Röviden – Maserati Ghibli Hybrid
Mi ez? A Maserati 2013-ban mutatta be a Ghibli jelenleg is futó generációját, amely elsőként kapott dízelmotort, illetve 2020-tól a márka első, hibrid hajtással is megvásárolható modellje
Mit tud? Stílusos, kortalan, gyors, és klassz vezetni 
Mibe kerül? A Ghibli lágy hibrid változata, Gran Lusso felszereltséggel 33,2 millió forinttól indul 
Kinek jó? Aki valami különlegesre vágyik, és a háborgó lelkiismeretét is elhallgattatná azzal, hogy hibridje van, bátran megnézhet egy hibrid Ghiblit

Ellentétben az iparági szokásokkal, a Maserati eddig aránylag ritkán újította meg az 1967 óta gyártott Ghiblit, még csak a harmadik generáció fut belőle az utakon, és azt is aránylag régen, 2013-ban mutatták be. A Ghibli 2019-ben már átesett egy szolidabb ráncfelvarráson, ami a szokásos új színek, felnik és új lökhárító, új dizájnú hátsó és már LED-esként is elérhető fényszóró  mellett más változást is hozott: javult valamicskét az autó légellenállása és a belseje is fejlettebb infotainment rendszerrel gazdagodott.

A 2020 nyarán pedig bemutatkozott a hibrid Ghibli, amely a márka legelső hibrid hajtású modellje. Igaz, csupán 48 voltos lágy hibrid rendszer dolgozik a sportos olasz négyajtósban, de mégiscsak hibrid. Kipróbáltuk.

Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 1
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 2

Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati!

Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 49
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 50
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 51
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 52
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 53
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 54
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 55
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 56
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 57
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 58
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 59
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 60
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 61
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 62
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 63
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 64
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 65
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 66
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 67
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 68
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 69
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 70
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 71
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 72
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 73
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 74
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 75
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 76
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 77
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 78
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 79
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 80
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 81
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 82
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 83
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 84
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 85
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 86
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 87
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 88
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 89
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 90
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 91
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 92
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 93
Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 94
Fotó megosztása:

Külső

Egy jó eltalált forma leginkább arról ismerhető fel, hogy nem igazán öregszik. Hiába nyolcéves a Ghibli dizájnja, egy másodpercig sem érezni rajta, hogy túlzottan elszállt volna felette az idő. A kis híján ötméteres – egészen pontosan 4971 milliméteres -, tükrökkel 2128, azok nélkül 1945 mm széles, és 1461 mm magas, sportos megjelenésű, négyajtós kasztni tengelytávja 2998 mm. Az autó legjellegzetesebb része a látványos, homorú hűtőmaszk a nagy, függőleges rácsozással, aminek a közepén óriási, háromágú szigony trónol, egy picike, kevésbé látványos, de praktikus kamera társaságában. Oldalt az első kerék mögött lévő kopoltyúk kék betéteket kaptak, utalva a hibridségre, a tizenöt küllős alufelni mögül kukucskáló irgalmatlan féknyergek is kékek, és a C-oszlopon díszlő szigony embléma egy darabja szintén kapott egy kis extra színezést.

Bár tényleg az autó eleje a leghatásosabb, de érdemes oldalról is jól megnézni a Ghiblit, ha valaki eltalált arányokat szeret bambulni. A hátsó kilincs felett induló farszélesítés pedig igazán elegánsan teszi kívánatossá az autó fenekét. Hátraérve mintha elfogyott volna az ötlet, a négy darab kipufogónak kell elvinnie a show-t, más látnivaló nincs itt. Az ajtókat kinyitva még a keret nélküli ablakoknak lehet örülni, bár a hátsó ablakot hiába engedjük le, az nem képes teljes egészében eltűnni a hátsó ajtóban.

Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 95

Az olaszok nagyon jól érzik, hogy kell kinéznie egy négyajtósnak

Belső

Évekkel ezelőtt, amikor kezdett begyűrűzni az autóiparba a digitális műszerfal, még roppant menő dolog volt, ha valamelyik autóban nem mutatók, hanem kisebb-nagyobb monitorok vették át a klasszikus műszerfal szerepét. Úgy látszik, a Maserati vevőinél erre még nem igazán van igény, és lehet, hogy nekik van igazuk, előbb-utóbb egy szépen kivitelezett, igényes, mutatós műszerfal nagyobb szám lesz, mint egy sima, tömeg gyártott TFT kijelző. Sajnos a Ghibli mutatós műszerei nem igazán tartoznak a látványos halmazba, a két analóg műszer közé ékelődött monitorral együtt legfeljebb a sebességmérő 310-ig tartó skálázása érdekes, semmi más. 

Utastere a műszerfalhoz hasonlóan konzervatív, a bevált, letisztult, elegáns vonalat követi. Aránylag kevés gomb került a kormányra – igaz, jutott néhány a hátuljára is -, megmaradt az automatikus váltó nagy fokozatválasztó karja is, és vannak csinos fabetétek, díszvarrások is az ajtókon, és az üléseken egyaránt. Nem maradhatott ki a középkonzolon trónoló mutatós óra sem. 

A modernséget 10,1 colos, parádés képminőségű központi kijelző képviseli, amely érintésérzékeny, de a könyöklőnél lévő forgótárcsával is vezérelhető és a várakozásokat meghaladóan jól használható, bár vannak benne ismétlések, néhány funkciót több útvonalon elindulva is elérni, és persze fut rajta az AndroidAuto is. Nem meglepő, hogy a tucatnyi módon állítható, fűthető, szellőztethető ülés, a motoros kormányállítás és a szintén villanymotorok által fel-le mozgatott pedálsorral elég komfortosra be lehet lőni az üléspozíciót.

Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 96

Semmi meghökkentő nincs benne, egyszerűen jól néz ki

A minőségre itt nem lehet panasz, bár egy-két apró hiba becsúszott, és ebben az autóban találni a világ talán legjobb telefontartó zsebét, amely puha felületével nem karcol, van a közelében kétféle USB aljzat is, tölt vezeték nélkül, és úgy el lehet benne helyezni a telefont, hogy nem törik meg a töltőkábel, és akármekkorát gyorsulsz, lassítasz, nem fog elrepülni a helyéről. Hátsó sora sajnos közel nem kínál ennyi komfortot, mint az első ülések, itt alacsony a tető is, és ha átlagos sofőr mögé vet a sors, akkor a lábtér is kevés. Csomagtartója 500, üzemanyagtankja 70 literes. 

Technika

Úgy látszik, valamiért a Maserati szeret a Ghiblivel kísérletezgetni, hiszen nyolc évvel ezelőtt, 2013-ban ez a modell volt az első, amelyet dízelmotorral is gyártottak, hogy a lecsippenthessenek egy szeletet a német prémiumgyártók tortájából. Azóta a dízel elkezdett kimenni a divatból és helyét átvette az új kedvenc, a hibrid, így a Maserati nem sokat teketóriázott, és csinált egy hibridet, persze megint a már százezernél is több darabban gyártott Ghibliből.

Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 97

Hat- helyett csak négyhengeres a hibrid Ghibli motorja

Bár elsőre nem hangzik rosszul a hibridség – bár kétlem, hogy a vásárlóközönséget érdekelné a csekélyebb fogyasztás -, de komoly árat kell érte fizetni. Nem pénzben, hanem hengerszámban, ugyanis a 48 voltos rendszerrel megtámogatott Ghibli orrában az alap V6-os motor helyett csupán soros, négyhengeres, kétliteres, turbós benzinmotor található, ami 330 lóerős teljesítményre képes, csúcsnyomatéka 450 Nm.

Lágy hibridként itt sincs tisztán elektromos üzem, az autó hátuljában lévő akkumulátorcsomag csupán a lassításkor visszanyert energiát képes tárolni, ami szükség esetén a motorindításra, illetve a 48 voltos elektromos kompresszor hajtására használható fel, ami a hagyományos turbónak segít be a levegőszállításba és már alacsony motorfordulatnál is működik. A motor ereje 255 km/órás végsebességre és 5,7 másodperces gyorsulásra elegendő. Rendes, sportos autóhoz méltón a hátsó kerekek hajtottak, a fokozatok között pedig nyolcfokozatú, ZF váltó kapcsolgat. 

Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 98

Fabetét, a hihetőbb megjelenésű fajtából

Vezetés

Bár motorja csak négyhengeres, de a rezonátorok segítségével a kipufogó így is jól szól. Nem túl hivalkodó, de ahhoz elég, hogy folyton hájjal kenegesse a tulaj szívét, lelkét. Pláne, hogy sport módban valamivel hangosabban szól – még így sem fog utálni érte a szomszéd -, de a futómű a hétköznap is komfortosból érezhetően feszesebbé válik. Persze mindkét beállítás inkább sportos, aki billegős hintaélményre vágyik, az ne ebben az autóban keresse. Az 5,7 másodperces sprint elég meggyőző egy ekkora autóban, és az erő tényleg azonnal kéznél van, nem kell várni a turbó feltámadására. Mindez hátsókerék-hajtással és kikapcsolható menetstabilizálóval egész komoly mókalehetőséget rejt magában. Jó hír, hogy aktív ESP-vel is lehet vele bohóckodni, békeidőben kanyarodáskor pont annyira engedi a rendszer megcsúszni az autó fenekét, hogy még pont ne nézzék a vezetőt félkegyelmű hülyének. Olyan “pont így akartam csinálni” érzést kínál bárkinek. 

Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 99

Okos, jól használható fedélzeti rendszer

Automata váltója gyors, fürge és okos is, bár kell neki pár erőteljes gyorsítás, mire észreveszi, hogy most épp mihez is van kedvünk. Igaz, nem kell megvárni, míg észbe kap, ott vannak a kormány mögött az érzésre félkilónyi alutömbből faragott váltófülek, amiket bármilyen helyzetben el lehet érni, akkorák. Sajnos a mögötte lévő irányjelzővel kombinált ablaktörlőkart már a gibbon tenyeremmel is alig értem el, elképzelésem sincs, mihez kezd ezzel egy kurta virsliujjú alak. Mondjuk nem rendeli meg 164 ezerért…

Ahhoz, hogy egy autót jó legyen vezetni és merjen is vele gyorsan menni a gazdája, kell még jó fék is. Na, a Ghiblinek van ilyenje, ugyan mi még téli gumival kaptuk, de így is irgalmatlanul nagyot lassult. A katalógus szerint a Brembo fékek 100-ról akár 35,5 méter alatt képesek állóra fékezni az 1878 kilogrammos autót, és ez olyan szemkiesős élmény. Fogyasztása többé-kevésbé ész nélkül leautózott 280 kilométer után 13,6 liter volt, ami egy ilyen autónál jóval a fájdalomküszöb alatt van. 

Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 100

Irgalmatlan nagy, bármilyen kormányállásnál elérhető váltófülek

Költségek

A hibrid Maserati Ghibli MHEV Gran Lusso alapára 33.185.275 forint, amit persze még szépen fel lehet tornázni, ha valakinek a felszereltség részét képező első-hátsó parkolószenzorok, a tizenkétféleképpen állítható, memóriás ülések, a könnyített ajtózáródás – magától behúzza az ajtót, ha nem sikerül becsapni -, a LED mátrix fényszóró, az elektromosan állítható kormány, 10,1 colos kijelzőjű rendszermonitor, és a magasságban elektromosan állítható pedálsor nem lenne elég.

A Maserati Ghibli  és vetélytársai – Listaár, forint
Jaguar XF (250 LE) 16 766 000
Volvo S90 B5 Mild Hibrid (250 LE) 15 790 000
Audi A7 Sportback 45 TFSI S tronic mild hybrid (265 LE) 20 046 270
   

További 200 ezret lehet riasztóra, 258 ezret Pieno Fiore bőrkárpitozásra, 703 ezret prémium hangrendszerre, 470 ezret metálfényezésre, 468 ezret világoskék féknyeregre, 164 ezret alumínium váltófülekre, és bő egymilliót az adaptív futóműre elkölteni. Még néhány tétellel kiegészítve így ki is jön a tesztautó 43.460.345 forintos végső bruttó ára. 

Világvége, vagy szép új világ? Itt az első, hibrid Maserati! 101

Csodaszép részlet a hátsó kilincs környékén

Értékelés

Vezettünk már sportosabb, gyorsabb, drágább autót is, de nehéz nem rajongani egy Maseratiért, ami így sok-sok évvel a bemutatkozása után is stílusos, kifejezetten élvezetesen vezethető, szerethető autó. Még négyhengeres változatban, hibrid hajtással is. 

Mellette – Ellene
 
  • Remek vezethetőség
  • Kortalan forma
  • Erős, jó hangú motor
  • Ügyes futómű
  • Szórakoztató hátsókerék-hajtás
 
  • Csak négyhengeres motor
  • Szűk második üléssor
  • Néhány figyelmetlenség az utastérben

Szavazás

Hány pontot adnál a hibrid Maseratinak?
átlag
7.88
szavazat
534
Hány pontot adnál a hibrid Maseratinak?