Röviden – Kia e-Niro 64 kWh
Mi ez? A hibridként 2016-ban bemutatott Kia Niro elektromos verziójának nagyobbik akkus, erősebbik motorváltozata 64 kilowattórás akkumulátorral, elsőkerék-hajtásal és 204 lóerős villanymotorral.
Mit tud? Nagyon hatékony elektromos autó, 350-400 kilométeres valós hatótávolságával maga mögé utasítja a 80-95 kWh akkukapacitású prémium villanyautókat is.
Mibe kerül? Állami támogatással 9,99 millió forinttól kapható az e-Niro 136 lóerővel és 39,2 kWh-s akkuval. A 64 kilowattórás tesztautó a Platinum csúcsmodell, az 1,5 milliós támogatással 12 849 000 forintért.
Kinek jó? Tehetős embereknek vagy cégeknek, akik nem második autónak keresnek villanyautót. Az e-Niro hatótávja túlmutat a városi használaton vagy az agglomerációs ingázáson, takarékosan vezetve és a töltést megtervezve belföldi utazásokra is bevethető.

Mivel a Kia első elektromos autója, a Soul EV finoman szólva nem tarolta le a piacot, a gyár bemutatta a Niro elektromos verzióit, amelyek praktikusabb autók és jobban emészthetők a széles néprétegeknek. A kettő közül a csúcsmodellt teszteltük langymelegben, még a ragyogó őszi időben.

Külső

Már az autó neve is pozitív üzenetet hordoz, mert a Niro a nicht rostend, tehát rozsdamentes kifejezésből ered. De van más is benne, amivel takaros, nem jövőautósan progresszív autót keresőket megnyerheti magának. SX4 S-Cross, Infiniti QX30 jellegű, épphogy emelt autó, a gyár szerint crossover.

Teszt: Kia e-Niro 64 kWh: Magyarország egyik legokosabb villanyautója 1

Semmi nincs túltolva benne, nincsenek futurisztikus vagy egyszerűen öncélú vadhajtások a formatervében, nem kell meggyőznie magát a vevőnek, hogy autója azért néz ki alig emészthetően, mert annyira áramvonalas. A magyarországi kínálatból pár hónapja kivett, nem konnektorról tölthető hibrid Prius IV azt jelzi, hogy a vásárlók gyomra nem vesz be akármit, még akkor sem, ha a típusnév állócsillag a maga területén.

A tesztautó még 2019-es, a friss évjárat a nyílhegy alakú menetfényről lesz majd felismerhető a lökhárítóban, amiből a villanyosnak egy, a konnektorról tölthető akkus és a sima hibrideknek kettő van oldalanként. A töltőcsatlakozó ajtaja az első hűtőrácsot helyettesítő, áramvonalassági okból zárt hűtőmaszkban található. A lökhárító trapéz alakú, lefelé szélesedő nyílása jót tesz a látványnak, mert optikailag szélesíti az autót.

Teszt: Kia e-Niro 64 kWh: Magyarország egyik legokosabb villanyautója 107

Új lökhárítóival a kétféle hibridnél kicsit hosszabb az e-Niro

Hátul a lökhárító kék alsó betétcsíkja utal az elektromos verzióra illetve a kék peremcsíkos, 17-es keréktárcsa is, de a tesztautón nem ez a felni volt. Mivel az e-Niro egyedi lökhárítót kapott, hossza mintegy két centivel nagyobb a hibrideknél. A magasság is gyarapodott 2,5 centivel, amivel az autó alá hasalva jól kivehető akkucsomagot védik a konstruktőrök. Az elektromos verzió hosszúsága 4375, szélessége 1805, magassága 1560 mm, a tengelytáv 2700 milliméter.

Belső tér

Minden e-Niróban digitális a műszeregység, átmérője 7 hüvelyk. Bent az irányváltó kapcsolójának konzolja a legérdekesebb újdonság. Ez a félsziget lebegni látszik a rakodóhelyek felett, a haladási irány megadását szolgáló forgókapcsolóval együtt egész elegáns. Ami az utastér egészéről és főleg az üléskárpitokról nem mondható el, ülésborításból sokkal jobbat várnánk ezen az árszinten.

Teszt: Kia e-Niro 64 kWh: Magyarország egyik legokosabb villanyautója 108

Átlagosnál biztosan nem jobb a minőségérzet, a villany Niro műszeregysége digitális. A 2020-as modellévvel szebb központi kijelző jön, eltűnik a kerete és 10,25 hüvelykes lesz

A vezetőülés eleve nem méltó egy ilyen magas árú autóhoz, inkább benne, mint rajta ülünk, rövid az ülőlapja magas embereknek, amin a háromfokozatú ülésfűtés, és ami jóval nagyobb szám, a szintén háromfokozatú, ventilátoros ülésszellőztetés sem segít.

Nagyon szomorú, hogy egy ennyire jó autóban nincs hátul akadályérzékelő az elektromos ablakemelőkhöz, így végig húzni kell a kapcsolót, amíg felér az üveg. Egy félmilliós I-es Focusban benne van ez a kényelmi és biztonsági elem, ami 2019-ben ez felfoghatatlan szintje a sóherségnek.

Hely van bőségesen. Elöl és hátul is tágas autó a Niro, jóllehet a hátsó ülés alá beépített akkumulátoregység miatt hátul a belmagasság és a térdeknek jutó hely egyformán 3,6 centivel kisebb, mint a hibridekben.

Teszt: Kia e-Niro 64 kWh: Magyarország egyik legokosabb villanyautója 109

Kisebb fej- és a lábtér, mint a többi Niróban, de az autó így is szellős hátul

Mindemellé a Kia elfogadható csomagteret is nyújt, bár a 451 literes katalógusadat szebben hangzik, mint amit igazából kapunk. A padló feletti rész kisautós méretű, amihez elméletben hozzáadhatjuk a padló alatti rekeszt, de ez nem ér annyit, mint mondjuk a LEAF-ben a nagyobb összefüggő tér, hiába kisebb a csúcsérték. Lehajtott üléssel 1405 literes a tér.

Technika

Mostantól kétféle akkumulátorkapacitással kapható az e-Niro. A kisebbik 39,2 kilowattórás, és 136 lóerős a motorja, a tesztautóban 64 kilowattórás a lítium-polimer telep és 204 lóerős a motor. Ez kifejezetten okos középútnak tűnik az impozáns hatótáv és az akkuméret túltolása között, amikor az autó súlya miatt már aránytalanul kis hatótávtöbbletet lehet kihozni további akkucellák integrálásával. A hibridverzió akkuja is lítium-polimer, csak arányosan kisebb.

Teszt: Kia e-Niro 64 kWh: Magyarország egyik legokosabb villanyautója 110

Szinkron villanymotor, egyfokozatú lassító áttétel, 395 Nm és 204 LE. A másik e-Niróé a 39,2 kilowattórás akkuval 136 lóerős

Kisebb részben a hátsó ülések, nagyobbrészt az alváz alatt van a nagyfeszültségű akkumulátor. Mivel a küszöbök alá lóg, az autó magasságának növelésére volt szükség a hasmagasság emeléséhez, megvédendő a méregdrága és létfontosságú akkupakkot. A kerékfelfüggesztés elöl és hátul is független, elöl MacPherson, hátul többlengőkaros. A tesztautó gumija 215/55 R17-es, minden irányban túlzásoktól mentes.

A kisebbik akkus verzióban 100 kW-ra (136 lóerőre) korlátozza a gyár az állandó mágneses, szinkron-villanymotor teljesítményét, itt viszont leadhatja mind a 204 lóerőt. Sebességváltó nincs, egyfokozatú lassító áttétellel visszük át a kerekekre a motor 395 Nm-es nyomatékát. További részletek a tesztelt Kia e-Niro technikájáról Gajdán Miklós, Év Autója zsűritag menetpróbájában.

Töltés

A fedélzeti váltóáramú töltő 7,2 kilowattos, aminél nemcsak az Audi E-Tron nyújt jóval többet, de a jóval kevesebbe kerülő Renault Zoé is. A tesztautóval tapasztalt 7,0-7,1 kilowattos töltési teljesítmény összességében elfogadható kompromisszum a gyorsabb, de drágább hardver illetve a rövid töltési idő között. Reggelre, 9,5-10 óra alatt, még a teljesen lemerített akkumulátor is jóllakik a 11 kW-os közterületi töltőoszlopról.

Teszt: Kia e-Niro 64 kWh: Magyarország egyik legokosabb villanyautója 111

Nemrég hasonlítottuk össze az európai autóipar legfejlettebb és legújabb elektromos autóit. Mivel a három prémiummárka más koncepciót választott, egy korai EV ép abban a versenyszámban körözi le őket, ami a legfontosabb egy elektromos autónál: a hatótávban, az akkumulátorban tárolt elektromos energia hatékony felhasználásában. A dél-koreai ipar nemcsak az akkumulátorcella-gyártásban erős

Egyenáramról villámtölthető az akkumulátor a CCS kombinált csatlakozóval, nem az Ázsiában elterjedtebb, nálunk ritkább ChaDeMo-vel. Ennek időigénye azonban csak perceket csökken 50 kW helyett 100 kilowattos villámtöltéssel a gyári adatok szerint, amiről a Hyundai Ioniq EV kapcsán írtunk. Jó dolog, hogy be lehet állítani a töltési határszintet egyenáramú gyorstöltőre és váltóáramú töltéskor is, amivel egyenáram belezúdításakor kímélhető az akkumulátor.

Otthoni, 230 voltos konnektorról a naponta, városban kigurult árammennyiséget lehet visszazsilipelni. Ezzel a nagyjából 2,3 kW-tal majdnem két napig lógna a töltőn az autó, ha teljesen lemerült akkuval csatlakoztatjátok.

Vezetés

Ha fáradtan indul a napod, elég egyszer mély gázt adni. A gyorsulás minden kávénál hatásosabban élénkít. A többi villanyautó is morfondírozás nélkül megindul, a Kia e-Niro viszont kilő a 204 lóerős motorral. Lehengerlően megy és csak kikapcsolt kipörgésgátlással tűnik fel, hogy mennyire sok dolga van az elektronikus szabályozásnak és menyire finoman végzi a munkáját. Az ESP teljes kikapcsolhatóságát egy alkalommal égig érő gumifüsttel igazolta az autó elinduláskor.

Teszt: Kia e-Niro 64 kWh: Magyarország egyik legokosabb villanyautója 112

7,8 mp a gyorsulása 0-100 km/órára, szívderítő, ahogy ellő nagy gázra

Papíron 167 km/óra a végsebesség, a tesztautó kijelzőjén 181-et is láttam. Mindenesetre a Niro EV villanyautós szinten igazán gyors autó a többnyire 150 körül leszabályozott járgányokhoz képest. A LEAF lehatárolása a kisebbik akkuval például 144, a nagyobbikkal 157 km/óránál következik be.

A kormány mögötti fülekkel a konnektoros hibridben Sport üzemmódban váltani lehet és Eco üzemmódban szabályozható a visszatermelés mértéke gázelvételkor. Sebességváltó híján itt az utóbbi az egyetlen funkciója.

Fékezni ritkán kell, mert igen határozott a rekuperációs lassulás. Amikor tele van az akku és a visszatöltés nem működik, az autó viselkedése merőben megváltozik. Gázelvételre nem lassul a megszokott, erőteljes módon, hanem gurul tovább. Ez teljesen normális, üzemszerű itt és más villanyautókban is, de hogy a vezető ne értse félre a helyzetet, a műszerfalon egy felirat tájékoztatja őt arról, hogy most az üzemi fékkel kell lassítania és megállítania az autót.

Teszt: Kia e-Niro 64 kWh: Magyarország egyik legokosabb villanyautója 113

Magasabb az autó, hogy nehezebb legyen odaverni az akkupakkot

Száguldozás közben sincs zavaró motorhang, visítás, csak a szélzúgás erősödik fel és az autó stabilitásán érezni, hogy a 17-es, csökkentett gördülési ellenállású gumi és a félmagas építés nem teszi stabilabbá az autót, kicsit libegős 150 felett. Ezt csak azért érdemes megemlíteni, mert itt nem zuhan töredékére a hatótáv, ha sietsz. A hatótávra odafigyelő sebességnél az e-Niro utastere csendes, ennek is része van a villanyautózás varázsában.

Hatótávolság, fogyasztás

Aki olvasta az Audi E-Tron, a Jaguar I-Pace és a Mercedes-Benz EQC összehasonlító tesztjét, a 2,2-2,6 tonnás aszfaltterepjáróktól 320-350 kilométeres hatótávokra emlékezhet, míg a tesztelt Kia e-Niro a konnektorról leválasztva 420-430 kilométereket ígért, amit nagyjából tartott is.

Teszt: Kia e-Niro 64 kWh: Magyarország egyik legokosabb villanyautója 114

Teljes töltöttséggel 423-430 km közötti hatótávot ígért az autó, amiből 400-at hozni is tud, ha a vezető nem pazarolja a tartalékokat

Ha egy német autópálya sebességkorlátozástól mentes szakaszán mentek vele a műszer szerint 150 és 180 km/óra között, akkor sem fogyaszt többet 22,8 kilowattóránál 100 km-re. Amikor kíváncsiságból 158-ra állított tempomattal utaztam autópályán 100 kilométert, a kiinduláskori 430-ból még mindig ígért 277-et, amit józanabb sebességre váltva be is teljesített.

Villanyautós vezetési stílusban, nem pazarolva az áramot, megőrizve a lendületet, 350 kilométert kényelmesen megtesz, de 380-390-ért sem kell megizzadni. Ha kellemes az időjárás, mint a teszt idején, ennél több is benne van, télen nyilván kevesebb, de azt nem lehet 18-27 fokban kipróbálni. A Vezess tesztjén mért átlagfogyasztás 16,6 kilowattóra/100 km lett, ami nincs messze a típus 15,4-es átlagától a Spritmonitiron.

Teszt: Kia e-Niro 64 kWh: Magyarország egyik legokosabb villanyautója 115

Nem válik falánkká akkor sem, ha kis száguldással színesítjük az utazást

Költségek

Teljesítményadót (gépjárműadót) és cégautóadót sem kell fizetni a villanyautók után, ami a tesztelt Kia e-Nirót is érinti. Forgalomba helyezési költsége is kedvezőbb, mert nem kell utána vagyonszerzési illetéket leróni. Igen, egy 150 ezres használt F Astra után vagyonszerzési illetéket szed a magyar állam, a 13 milliós Kia e-Niro után nem.

Teszt: Kia e-Niro 64 kWh: Magyarország egyik legokosabb villanyautója 116

Rajtaütésszerű gyorsulása és sajátosan csendes működése más villanyautóban is adott, de hatótávolságával és használati értékével a nagyobbik akkus Kia e-Niro ellép a zöld rendszámos konkurensektől.

11,5 millió forintról indul a kisebbik akkus e-Niro Bronze-kivitelben, a nagyobbik listaára 13 049 000 forint, de ez már a gazdagabb, Silver felszereltséggel értendő. Mindebből levonható az 1,5 milliós támogatás az adófizetőktől, tehát a tesztelt motorváltozat 11 549 000 forinttól indul, Silver kivitelben. A beszédes nevű felszereltségi szintek Gold és Platinum néven követik egymást, a tesztautó a csúcsmodell, 12 849 000 forintért az állami támogatást beleszámítva és 14 349 000 forintért teljes áron.

A garancia a Hyundai Kona Electric 160 000 km/8 éves vállalásával szemben itt csak 7 év/150 000 km vélhetően ugyanazokra az elektromos komponensekre  és a gyártó csak az akkukapacitás 65 százalékos megőrzését szavatolja. A komplett autóra is a Kia 7 év/150 000 kilométeres garanciája érvvényes.

Teszt: Kia e-Niro 64 kWh: Magyarország egyik legokosabb villanyautója 117

Jól néz ki az irányváltó, az ülésszellőztetés nagyon ritka szolgáltatás ebben a kategóriában. A kormány is fűthető, viszont a légkondi csak egyzónás

A Kia e-Niro és vetélytársai, WLTP-hatótávval – Listaár, forint
Hyundai Kona Electric Style (64 kWh, 204 LE, 449 km) 12 949 000
Kia e-Niro (64 kWh, 204 LE, 455 km) 12 849 000
Nissan LEAF E+ (62 kWh, 217 LE, 385 km) 12 876 000 (akciós ár)
Renault Zoé Z.E. R110 Intens (46 kWh, 109 LE, 300 km), használtautó-beszámítással 8 699 000

Értékelés

Ott tartunk, hogy a Volkswagen ID. 3 megjelenéséig a nagyobbik akkumulátoros Kia e-Niro fő ellenfelei is ázsiai autók, a Nissan LEAF E+ és a Kiánál kívülről menőbb, belülről szűkebb Hyundai Kona EV. A Kia e-Niróban egy jól átgondolt kompakt autó kvalitásait sikerült társítani a ma ezen az árszinten elérhető legjobb elektromos hajtással. Dicséretes hatótávolságával a 64 kilowattórás akkumulátorú Kia e-Niro kilép a villanyautók második autós szerepéből, pont jó méretével és 400 km körüli valós hatótávjával egyautós családoknál is beválhat.

Mellette – Ellene
 
 • Kimagasló hatótávolság
 • Nekibőszült gyorsulás
 • Átgondolt utastér
 • Csendes működés
 • Csekély üzemeltetési költségek
 • Adó- és egyéb kedvezmények zöld rendszámmal
 • Hét év/150 000 km garancia az autóra és az elektromos komponensekre
 • Jó ár/hatótávolság arány
 
 • Ezen az árszinten kényelmetlen első ülések
 • Viszonylag lassú egyenáramú villámtöltés
 • Nincs akadályérzékelője a hátsó ablakemelőknek
 • A garancia csak az akkukapacitás 65 százalékának megőrzésére vonatkozik
Hogy tetszik a Kia e-Niro?
átlag
7.72
szavazat
1159
Hogy tetszik a Kia e-Niro?