Röviden – Honda CR-V Hybrid AWD
Mi ez? A Honda negyedik generációs szabadidő-autója a kompakt és a középméret határán, kívánságra vagy hét üléssel vagy hibridhajtással, hibridrendszer mellé is rendelhető összkerékhajtással. 2019 ősze óta ráncfelvarrással
Mit tud? Városi forgalomban röhejesen keveset eszik méretéhez képest, amúgy pedig egy tágas, komfortos, nyugis utazóautó.
Mibe kerül? 8,26 millió forint a legolcsóbb, fronthajtású, 1,5 literes turbómotoros CR-V. A hibrid 10,17 milliónál kezdődik fronthajtással, 4×4-es tesztautónk alapára 11,64 millió, az Executive kivitelű, csúcsmodell tesztautóé pedig 13,8 millió forint.
Kinek jó? Ebben a konfigurációban a CR-V egy olyan, enyhe terepre is alkalmas kiránduló-túrázó-utazóautó, amellyel a hétköznapokon igen takarékosan el lehet autózni a városban is. Klasszikus vezetési élményből viszont nagyon kevés került ebbe a kényelemre hangolt amerikás hangulatú SUV-ba.

Kétféle Honda autó létezik. Vannak a sportos-izgalmas, harsány és hangsúlyosan japán modellek, amikért kiválóan lehet rajongani, és vannak a környezetükbe szinte észrevétlenül beolvadó hétköznapi használati tárgyak, amik csak úgy általában jók és bár nehéz rájuk vágyakozni, nagyon is lehet szeretni őket. A CR-V egyértelműen a második kategóriába tartozik, pláne ezzel a hibrid-összkerekes hajtáslánccal.

Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 1
Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 2

Dízelétvágyú benzines Honda-SUV

Dízelétvágyú benzines Honda-SUV

Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 32
Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 33
Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 34
Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 35
Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 36
Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 37
Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 38
Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 39
Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 40
Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 41
Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 42
Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 43
Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 44
Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 45
Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 46
Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 47
Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 48
Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 49
Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 50
Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 51
Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 52
Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 53
Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 54
Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 55
Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 56
Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 57
Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 58
Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 59
Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 60
Fotó megosztása:

Külső

Az ötödik generációs CR-V-t 2017-ben mutatta be az USA-ban, majd a tavalyi modellévre mutatta be Európában a Honda. Külsőre a kocsi alig változott, pontosabban hiába változott meg minden porcikája, mégis valahogy pont úgy néz ki, mint elődje. Ha letakarjuk az emblémáját, bármi lehetne a Távol-Keletről, Kiától Subaruig. De még ha nem is túl jellegzetes a dizájn, azt már messziről lehet rajta látni, hogy kényelmes, tágas, praktikus családi autó.

Pedig, ha közelebb hajolunk, láthatjuk, hogy részleteiben nagyon is kidolgozott a forma. Lendületes, jó arányokkal megépített, harmonikus alapokra sok érdekes kis kiegészítőt pakoltak (uszonyantenna, tetőspoiler, szép felni, krómküszöb, tesztautónk esetében extra fellépő, krómfészkes LED-es ködlámpa, króm szárnymotívum az ötödik ajtón, elegáns menetjelző a fényszóróba integrálva). És valahogy mégis egy átlagos, bumfordi SUV-vá áll össze mindez. Biztos, hogy a méretek miatt olvadnak el az egészben a részletek, mert a kistesó, a HR-V még a maga kevésbé dinamikus formavilágával is feltűnőbb autó, mint a CR-V.

Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 61

Méretek: 4600x1855x1689 mm

Belső

Ami a dizájnt illeti, a kabinban is hasonló a helyzet. Ha behunyom a szemem és a CR-V utasterét próbálom felidézni, semmi más nem jut eszembe, csak a mélybarna, elegáns fabetét, amit még a nemzetközi bemutatón láttam a kocsiban. Pedig a mostani tesztautónkban ilyen elem nem is volt. Sajnos.

Pedig a semleges összbenyomás dacára ez egy különleges belterű kocsi, amiben nincs váltókar és a műszeregység is minden, csak nem szokványos. Csak hát olyan sok a nagyon is szokványos, egyes pontokon már-már nyomasztóan olcsó kortalan tipikus japán részlet, hogy elvesznek mellettük az érdekességek. A küszöbökön világító CR-V felirat és a vezető bal térdénél  lévő szomorú gombcsoport csatájában legalábbis döntetlenre jön ki a végeredmény, és marad az átlagosság érzete a szemlélőben. A minőségérzet is ilyen: japánosan-koreaiasan átlagos, szóval semmi sem prémium, de minden tömör, tartósnak ígérkező, jól összerakott. 

Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 62

Széles, átlátható, világos, élhető a beltér

Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 63

Egy részlet, amivel egyáltalán nem törődtek a dizájnerek. Jóvanazúgy

Ami viszont a komfortot, a praktikumot illeti, kiválóan teljesít a CR-V. Ordít a kocsiról, hogy Amerikának tervezték, így hát a hosszú, eseménytelen utakon is (sőt, főleg ezeken) remekül el lehet benne lenni. A beltér nagyon széles, főleg ettől érződik annyira tágasnak, hogy nem is nevezném kompakt SUV-nak. Ugyanakkor a tengelytáv a 2,7 métert sem éri el, ami pedig már nem ritkaság a kompakt autók körében sem (a Civicé is pont ennyi). Fura, de ez a rövidség nem eredményez szűkösséget, csak a meglepően rövid hátsó ajtónyílásban lehet tetten érni. Amit viszont remekül kompenzál a csaknem 90 fokig nyíló ajtószárny. Hasonló kettősség figyelhető meg az ajtózsebeknél: egy félliteres üdítő se fér be az első ajtó rekeszeibe, ugyanakkor a könyöklő alatt középen talán egy tálca kisdobozos üditőt is el lehetne pakolgatni.

A hátsó pad széles, akadálymentes pad, igazi háromgyereküléses kivitel. A csomagtartó tágas, látszik rajta, hogy hétülésesre is meg lehetett formázni. A támlákat ledöntve sík padlós furgont kapunk, amivel mindenfélét el lehet szállítani – én például négy komplett kereket szórtam be is vittem ide-oda, legnagyobb megelégedésemre.

Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 64

Csomagtér: 497-1638 liter

Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 65

A hátsó ajtó csaknem derékszögig nyílik, ez régi hondás okosság és kompenzálja a szűk ajtónyílás problémáját. Az ajtólemez rátakar a küszöbre, így nem sározódik be a gatyaszár kiszálláskor

Technika

A hibrid CR-V hajtásláncának gyári neve: i-MMD, vagyis Intelligent Multi-Mode Drive. A rendszerben kétliteres, szívó benzinmotor termeli az energiát, amely töltheti a kis lítiumion-akkumulátort vagy a villanymotor-generátor egységen keresztül közvetlenül táplálhatja a hajtó elektromos motort – de országúti sebességnél, tartósan 100 km/h körüli tempóval haladva közvetlenül hajthatja is a kerekeket. Az összkerékhajtási rendszer elektronikusan vezérelt többtárcsás kuplunggal kapcsolja a hátsó kerekeket a hajtáshoz, automatikusan, ha kell.

A koncepcióból világosan kitűnik, hogy a kocsit plug-in hibrid hajtásra is felkészítették, de még a műszeregységben lévő hangsúlyos akkutöltöttség-jelző is azt mutatja, hogy előbb-utóbb itt lesz a konnektorról tölthető, hosszabb távot is tisztán elektromosan megtenni képes verzió. De egyelőre ilyen nincs, és úgy tudjuk, még jövőre is csak az észak-amerikai piacra szállít majd nagyobb akkus plug-in CR-V-ket a Honda.

Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 66

A kétliteres benzinmotor elsősorban erőforrásként szolgál a villanymotor számára, de országúti tempónál közvetlenül is hajthatja a kerekeket

A vezetéstámogató rendszerek köre a kategóriában elvárható szinten áll: követőradaros tempomat, sávtartó automatika, mindenféle ütközéselkerülési őrangyal és automata fényváltás segíti a CR-V sofőrjét.

Vezetés

A motoros-memóriás bal egyben (ez természetesen az Executive csúcskivitel extrája) könnyen-gyorsan el lehet helyezkedni, a kormány kézre áll, a karima vékony, de jó fogású. A váltókart  helyettesítő D, P, R gombsort körülbelül egy pillanat megszokni, viszont a kiosztás nem logikus: előre van a hátra, hátra van az előre, a Hondának sem sikerült túllépni a karos megoldás hagyományosan fordított sémáján. Gombos indítás után néma csend: a hibridrendszer menetkész.

Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 67

Váltókar helyett gombok középen, ez is növeli a térérzetet

Visszafogott gázpedálkezeléssel 130 km/h-ig zajtalan, ugyanakkor elfogadhatóan rugalmas az autó, a villanymotor nagy nyomatéka mindig azonnal rendelkezésre áll, ha gyorsítani akarunk. Ha viszont még jobban akarunk gyorsítani, a benzinmotor a 3-as Priushoz hasonló bőgéssel kel életre, ami nagyon illúzióromboló az amúgy tényleg hihetetlenül csendes kabinban. Autópályán pedig a nagy légellenállás miatt már minden gázadásra megjön a bőgés, ha csak a tempomattal akarunk visszagyorsítani egy kisebb külső sávba ragadás miatt, vagy akár ha csak enyhe emelkedő jön, akkor is.

Nagyon látszik, hogy nem Európa a kocsi célpiaca, a 110-120-as tipikus amerikai és japán sztrádatempó felett ez a mi 130-150-ünk már kívül esik a hajtáslánc komfortzónáján. Megoldja, de nem szereti, és ez a fogyasztáson is látszik. Míg városi-országúti üzemben nem lehetetlen akár öt-öt és fél liter körül tartani a testes 4×4-es SUV étvágyát, ha bejön a képbe az autópálya, rögtön elindul a matek a 7-7,5 liter felé. Az én átlagom kábé 1/3-2/3 nem-sztráda és sztráda használatban pont hét literre jött ki, pedig igazán nem nyomtam ki a szemét, GPS szerint 130-nál ritkán mentem gyorsabban.

A kormányzás hondásan precíz, a reakció azonnali, amitől persze a lágyan rugózott SUV-bódé hajlamos a dülöngélésre hirtelen kormánykezelés mellett. A fékezés érzete a pedálon szintetikus, jellegzetes hibrides, ugyanakkor maga a fékreakció kellemesen lineáris, a lassulásban alig venni észre, hol vált át a regeneratív lassítás tényleges üzemi fékhasználatba.

Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 68

Kicsit kaotikus műszerblokk, már csak azért is jó a HUD, mert kiemeli a legfontosabb infókat

Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 69

A HUD az olcsóbbik, felemelkedő lapra vetítős fajta

A hifi jól szól, a klimatizálás csendes és hatásos. A HMI a korszerűtlenül apró és kissé utólagosan betákoltnak ható fejegység dacára egész jól megszokható és használható, az online Google-alapú térképekkel szemben a Honda Garmin navijánál tapasztalható kisebb adatbázis-hiányosságokkal együtt is. A klímakonzolról egy kicsit hiányzik a kijelző, de a főképernyőn megjelenített hőfokvisszajelzés nem akasztja meg a navit, ha tekergetjük a tárcsákat, így ez a megoldás is elfogadható.

A műszeregység információtartalma kissé nehezen feldolgozható, de ezen segít a HUD. Bár ez is másodvonalbeli, olcsó, plexilapra vetítős cucc (szemben például a Mazda 3-aséval, ami már szélvédőre vetít), de így is jól használható. És ugyanilyen, nem high-tech, de használható a komplett vezetéstámogatás is. Minden kicsit óvatosan, komoly beavatkozások nélkül működik, ezek a rendszerek tényleg asszisztensek, nem akarnak helyettem vezetni. Vannak ugyan hibák: az automata távfényszóró kapcsoló néha kissé későn vált át, a sávtartás nagyobb szögben a vonalra érkezve nem csinál semmit, de legalább nem lankad a vezető ébersége, a sofőr nem ringatja magunk a technikába vetett hamis bizalomba.

Az alap CR-V 20,8, a 4×4-es 20 centis hasmagassága földúton, mély hóban jön jól. A rugózás ugyan nincs annyira lágy, mint egy terepjárón, de azért rossz úton is komfortos az autó. Bátran és kényelemben hagyhatjuk el vele az aszfaltot, ahogy egy igazi SUV-hoz illik is.

Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 70

Fix vonószem: nem kell turkálni a csomagtartóban, ha ki kell húzni a sárból hátra a kocsit, vagy a Hondával egy másikat

Költségek, konkurensek

A Honda CR-V hibrid reális árú, átlagos ár-érték arányú autó. A minimum 11,6 milliós hibrid 4×4-es CRV-vel szemben rögtön jelentkezik alternatívaként az erősebb Toyota RAV-4, alapáron egymillióval olcsóbban, 10,8 milliótól (de még a legmagasabb, szintén Executive felszereltségben is kétszázezres árelőnnyel). Zöld rendszámos lehetőségként pedig ott a kisebb és gyengébb, de ingyen parkolós Kia Niro plug-in hibrid, 9,85 milliótól vagy a Mini Countryman plug-in hibrid, ami még a 4×4-et is tudja 11,68 millióért. És persze pillanatokon belül érkezik (november végére ígéri az importőr) a nagyon hasonló Subaru Forester hibrid, jövőre pedig jön a Peugeot és a Citroën hasonló méretű szabadidő-autója és a Ford Kuga, várva várt plug-in hibrid hajtással.

A Honda CR-V Hybrid AWD és automata, hibrid 4×4-es vetélytársai – induló listaárak, forintban

A Honda CR-V Hybrid AWD és automata, hibrid 4×4-es vetélytársai – induló listaárak, forintban
Toyota RAV-4 Hybrid 4×4 (222 LE) 10 790 000
Volvo XC60 B4 AWD GearTronic mild hibrid (197 LE) 14 495 000
Honda CR-V hybrid AWD (184 LE) 11 639 000

Ha viszont kilépünk ebből az egész hibridvilágból, rögtön találunk olyan, hasonló méretű, komfortú kocsikat, amelyek ugyan nem hibridek, de lakott területen kívül fogyasztásban abszolút versenyképesek a CR-V-vel, de jóval olcsóbbak: dízeleket. Automatával, 4×4-gyel 9,9 millióról indul a Skoda Karoq, ami vegyes üzemben 7,2 literrel járt el nálunk – úgy, hogy autópályán sokkal takarékosabb, városban sokkal szomjasabb volt a hibrid Hondánál.

Dízelétvágyú benzines Honda-SUV 71

Saját tömeg: 1672 kg-tól

Értékelés

Csaknem egy év telt el a hibrid CR-V debütálása óta. Amit korábban írtam a kocsiról, ma is áll: a Honda CR-V kényelmes, békés, tágas családi utazóautó, a hibridverzió mindemellett még különösen csendes is. Nagy hasmagassága, összkerékhajtása földúton is kiemelkedően jól használhatóvá teszi. A sportosságot, a nyers vezetési élményt nem ebben a Hondában kell keresni, de a kompakt szabadidő-autók között, pláne hibrid létére nagyon is agilis, dinamikus, mozgékony autó.

A magyar piac sajátosságai miatt viszont akármilyen jó kocsi ez a hibrid Honda, nagyon hiányzik vagy a hétüléses kialakítás, vagy a konnektoros hibrid opció ahhoz, hogy valami igazán páratlan dolgot nyújthasson. A hibrid CR-V-t nagyon lehet szeretni a hétköznapokban, ha már megvan, de kicsit nehéz megindokolni, miért pont őt és persze miért pont most kellene választani az egyre bővülő hibridkínálatból. Vagy SUV-kínálatból. Vagy hibrid SUV-kínálatból. Én egy kicsit várnék a rendeléssel, amíg megjön a sok konnektoros hibrid – hátha akkor a Honda is meglépi a logikus lépést a CR-V-vel.

Mellette – Ellene
 
  • Tágas, komfortos, élhető beltér
  • Csendes üzem
  • Városban jó fogyasztás
 
  • Hiányzik a plug-in opció
  • Autópályán lomhává és szomjassá válik
  • Ár-érték aránya csak átlagos

Szavazás

Hány pontot ér a tízből a 4x4-es hibrid Honda CR-V?
772 szavazat - átlag: 7.15 (10-ből)
Hány pontot ér a tízből a 4x4-es hibrid Honda CR-V?