Röviden – Volkswagen Golf 1.5 eTSI
Mi ez? A Volkswagen legmeghatározóbb modellje, az 1974 óta létező Golf nyolcadik generációja, mild hibrid hajtással.
Mit tud? Remekül vezethető, csendes, kényelmes, jó minőségű autó, erős értéktartással.
Mibe kerül? A nyolcas Golf alapára 7,6 millió forint, 150 lóerős, 48 voltos hibrid kivitelben 9,3 milliótól szerezhető meg, a tesztautó 10,5 millióba kerül.
Kinek jó? A klasszikus külsőt és értékeket nyújtó kompakt, magas presztízsű modellek kedvelőinek jó választás a Volkswagen Golf VIII.

Az etalon, a kategória meghatározója, a kompakt osztály éltanulója és nem mellesleg az egyik legnépszerűbb európai autó. Ez a Volkswagen Golf. 2019-ben jelent meg a nyolcadik generáció, amelyből a koronavírus miatt most jutott el hozzánk az első tesztautó. Az 1974 óta létező modell minden generációja meghatározó volt a maga korában. Miközben nagyon is azonos alapértékekre épült, mindig sikerült újat hoznia, új irányt kijelölnie.

A nyolcas Golfnál a digitalizáció, a konnektivitás a hívószó, így az a minimum, hogy minden kijelző és vezérlőegység digitális, de az önvezetés és az autók közötti kommunikáció is hangsúlyos üzenet. Meglátjuk tíz év múlva, hogy valóban sikerül-e ezekkel is meghatározóvá válnia a piacon.

A kategória legjobbja a Volkswagen Golf? 1

Külső

Tudnak valamit a Volkswagen tervezői. Nekem pont olyan a Volkswagen Golf nyolcadik generációja, mint az előző, így leginkább feltűnő, banánzöld színe fogott meg. Ám a kevésbé autós, inkább hétköznapi emberek pont ellenkezőleg reagáltak, „Milyen jól néz ki” – mondták többen is, „de fehérben.., feketében, jobb lenne” – tették hozzá.

Elölről a hullámos fényszórókról ismerhető fel a nyolcas Golf, amelyek immár minden modellben LED-esek. A tesztautóban szereplő IQ Light néven futó elemek jelentik a csúcsot, oldalanként 22 LED szerepel bennük, amelyek nemcsak az időjárásnak és a kanyarnak megfelelően képesek világítani, de tudnak folyamatos reflektorfényt adni, úgy, hogy közben a szemből jövőt ne vakítsák el, kikapcsolva az oda világító LED-eket. A letisztult orr-részen különlegesek a lökhárító szárnyprofiljai és a motorháztető íves élei is.  Fura, hogy a motorháztetőt nem gázteleszkópok nyitják, hanem továbbra is egy fém pálcával kell kitámasztani, jóval olcsóbb modellekben sem látunk ilyet.

A kategória legjobbja a Volkswagen Golf? 71

A klasszikus Golf-forma, vastag C-oszloppal

Oldalról nagyon hasonló az eddigi Golfokhoz, hiszen az autót azonosító vaskos C-oszlop továbbra is megvan. Hátulról különösen elegáns a Golf a szinte a karosszéria részének tűnő lámpáival, króm kipufogó imitációival.  

Alapvetően nagyon hasonlít elődjére az új Golf és méretében sem nyújt nagyon mást, most 4284 mm hosszú, 1789 mm széles, 1456 mm magas (Golf 7: 4258x1790x1452 mm). Ezzel a kategória egyik kisebb modellje, hiszen többek között a Ford Focus (4378 mm), a Kia Ceed (4310 mm), a Hyundai i30 (4340 mm), a Renault Mégane (4359 mm) is hosszabb nála.

Csomagtartója 380 literes, ahogy eddig is. Továbbra is jól határolt a rakrész, de a hátsó támlákat lehajtva továbbra sem kapunk sík felületet.

A kategória legjobbja a Volkswagen Golf? 72

380 literével már használható a Golf csomagtartója

A nyolcadik Volkswagen Golf tengelytávolsága 2636 mm, közel azonos az Audi A3-mal, ami nem meglepő, hiszen ezúttal is azonos platformra épülnek, csakúgy, mint a Škoda Octaviával, és SEAT Leonnal, de utóbbi két modell ezen a téren nagyobb. Ennek megfelelően hátul tágasabbak.

Belső

Míg kívül hasonlított elődjére, az utastérben nagyon más a nyolcas Golf. A hangulat hasonló, de ez a belső már a digitalizáció szülötte. Sokkal letisztultabb az egész műszerfal, amelyet persze két képernyő ural. Miközben az egész belső nagyon visszafogott, a kijelzőket összekötő panel különleges.

A vezető előtti monitor 10 colos, míg a középkonzol felett akár 8,25 colos is lehet. Mindkettő nagyon éles, részletgazdag képet mutat. Természetesen a vezető előtti is változtatható képű, a hagyományos kerek órák helyett megjelenhet a navigáció térképe, vagy az asszisztens rendszerek információ, illetve egy sor más dolog is. A menüt tanulni kell, annyifelé lehet benne barangolni, sokat kínál, de komplikált. Vezetés közben aligha találunk meg bármit is.

A kategória legjobbja a Volkswagen Golf? 73

Mintha behajtogatták volna egy klasszikus műszerfalba

Érezhetően néha gondolkodik a szoftver. Olyan, mint amikor egy számítógépnél a kevés memóriára panaszkodunk. Talán nem véletlen, hogy a Golfnál és az ID3-nál tapasztalt szoftverproblémák miatt állítólag a Volkswagen leváltja eddigi informatikai vezetőjét.

Jó hír, hogy ezeket a rendszereket később is lehet frissíteni, hiszen számos funkciót már utólag elérhetőnek kínál a Volkswagen, így ha a szoftverproblémákat megoldják, egy frissítéssel talán eltűnnek majd ezekből a kocsikból is. Elvben olyan megoldásokat is kínál a nyolcas Golf, mint az online segélyhívó és a szervizfoglaló funkció. Másik nagy dobása, hogy rendelkezik a Car2X kapcsolódás képességével, képes adatokat megosztani az autó 800 méteres sugarú körében lévő, szintén kommunikációra képes modelljeivel.

Az utastér hangulatát meghatározza, hogy sokkal kevesebb a hagyományos kapcsoló és gomb a középkonzolon, ezek a menübe költöztek, a kormányon és a váltó körül találunk még elsősorban hagyományos elemeket. A klasszikus forgó fényszórókapcsoló helyét is érintőgombok vették át. Igaz, ezeket viszonylag keveset fogjuk használni, hiszen az autó automatikusan megoldja a szükséges váltást helyettünk.

A kategória legjobbja a Volkswagen Golf? 74

A hifi- és a klímavezérlés eltűnésével, illetve a keresztirányú vonalakkal igazán letisztult a műszerfal

Gyenge pont a hőmérséklet- és hangerőszabályzás érintésérzékeny „gombjai”, amelyeken az ujjunkat csúsztatva állíthatjuk az aktuális értéket. Az hagyján, hogy nem igazán működik jól, de ebben az autóban (feltételezem, ez hiba és nem funkció) éjszaka ki sem volt világítva, ami nagyon zavaróvá tette a használatukat. Persze mindkettő funkciót elérhetjük elvben hangvezérléssel is (magyarul nem tud), de ennek működése sem mérhető a Mercedes hasonló rendszeréhez, eléggé esetleges, hogy érti vagy sem, amit szeretnénk.

Meglepő, hogy a vezetőülést nem lehet olyan alacsonyra engedni, mint a Volkswagentől ezt általában megszoktuk. Ez talán a tengelytávolság és a hátsó hely szűkössége miatt lehet. Ha bedugjuk a lábfejünket az első ülés alá, akkor elfogadható a tágasság hátul felnőtteknek is. Jó kényelmet kínál a hátul utazóknak a Golf, remek ülések jutottak ide is. A 3 zónás klímának köszönhetően külön szabályozható a hőmérséklet hátul, USB-csatlakozó és olvasólámpa is fokozza a kényelmet.

A vezetőüléses határozott, feszes tömésű, és az oldaltartása is jó, hiszen ebbe a modellbe sportülés került, amelyhez kihúzható combtámasz is tartozik – a vezető oldalán. Amellett, hogy a sofőrülés motoros állítású és memóriás, masszázsfunkció is van benne.  Nem túl kifinomult, de a kompakt osztályról beszélünk. Az ülés nagyon kényelmes hosszú távon is.

A kategória legjobbja a Volkswagen Golf? 75

Nagyon kényelmes a feláras sportülés

Kormánya jó méretű, rajta a bőr kellemes tapintású, egy kicsit talán lehetne vastagabb, de ez ízlés dolga. A kormány és az ülés is tág határok között állítható. Az utastér szellős, tágas érzetet kelt. Az anyaghasználat alapvetően jó, az illesztések különösen precízek, érezni a tartósságot a hibátlan összeszerelés nyomán. Vannak azonban gyengébb részletek, pl. a könyöklők szövetborítása, mind középen, mind az ajtókon, de kopogós műanyagból készültek az ajtózsebek és a váltókart magában foglaló konzol. Összességében nagyon jó benyomást tesz az utastér. Éjszaka különösen igaz ez a kellemes hangulatvilágítással.

Rakodórekeszekből van elég, a megszokott helyeken. Az induktív telefontöltő nekem nem tetszett, mert befelé lejt, így ha szeretnénk, sem tudunk rápillantani a készülékre, amit mondhatunk biztonságosnak, de vélhetően a többség inkább kézbe veszi majd, ha a készülék jelez, ami nagyobb kockázat.

Technika

Nagyon széles hajtáslánckínálattal rendelkezik a Golf. Benzinmotorból kerülhet bele 90, 110, 130, 150 és 245 lóerős is, dízelből van 115, 150 és 200 lóerős változat és akad egy földgázzal hajtott kivitel is. Ugyanakkor máris öttagú a hibridkínálat, melyek közül három mild hibrid (110,130,150 LE), míg kettő konnektorról is tölthető akkus (204, 245 LE). Szerepelhet a Golfban öt- vagy hatfokozatú manuális sebességváltó, lehet hat- vagy hétsebességes dupla kuplungos váltója, de nyolcfokozatú, hagyományos automatával is létezik.

A kategória legjobbja a Volkswagen Golf? 76

48 voltos mild hibrid rendszer segít be az 1,5-ös benzinmotornak

A tesztautóban a mild hibrid legerősebb variánsa szerepelt. Az 1,5 literes benzinmotor mellé 48 voltos szíjhajtású indítómotor-generátor és 48 voltos lítium-ion akkumulátor tartozik, a hajtást hétfokozatú dupla kuplungos automata sebességváltó teszi teljessé. Lassításkor a villanymotor generátor üzemre vált és táplálja a lítium-ion akkumulátort. Az így tárolt energia azután táplálja az autó 12 V-os elektromos rendszerét, illetve meghajtja a villanymotorként üzemelő generátort, növelve a hajtónyomatékot, amikor a belső égésű motor vitorlázó üzemre vált. A 150 lóerős turbómotor hengerlekapcsolásra is képes, így részterhelésen csak két hengerrel üzemel.

Futóműve ennél a teljesítményszintnél nemcsak elöl, hanem hátul is független. Az itt alkalmazott multilink helyett a kisebb motorerővel felvértezett változatoknál csatolt lengőkaros megoldást találunk.

A kategória legjobbja a Volkswagen Golf? 77

Beszálláskor kissé szűk a lábrészen a Golf, de beülve már kényelmes itt utazni

Vezetés

Vezetés közben keveset érezni abból, hogy eTSI-vel van dolgunk. A műszerfal jelzéseiből lehet következtetni arra, hogy éppen besegít-e a villanymotor. A gyenge pont a fék, nem sikerült megszokni. A finom fékezések esetén a generátorral lassítunk, ha erősen fékezünk, akkor viszont a hagyományos tárcsákkal, betétekkel. Mindkét eset jó, utóbbinál is jól, határozottan fog a fék. A gond az átmenetnél van, ennek szabályozása nem az igazi, túl intenzív az átmenet.

A motor remek dinamikával ruházza fel a Golfot. Nem érezni komoly turbólyukat, nagyon könnyen forog, akár a hatezres tartomány felé is. Jó móka, de nagy szükség a hétköznapokon nincs rá, hiszen a maximális 250 Nm nyomaték már 1500-as fordulatszámtól rendelkezésre áll és 3500-ig ki is tart.

A kategória legjobbja a Volkswagen Golf? 78

Független a kerékfelfüggesztés hátul is

Kiváló a Golf kormányzása és a futóműve is, ami a motorral együtt valódi vezetési élményt kínál. A futómű remekül megbirkózik az úthibákkal, ha egy vagy két ember ül az autóban, ha hátul is utazik két felnőtt, akkor üt. A kormányzása jó visszajelzéseket ad és kellően direkt. Igen könnyű tekerni, de nem túlszervózott érzést kelt, sokkal inkább olyan, mintha vékony kerék lenne elöl rajta, persze nem mérhető egy Porsche 911-hez, de annál éreztem hasonló hangolást. Rendkívül kiegyensúlyozott autó, könnyedén lehet vele gyors kanyarokon keresztülvágtázni, városban pedig jól jön a fordulékonysága.

A hétfokozatú DSG nem képes arra a finomságra, mint a ZF nyolcasa, jobban jelen van még normál vezetési körülmények között is. Továbbra is nagyon gyorsan kapcsol, ha kell finomabban, ha durvulunk, akkor határozottabban. A hátramenet kapcsolásakor hajlamos némi bárdolatlanságra. A Golfban újdonság az apró váltókar, amely csak elsőre tűnik furának, de a második naptól már teljesen természetes az apróság használata.

Kiemelkedően csendes a kocsi, sem a motor-, sem a szélzaj nem jelenik meg igazán az utastérben, ugyanakkor a kerekektől markáns zaj érkezik. És pont ugyanazt jegyezte meg Lencsés Csaba kollégám is a nemzetközi menetpróbán, így nem az aszfalt a ludas, hanem a gumi. Kár, hogy nem mást választott a VW.

A kategória legjobbja a Volkswagen Golf? 79

Semmi sallang, a Golf jól néz ki

A vezetőtámogató rendszerek megosztóan teljesítettek. A távolságtartó tempomat remekül végzi a dolgát, finoman, egyenletesen avatkozik közbe. Ugyanakkor az autó önvezető képességei nem az igaziak, csak tökéletes felfestések esetén és akkor sem hibátlanul működik a sávtartás. Nagyon hamar hisztizik, ha nem fogjuk a kormányt, más gyártók rendszerei ennél sokkal magabiztosabbak.

Parkolni sem annyira okosan tud. Mikor próbálgattam a rendszert, az úgy nézett ki, hogy kb. én mutattam meg a szenzoroknak, hogy van itt egy üres hely, ahová gyakran nem is a megfelelő módon akart beállni. Ennyi idő a belvárosban nincs.

Költségek

A nyolcadik generációs Golf alapára 7,6 millió forinttól indul, ami nem kevés, ám a 150 lóerős mild hibrid kivitelért ennél jóval többet, 9,3 milliót kérnek. Az árban olyan említésre méltó elemek szerepelnek, mint az ergoActive sportülés, a háromzónás klíma, a kulcs nélküli indítás, a 17 colos felnik, a LED fényszóró, parkoló radarok, sávtartó, esőérzékelő rendszerek stb. A tesztautó ugyanakkor 10,5 millióba forintba került, miután olyan extrák kerültek bele, mint a mátrix-LED fényszóró, a navigációs rendszer, a táblafelismerő, fűthető ülések, a parkoló asszisztens, a távolságtartó tempomat stb.

A kategória legjobbja a Volkswagen Golf? 80

A headup display a prémium kategóriában megszokott kiváló képet mutatja

A teszt során 7,5 litert fogyasztott az autó, ami nem nevezhető kiemelkedőnek, pláne úgy, hogy hétköznapi módon használtuk. Ha figyelembe vesszük, hogy hibrid, ezt soknak is mondhatjuk, főként a szabvány szerinti méréssel ígért négyeshez közeli érték kapcsán.

Egyre jobban terjednek a hibridek, de jelenleg még kevesebb az a modell, amelyhez elérhető ez a technika, de így is akad konkurense a Golfnak, hagyományos hajtáslánccal pedig rengeteg van:

A Volkswagen Golf 1.5 eTSI és vetélytársai – Listaár, forint

A Volkswagen Golf 1.5 eTSI és vetélytársai – Listaár, forint
Volkswagen Golf  Style 1.5 eTSI OPF DSG (150 LE) 9 343 190
Ford Focus 1.0l EcoBoost MildHybrid (155 LE) M6 8 140 000
Toyota Corolla 2.0 Hybrid Dynamic Force e-CVT (184 LE) 8 255 000
Hyundai i30 1.5 T-GDi MHEV i-MT (160 LE) 7 249 000
Opel Astra 1.4 Turbo Start/Stop CVT (145 LE) 8 260 000
Peugeot 308 1.2 PureTech Allure EAT8 (130 LE) 8 695 000
Renault Mégane TCe Intense (140 LE) 6 999 000
Kia Ceed Platinum GT Line 1.4 T-GDI (140 LE) 6 899 000
Škoda Octavia Style 1.5 TSI ACT (150 LE)
9 132 480
Honda Civic 1.0 VTEC Turbo Executive CVT (126 LE)
8 269 000
 
 

A kategória legjobbja a Volkswagen Golf? 81Értékelés

Nagyon jól használható, remek autó a Volkswagen Golf.  Ha a mechanikát nézzük, inkább 7,5-ösnek lehetne hívni, ebben kiváló a Golf. A nyolcas valódi különbségét az elektromos rendszerek jelentik, amelyek viszont még akadoznak. Aki szerette a Golfot, az ezután sem akar mást, a nyolcas is tökéletesen hozza a típus értékeit. Aki a modern újdonságokra hajt, azoknál azonban képes lehet a konkurencia alternatívát ajánlani, mert a modern kütyük hibáival már nem letaglózó a Golf.

Mellette – Ellene
 
 • Kiváló összeszerelési minőség
 • Kényelmes ülések
 • Kellően nagy csomagtartó
 • Remek hajtáslánc
 • Jó futómű és kormányzás
 • Jó vezethetőség
 • Magas értéktartás és presztízs
 
 • Magas alapár
 • Lassú menü
 • Hátsó lábtér mérete
 • Vezetéstámogató rendszerek működése

Szavazás

Háyn pontot ér szerinted a nyolcadik Volkswagen Golf mild hibrid-hajtással?
átlag
6.11
szavazat
1429
Háyn pontot ér szerinted a nyolcadik Volkswagen Golf mild hibrid-hajtással?