Messziről is tisztességes, 2870 mm-es tengelytávolsága komoly méretű belteret ígér, de ne görgessünk magunk előtt ilyen elvárásokat, a CX-60 másban jó. Felépítése miatt a kabin egészen hátra tolva kezdődik, a sofőr helye nagyjából az autó közepén van – egyébként tökéletes helyen –, mögötte pedig látványosan szűkül a tér. 180 centis magam mögött én még éppen elfértem, 2 méter 1 centis barátom már kevésbé örült, de nem is normális dolog ilyen nagyra nőni.

Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 54

A Takumi belső tere nagyon világos, így jönnek ki igazán a formák

Csomagtere 570 literes padló alatti rekeszekkel és miegymással, legalábbis a hivatalos értékek szerint, szemre valahol 450 lehet a kihasználható. 1726 literesre is bővíthető a támlák ledöntésével, úgy mondjuk gond nélkül elnyelt hat széket és egy 50 fős esküvő teljes étkészletét, plusz még ezt meg azt, szóval van itt bendő rendesen.

Minőségileg magasra került a léc ezzel a Takumi kivitellel, ami látványosan komolyabb minden téren a Homuránál, ami a sportosabb változat. Ebben az autóban a világos bőr mellett nagyon világos, valódi faberakással terítették le az extraszéles középkonzolt, de kaptak belőle az ajtókárpitok is, ahogy a furcsa világos szövetből is, ami a műszerfal betétjére rímel. Egy ilyen világos beltér maga az instant jó hangulat, fürdök a fényben és végre lehet élvezni egy Mazda belsőépítészetét, mert piszkosul jók a formák.

Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 55

Különleges a szövetberakás

Érintőkijelző nincs, ennél sokkal elegánsabb a klasszikus tekerő, amivel egyszerű kezelni a széles, de alacsony kijelzőt a pult tetején. Letisztult, viszonylag egyszerű a menü, minden sallang nélkül pontosan illik egy ilyen elegáns belsőbe. Lehet rajta figyelni az autó hatékonyságát, szokásos beállításokat intézni, de tudja az Apple CarPlay-t és Android Autót vezeték nélkül, és osztott kijelzőre is ki lehet tenni.

Legmókásabb része viszont az autó sofőrre szabása, meg kell adnunk a magasságunkat, és az éberségfigyelő kamerával beállítja a tökéletes vezetési pozíciót ülést és kormányt illetően, mindkettő motoros. Egyébként ügyes, pont csak egy centivel tett magasabbra, mint ahogy én szoktam vezetni.

Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 56

Önálló, klasszikus klímakonzolt kapott, nagyon könnyű használni

Amerikai autókat idézően széles a középkonzol, hatalmas a könyöklő, előtte pedig elfért a váltó mellett fedeles pohártartó és vezeték nélküli telefontöltő is. Nemcsak apróságokat, de nagyobb dolgokat és palackokat is elnyelnek az ajtózsebek, használható beltér ez, amellett, hogy tényleg baromi jól néz ki az egész.

Technika

Senkitől nem várnánk, még a nagyoktól sem, hogy 2023-ban új belsőégésű motorcsaláddal jelentkezzen Európában. Szeretnénk, de sajnos nem erre vezeti őket a szabályozás, bezzeg a Mazdánál felcsaptak egy tiszta vázlatfüzetet pár évvel ezelőtt, és vadonatúj padlólemez rajzolásába kezdtek, egy másik füzetbe pedig új motorok tervei készültek.

Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 57

3,3 literes soros hathengeres dízelmotor

Hosszmotoros padlólemezre épül a CX-60, hajtását adhatja négyhengeres turbós benzinmotor plug-in hibrid rendszerrel és összkerékhajtással, ami pedig most igazi kuriózum, az a két új soros hathengeres dízelmotor. 3283 köbcenti, vagyis 3,3 literes egyturbós motor készült hozzá 200 vagy 254 lóerővel és 450 vagy 550 Nm nyomatékkal, előbbi hátsó, utóbbi összkerék-hajtással.

 

Ugyanaz a két motor, szoftveres a teljesítmény-különbség, még a turbó is megegyezik rajtuk. Kovácsolt acél dugattyúinak tetejét úgy alakították ki, hogy egy időben, de két szinten gyulladjon be a gázolaj és levegő keveréke, ezzel képesek voltak kitolni a hatékony működést az alacsony fordulatszám tartományból a középtartományok felé is, emiatt lehetséges, hogy a gyengébb 3600-nál, az erősebbik pedig már 3750-nél eléri a teljesítménycsúcsot.

Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 58

Hátsókerák-hajtással csak a 200 lóerős gyengébbik változat érhető el, az erősebb mindenképp összkerekes

Minél szélesebb tartományban üzemel szegény keveréken, annál alacsonyabb fogyasztásra lehet képes a motor, így lehet, hogy a 200 lóerősből 3,4 litert sikerült kihozni tankolás szerint a nemzetközi menetpróbán – extrém spórolós módban vezetve – az erősebbikkel, összkerékhajtással pedig most 6,1 litert hazai körülmények között, egyáltalán nem kímélve, általában teljes terheléssel.

Váltója nyolcfokozatú automata, saját fejlesztésű és kettős tengelykapcsolóval csatlakozik a hajtáshoz, valamint még egy 17 lóerős villanymotor is került a váltó házába. Alapvetően hátul hajt, kipörgés esetén küld előre is nyomatékot. Futóműve elöl duplalengőkaros, hátul multilink, ami rengeteg jót ígér vezethetőség terén még úgy is, hogy adaptív lengéscsillapítás egyelőre nem érhető el a CX-60-hoz.

Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 60

Hosszú az orra, hogy beleférjen a hathengeres motor

Vezetés

Szokatlanul zajosan jár a 3,3-as dízel, már az új, mai dízelekhez képest karcos. Kicsit olyan a hangja, mint egy régi kamrás Mercié, és ezt még nem döntöttem el, hogy pozitív-e vagy negatív, de minden esetre karakteresen szól. Alacsony fordulaton venni észre ezt rajta leginkább, de a középtartományokban is megvan ez a kis csattogása, vélhetően pont azért hallani ezt, mert nagyon kitolták a szegény keverékes üzemet ennél a motornál.

Olyan 3000-es fordulatig érezni is rajta, hogy kicsit zsibbadt, nincs benne az a döngölő menni akarás, mint mondjuk egy BMW-ben, vagy Mercedesben. Ehhez képest fölötte meg annál inkább, igazi kétarcú motor, van egy határozott váltás 3500-4000 körül, ahonnan iszonyatosan nagyot tol és közben torokból szól is rendesen a motor. Más, mint amikhez hozzá vagyunk szokva, hangosabb és karcosabb is, nekem mégis pont ezért tetszik. Kicsit nyers, olyan gépszerű, klasszikus, de ez lehet, hogy pont az ellenkezőjét válthatja ki egy átlagos sofőrből, akit ezek a dolgok hidegen hagynak.

Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 61

Remek a vezetési pozíció, az ülőlap dőlésén lehetne még javítani

Ugyanakkor neki is feltűnő lesz, ami nekem, hogy indítás után kell pár másodpercet hagyni a váltónak, mire összekapja magát, és lehetne húzni a D-t. Egy csattanás jelzi, amikor készen áll a rendszer, csak utána lehet D-be tenni a váltót, hogy ennek mi az oka, nem jöttem rá, de dolgozik a mechanika rendesen.

Irdatlanul nagyot tud tolni a motor, ha arról van szó, viszont a nyolcfokozatú automata ritkán tudja tartani vele a lépést. Sokszor később vált, mint az jól esne és érezhető rántásokkal engedi össze a kuplungot, amire még ráférne a finomhangolás. Volt, hogy teljesen elvette a gázt kiforduláskor, mert a váltó épp nem állt készen a második fokozatra, ugyanez visszaváltáskor is megtörtént, így a hajtás, akárcsak a plug-in hibridnél, érezhetően nincs még készen, de határozottan jobb a helyzet ezzel a motorral.

Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 62

Aprólékosan kivitelezett mind a négy ajtókárpit is

Futóműve feszes, a hazai utakra túlzottan is, ezt főként remegések, zajok, darabosan kimozgott úthibákkal jelzi, az összhang sajnos hiányzik, de biztos vagyok benne, hogy az országhatárainkon túl másnak ilyen problémája nem lesz ezzel az autóval. Mi szívjuk csak meg itt ezekkel az útnak nevezett foltozott förtelmekkel, amit egy Mazda CX-60 már nem tud értelmezni, és valójában nem is várható el tőle.

Sport módban nem kapcsolja le a motort a 48 voltos hibrid rendszer, ilyenkor érezhetően harmonikusabb a váltó működése is, nem kell azzal foglalkoznia, hogy a dízelmotor és a villanymotor között váltogatja a hajtást a kuplungokkal. Normál módban viszont még nagyobb tempónál, 100 km/h fölött is lekapcsolgatja a dízelt, ha nincs rá szükség, és villannyal tartja a tempót, ameddig tudja, ez 10-15 másodpercnél nem több idő.

Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 63

A fehér fényezéssel nem annyira látványos a forma, de így is látszik, mennyire érdekesek az oldalsó domborítások

Pont jó helyen ülök az autóban, messze az első tengelytől, közel a hátsóhoz, lehet ezért tetszik annyira a CX-60 mozgása. Pontosan irányítható, a kormánya nem igazán súlyos, inkább olyan mazdásan zsíros, minden pont jól érezhető rajta. Fékezni is hasonló érzés vele, nem éppen sportos és a súlyos karosszéria is nagyokat bólint, de végső soron nincs vele sok gond.

Jó magasságban van a vezető ülés, tökéletes szögben a kormány, mégis fészkelődöm, mert az ülőlap nekem túl vízszintes, elbírna kicsit sportosabb üléseket. Mindez csak azért fordult meg a fejemben, mert összességében nagyon jó mozgású autó a CX-60, lehet vele jókat kanyarogni, rendesen stabil. A hátsó futómű hangolása lágyabb, mint kellene, nagyokat rugózik, ezen segíthetne később az adaptív rugózás, ha egyszer kerülne bele, mondjuk ráncfelvarráskor.

Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 64

Alapból is ledes, felárért adaptív kitakargatós egységeket kap

Főként tele pakolt utastérrel, utasokkal, nem éppen ráérősen közlekedve a fogyasztása tankolás szerint 6,1 literre jött ki majdnem 700 kilométer után. Ez pedig egy ilyen méretű autótól viszonylag erős felhasználás mellett bravúros érték.

Költségek

Mazda CX-60-as legolcsóbban 16,35 millió forintért lehet kapni, ez a 200 lóerős soros hathengeres dízelmotorral szerelt változat nyolcas automatával és csak hátsókerék-hajtással. Biztonság tekintetében szinte minden benne van már ebben a modellben is a vészfékasszisztenstől kezdve holttérfigyelőn és keresztirányú forgalomfigyelőn át a táblafelismerőig, tolatóradarral, sávelhagyás figyelmeztetővel és fáradtságfigyelővel is felszerelt.

Ledes az alap fényszóró, de felárért adaptív, kitakargatós egységeket kaphat a CX-60, ez adaptív tempomattal és tolatókamerával csomagban 610 000 forintba kerül. 12 hangszórós Bose hangrendszert kaphat csomagban motoros csomagtér ajtóval és 360 fokos kamera rendszerrel 1,1 millióért.

Fogyasztásbajnok ez az új dízel Mazda 65

Tekintélyes, mégsem agresszív a megjelenése

A fehér bőrüléses, head-up kijelzős, hangulatvilágításos és fabetétes Takumi csúcsmodell alapára 19 millió forint, a 254 lóerős dízellel 20,45 millió forintot kell fizetni érte, és a csomagok ehhez is felárasak. A metál fehér tesztautó listaára így 22,82 millió forint.

A Mazda CX-60 és vetélytársai – Listaár, forint
Mazda CX-60 3.3 Skyactiv D (254 LE) 18 320 900
BMW X3 30d (286 LE) 23 610 000
Mercedes-Benz 300 d (269+23 LE) 29 063 000
Audi Q5 50 TDI (286 LE) 21 796 810

Értékelés

 

Mellette – Ellene
 
  • Jó minőségű, prémiumos utastér
  • Takarékos dízelmotor
  • Jó vezethetőség
  • Tágas utastér
 
  • Váltó működése
  • Hátsó futómű rugózása
  • Szűkös hátsó lábtér

Szavazás

Hogy tetszik a dízel Mazda CX-60?
átlag
8.20
szavazat
645
Hogy tetszik a dízel Mazda CX-60?