Mióta bemutatkozott a Jaguar legkisebb szedánja, az XE, azóta kifutott egy széria 3-as BMW és már a következőnek a frissítésén is túl vagyunk. A mai autóipari sztenderdeket látva az XE öreg, mint az országút. 2014-ben mutatkozott be és egy évvel később került piacra. Igaz, a gyártásából kimaradt több mint egy év, 2020-2021 között nagyjából egy darab sem készült, a világjárvány legsúlyosabb ideje alatt teljesen bezárt a solihulli gyártósor. Tehát valahol 7-9 év közötti a modell.

Közben elkészült a frissített változata, ami sokat javított a helyzeten, de a legjobb pontján nem változtatott, de a legrosszabbakon sem sikerült igazán. Az XE kicsit más értelemben véve klasszikus, mint ahogy azt mi szeretjük.

Utolsókat karmolja. Mély nyomokat hagy a Jaguar XE? 1

Külső

Ian Callum keze valahogy nem adott egyszer sem olyan dizájnt, amibe bele tudtunk volna kötni. A Jaguar új arculatát is neki köszönhetjük, amit 2011-ben először az F-Type sportkocsi tanulmányváltozatán láthattunk, a valódi sportautó után pedig az XE kezdte meg a polgári autók sorát az új jegyekkel, 2014-ben. 2022-ben jelentősen felfrissült az XE, amikor szerencsére sikerült megőrizni az egyébként gyönyörűen sikerült formát.

Épp csak az első lámpák körvonala változott – a belső végük nem felül, hanem alul csúcsos –, újak a lökhárítók és a hátsó fényszórók is, változott a maszk és az apróságok. Ezekkel együtt is maradt az ugró macska karakter, tökéletesek az arányai és azonnal látszik, hol hajt: a karosszéria hosszmotoros arányokkal bír, nyúlánk motorháztető hátratolt utascellával. Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy miért van szükség a négyajtós kupé intézményére, ha ennyire sportos szedánt is lehet rajzolni?

Utolsókat karmolja. Mély nyomokat hagy a Jaguar XE? 65

Kellemes méret, de külsőre tágasabb utasteret ígér

Mert az XE az, minden porcikájából sportosság árad. Szálkás, vékony, álló helyzetben is hasítja a levegőt – menet közben is, 0,26 a légellenállása. Kevés autónak áll ma ennyire jól a bordó fényezés, de az XE ezzel tökéletes, így rímelnek a piros féknyergek is, és ezzel egy igazi jelenség. Méretre is nagyon egészséges, 4678x1967x1410 milliméter, a BMW 3-as, Mercedes-Benz C-osztály és Audi A4 kategóriájában játszik.

Belső

Alig lehet ráismerni a Jaguar XE-re belülről, a sorozat eleji és ez a legfrissebb kiadás nagyon sok ponton különbözik. Úgy látszik, a Jaguarnál figyelnek a visszajelzésekre, mert azokon a pontokon fejlődött, ahol nagyon szükség volt rá. A multimédia volt az egyik gyengébb pontja, de a mostani, a legfrissebb Pivi Pro rendszer már gyors, jól kezelhető, viszonylag logikus is, de sajátos, egyik német konkurens megoldásához sem hasonlítható igazán. Saját háttértára van, megduplázták a memóriáját is az előzőhöz képest, így ez már nem hajlamos a fagyásra és viszonylag hamar be is tölt. Ezt már elég jó használni, nem úgy, mint a korábbit.

Utolsókat karmolja. Mély nyomokat hagy a Jaguar XE? 66

Az első ajtónyitásra érezni a jellegzetes jaguaros illatot

2023-ra rengeteget fejlődött az anyagminőség terén is, mindenfelé jó minőségű bőrt, remek műanyagokat és puhított felületeket lehet tapogatni az utastérben. Jellegzetesen jaguaros az illata, hiszen a legtöbb gyártónak megvan a saját aromája, és a Jaguaroké jellemzően jó minőségű bőrhuzatok illatával tölti meg az orrot.

Nem minden ilyen hibátlan. Varrásai nem a legszebbek, a műszerfal kellős közepén még mindig ott éktelenkedik az a két girbe-gurba szegés, ami nem igazán indokolt, sokkal szebb lenne egy darab bőrrel beborítani a pultot. Klasszikusan tagolt a műszerfal, vagyis külön fészekben ül fedéllel a feje fölött a 12 colos műszeregység kijelzője és külön középre beépítve a multimédia. Elköszöntek a tekerős váltókapcsolótól is, érkezett egy hagyományos joystick, amivel mindenki csak jobban jár.

Utolsókat karmolja. Mély nyomokat hagy a Jaguar XE? 67

Szép a kormány kivitelezése, az érintő és nyomni való zongoralakk gombokat nem jó használni

Érdekes megoldás a klímapanel: külön érintőkijelzőtől irányítható a szellőzés mellé az XE húzható, nyomható, kijelzőket rejtő hőfok, ülésfűtés és -hűtés állító tekerőket kapott. Ez a pult elsőre elég idegennek tűnik, ám használni nagyon könnyű. Sokat mondjuk nem kell, mert a klíma tökéletes hőfokon tartja az utasteret, valójában szerintem a hét alatt egyszer nem állítottam át a hőfokot.

Túl nagy a kormány és vastagok a küllői, így a fogása sem igazán jó, annak ellenére, hogy önmagában egy szép darab, ám valahogy nem passzol az autóhoz. Ugyanez a helyzet az ülésekkel, legalább 6-7 centivel magasabbak annál, ami ideális lenne ebbe az autóba. 180 centi magas vagyok és a lapos fejemet magas hajjal kompenzálom, de ez általában nem gond, itt viszont nem tudtam úgy ülni, ahogy nekem ideális, mert hozzáért a homlokom a tetőhöz. A sportos külsőhöz sportosabb üléspozíció illene.

Utolsókat karmolja. Mély nyomokat hagy a Jaguar XE? 68

Windsor bőrülések, sportosnak mondják, de nem eléggé azok

Vagyis indokolatlanul fekvő pózt kellett beállítanom ahhoz, hogy elférjek, de ezért vagy az ülés tartása, vagy a kormány pozíciója nem stimmelt, és idegenül éreztem az autóban magam. Ez egy XF-ben nem fordul elő, épp annyival nagyobb autó, hogy ebből ne legyen gond, a Jaguar XE ilyen szempontból elég szűkösnek tűnik, és ez igaz a hátsó sorra is.

Technika

Ez volt az első modell a Jaguar kínálatában, ami az új D7 padlólemezre épül. Ezt a moduláris alapot az új nagy modellek számára tervezték, mint az XE, az F-Pace és a Range Rover Velar. Az XE közülük a legkisebb, és bár a padló, a váz szerkezet, a tető, az ajtók és a motorháztető alumíniumból készül, a csomagtér padlója és a csomagtér ajtaja acélból azért, hogy meglegyen az 50/50%-os súlyelosztás. Ezért került hátra a 12 voltos akkumulátor is.

Futóműve elöl dupla lengőkaros, hátul pedig több lengőkaros rendszer dolgozik, szóval kellően ígényes megoldást választott a Jaguar. Fékrendszere egydugattyús úszó nyergeket használ, de az első tárcsák mérete függ a felszereltségtől, így magasabb szinten nagyobbak, nagyobb fékerőt kínálnak.

Utolsókat karmolja. Mély nyomokat hagy a Jaguar XE? 69

2,0 literes 300 lóerős benzinmotor, erős, de a karaktere kicsit fáradt

Mostanra az XE motorkínálata jelenleg kettő darabra csökkent, ez már egy kifutó modell a Jaguar kínálatában. Az Ingenium motorcsalád 2,0 literes 204 lóerős dízele és 250 lóerős négyhengeres benzinese érhető már csak el. A tesztautóban még az erősebb, 300 lóerős, 400 Nm nyomatékú benzines motor dolgozik, ami még nem kapott 48 voltos hibrid rendszert. A négyhengeres blokkhoz a ZF 8HP motorcsaládjának egy régebbi sorozatából származó váltóját párosítják, amely összkerékhajtáshoz irányítja a nyomatékot.

Vezetés

Feltűnően hosszan fészkelődöm a vezetőülésben. Már hozzászoktam, hogy minden héten be kell állítanom az aktuális autó ülését, és már csukott szemmel megy a megfelelő pozíció megszerzése. De valami itt nem kerek, biztos én keltem bal lábbal, előfordul az ilyen, haladjunk! Nem vagyok túl magas, 180 centi éppen átlagos, oké ehhez társul pár centi haj, ami most valahogy pont nem fér el, és ez rettentően irritál. Súrolom a tetőkárpitot állandóan, mi történik?! Én nőttem meg, vagy az XE ment össze a mosásban? Szörnyen szűk elöl, aminek az oka, hogy teljesen indokolatlanul magasan ülök.

Utolsókat karmolja. Mély nyomokat hagy a Jaguar XE? 70

Összkerékhajtású, 300 lóerős változatot próbáltunk

Megállok, hogy konstatáljam, ez ilyen, nem csak a motoros ülés gombja nem akar működni, ez eddig megy. Hátradöntöm hát a háttámlát, hogy a fejem szabadon billeghessen és felveszem a gyűlölt fekvő pozíciót, ahol én csuklóval már nem érem el a kormányt. Ez nem ideális, távol vagyok a kedvenc alkatrészemtől, a kormánytól, de nincs mit tenni, az XE-ben nincs meg a helyem, ez sajnos hamar eldőlt.

Sok áll vagy bukik a rendes vezetési pozíción, és azt gondolnám, hogy ez a Jaguarnak, egy sportos autókat készítő gyártónak megy. Egy mérettel magasabban, az XF-ben ezzel nincs gond, ám az XE egy rövidebb, keskenyebb és alacsonyabb karosszéria. Itt olyan érzésem van, mintha szűk lenne az ing.

Utolsókat karmolja. Mély nyomokat hagy a Jaguar XE? 71

Az R-Dynamic csomag sportos lökhárítói és fekete kiegészítői kicsit karcosabbá teszik

Természetesen így mögöttem már nem marad annyi lábtér, hogy kifejlett emberszabású elférjen, így a hátsó sor gyerekeknek szól, vagy kabátoknak, ha már üzleti szedánról van szó. Mert az XE mégiscsak egy elegáns jószág, és bármennyire sem érzem magaménak, rohadtjó visszanézni rá a parkolóban, és ez nagy erény annak, aki vonzó autót szeretne.

A Jaguar XE tudja ezt, de minden pontján érződik, hogy idős már, szívesen menne nyugdíjba. Felnyög a karosszéria az úthibákon, lustán kapcsol a nyolcfokozatú váltó és úgy forog a motor, mintha semmi kedve nem lenne már ehhez az egészhez, de kifizetted, úgyhogy menjünk. Ez a kétliteres motor papíron erős, és a valóságban is meg lehet találni azt az állapotot, ahol jól megy. Gázadásra nagyot lódít a karosszérián, de hiányzik az a lobbanékonyság, ami például egy BMW 330i-ben megvan.

Utolsókat karmolja. Mély nyomokat hagy a Jaguar XE? 72

Az első kerekek mögötti távolság mutatja, hogy hosszmotoros autóról van szó

Amikor már menne, akkor már kedvem nincs igazán tolni neki. Inkább elengedem a gázt, mire a fordulatszám kelletlenül visszamászik, mintha valami még ott tartaná egy darabig. Nem gazán közvetlen a viselkedése, az összkerékhajtás által biztosított stabilitás miatt nem is játékos, és valahogy a kedvet sem hozza meg ahhoz, hogy sportosan közlekedjünk vele. Miután a vörös fényezés és a vonalai felpumpálták a fantáziámat, a viselkedése hamar lenyugtat az általános sofőrök szintjére, valahogy még előzni sincs kedvem benne.

Futóműve feszes, ám közben puha is annyira, hogy bármennyit képes legyek benne ülni – ez az autó talán legjobb pontja. Harmonikusan mozog, néha kicsit mintha billegne, de a hazai utakon, ahol egymást érik a megfejthetetlen úthibák, ezen nagyon nem kell meglepődni.

Utolsókat karmolja. Mély nyomokat hagy a Jaguar XE? 73

Dupla kipufogója jól mutat, de hangot nem igazán adnak

Kiváló a minőségérzet és a meghatározható jaguaros illat olyan identitást ad, amiért például a BMW-ket is szeretem. Jó a zajszigetelése, csendes az utastér, a Meridian hifi pedig súlyosan szól és a magas hangok is szépen átjönnek. Nem audiphile, de ezzel már ellennék a mindennapokban bármikor.

Bárhogy vezettem fogyasztása tetemesen alakult egészen addig, amíg nem tudtam vele hosszan autópályázni. A városi és elővárosi értéke 15-16 liter 10 kilométerre vetítve, az autópályás viszont 6-7, liter így hosszú utakra hatékony lehet. Ha viszont főleg így használnánk érdemesebb inkább a dízelt választani belőle, a 2,0 literes könnyű hibrid támogatású gázolajos még talán ennél a benzinesnél is kulturáltabb és takarékosabb a fogyasztásban. 

Utolsókat karmolja. Mély nyomokat hagy a Jaguar XE? 74

Tökéletesek az arányai

Költségek

Csak hasonló változatról beszélhetünk jelenleg, ugyanis a Jaguar XE P300-as modell már nem elérhető, így a tesztautó konkrét árát sem fogom tudni megmondani. Jelenleg egyedüli benzinesként a P250 kapható, ami a nevéből is olvashatóan 250 lóerős a tesztautó 300-a helyett. A 250-es alapára 21 millió forint és a cserébe adott ellátmány nem szerény. Kifutó modellről van szó, így megjelenésben már csak a sportos R Design érhető el, de három féle csomagban, az itt látható HSE-hez fekete kiegészítők járnak króm díszek helyett.

Vezetéstámogató rendszerekből kapunk hozzá a távolságtartó tempomatot, a sávtartót, azaz inkább sávban korrigáló rendszert. Akad még itt vészfékasszisztens és még nyomatékvektor szabályozása is van a stabilabb kanyarvételekért. A benzinesből jelenleg az SE és a HSE is megkapja a fekete kiegészítőket, de csak utóbbiban ülhetünk Windsor bőrülésekben, amelyek minősége és főleg illata fenséges, de kialakítása nem jobb egy átlagos ülésnél.

Utolsókat karmolja. Mély nyomokat hagy a Jaguar XE? 75

Szolid színre fújt légterelőt kap, felárért ez lehet fekete is

693 000 forint a napfénytető, 170 000 forint a mátrix LED fényszóró, 110 000 a fűthető kormány, ám csak 86 000 forint a Meridian hifi komolyabb változata, ami mindenképp megéri a pénzt. 173 000 forintért kijelzőt kap a klímakonzol is, (alapból csak egy érintőpanel jár), és még hosszasan sorolhatnánk a tételeket. Most egy a tesztautójéhoz hasonló felszereltségű P250 28,2 millió forintba kerülne.

A Jaguar XE és vetélytársai – Listaár, forint
Jaguar XE P250 (250 LE) 21 005 000
BMW 330i (245 LE) 18 850 000
Mercedes-Benz C300 (258+20 LE) 21 481 000
Audi A4 S line 45 TFSI quattro S tronic (265 LE) 18 493 540
Alfa Romao Giulia 2.0 AT8 RWD (200 LE) 17 790 000

Értékelés

Lehet élvezni a Jaguar XE látványát, az utastér jellegzetes hangulatát és prémium érzetét, a bő felszereltséget és a hifi hangzásélményét. Vezetés közben viszont érződik, hogy a konkurensek elmentek a Jaguar XE mellett technikailag. Jó, hogy létezik a németek mellett más, stílusos alternatíva, de itt az ideje az új generációnak.

Mellette – Ellene
 
  • Megjelenés
  • Belső anyaghasználata és kivitelezés
  • Motor ereje
  • Hifi hangzása
  • Magas felszereltség
 
  • Szűk utastér
  • Kelletlen váltó és motor
  • Magas üléspozíció
  • Sportosnak nem nevezhető ülés

Szavazás

Mit szólsz a 300 lóerős Jaguar XE-hez?
átlag
7.12
szavazat
333
Mit szólsz a 300 lóerős Jaguar XE-hez?