Röviden – Honda CR-V Hybrid – 2018
Mi ez? A Honda kompakt szabadidő-autójának ötödik generációjából készített benzines-elektromos hibrid modell, fronthajtással vagy 4×4-gyel
Mit tud? Tágas, nyugis, komfortos családi autó, alapáron is gazdag felszereltséggel, amely dízeles fogyasztást produkál benzinből. És 20 centi a szabad magassága
Mibe kerül? 9,6 millió az alapmodell listaára, a tetőablakos-bőrüléses-4×4-es csúcsmodell 13,4 millió forint
Kinek jó? Igazi univerzális autó, otthon érzi magát a városban, az autópályán és terepen is: annak ajánlom, aki tényleg ki akarja használni egy SUV minden praktikumát

A Honda 1995 óta már az ötödik generációnál jár a “Comfortable Runabout Vehicle”, vagyis a “Kényelmes Kiskocsi Jármű”, azaz a CR-V nevű modellel. (Ezt a hülyeséget nem én találtam ki: tényleg ezt jelenti a rövidítés a Honda szerint, erről a galériában egy kép is tanúskodik.) A névnél szerencsére az autó sokkal jobb, már a kezdetek óta. Most pedig még jobb: az új CR-V ugyanis immár takarékos és meglepően erőteljes hibrid hajtással is kapható, ami alighanem nagy siker lesz ezekben a dízelgyűlölős-emissziócsökkentős időkben.

Elektromos Honda, amit benzin hajt 1
Elektromos Honda, amit benzin hajt 2

Elektromos Honda, amit benzin hajt

Elektromos Honda, amit benzin hajt 38
Elektromos Honda, amit benzin hajt 39
Elektromos Honda, amit benzin hajt 40
Elektromos Honda, amit benzin hajt 41
Elektromos Honda, amit benzin hajt 42
Elektromos Honda, amit benzin hajt 43
Elektromos Honda, amit benzin hajt 44
Elektromos Honda, amit benzin hajt 45
Elektromos Honda, amit benzin hajt 46
Elektromos Honda, amit benzin hajt 47
Elektromos Honda, amit benzin hajt 48
Elektromos Honda, amit benzin hajt 49
Elektromos Honda, amit benzin hajt 50
Elektromos Honda, amit benzin hajt 51
Elektromos Honda, amit benzin hajt 52
Elektromos Honda, amit benzin hajt 53
Elektromos Honda, amit benzin hajt 54
Elektromos Honda, amit benzin hajt 55
Elektromos Honda, amit benzin hajt 56
Elektromos Honda, amit benzin hajt 57
Elektromos Honda, amit benzin hajt 58
Elektromos Honda, amit benzin hajt 59
Elektromos Honda, amit benzin hajt 60
Elektromos Honda, amit benzin hajt 61
Elektromos Honda, amit benzin hajt 62
Elektromos Honda, amit benzin hajt 63
Elektromos Honda, amit benzin hajt 64
Elektromos Honda, amit benzin hajt 65
Elektromos Honda, amit benzin hajt 66
Elektromos Honda, amit benzin hajt 67
Elektromos Honda, amit benzin hajt 68
Elektromos Honda, amit benzin hajt 69
Elektromos Honda, amit benzin hajt 70
Elektromos Honda, amit benzin hajt 71
Elektromos Honda, amit benzin hajt 72
Fotó megosztása:

Külső

A CR-V műfaját tekintve kompakt szabadidő-autó, méghozzá az “igazi” SUV-k közül való. Hétüléses kivitelben is kapható (de a hibrid nem, csak a benzines vagy a nálunk pillanatnyilag nem kapható dízel változat), húszcentis hasmagasságával láthatóan a földúttal vagy akár az enyhe tereppel is megbirkózik. Formájában elsősorban inkább a praktikum, a hatékony térkihasználás érvényesül, mint a fantázia. Nem különösebben szép vagy markáns a dizájn, sőt: nem nehéz összetéveszteni egyik legfőbb vetélytársával, a szintén inkább tágas és praktikus, mint szép RAv-4-gyel.

Ez a cikk csak a most bemutatott hibrid CR-V-vel foglalkozik. A dizájnra, az utastérre, a csomagtérre nem térek ki benne bővebben hisz ezt már megtette Szörényi András kollégám a modell nemzetközi bemutatóján – küldöm beszámolóját az új generációs Honda szabadidőautóról mindenkinek, aki szereti!

Elektromos Honda, amit benzin hajt 73

Ennyi különbözteti meg optikailag a sima benzinestől a hibrid CR-V-t

Belső

Tágas, kicsit amerikás hangulatú a CR-V Hybrid kabinja, sokkal inkább komfortra, mint feszes, sportos élményre kihegyezve. Az utastérben nincs változás a hagyományos technikával szerelt CR-V-khez képest – kivéve három dolgot. Az egyik, hogy a műszeregység egy picit máshogy néz ki: fordulatszámmérő egyáltalán nincs, helyette egy Charge és Power, vagyis Töltés illetve Teljesítmény-mezőre osztott skálában szaladgál az állapotjelző, attól függően, hogy épp gyorsítunk vagy a gázpedált elengedve visszatöltjük-e a mozgási energia egy részét a pufferakkumulátorba.

A másik eltérés sokkal látványosabb: ebben a kocsiban nem ágaskodik hagyományos vál(asz)tókar a középkonzol alján, hanem a P, R, N, D funkciók gombokra kerültek.

Elektromos Honda, amit benzin hajt 74

Imádom: NINCS felesleges kar, csak gombok és sok szabad tér felettük

És végül a csomagtartó: a kis lítiumion akku helyigénye miatt a hétüléses kialakítás lehetősége ugrott a hibridnél, az ötüléses modell raktere pedig valamivel kisebb lett, mint a benzinesé: 497-1697 liter a nem-hibrid 560-1756 literével szemben.

Az infotainment-rendszer is ugyanaz, mint az alapkivitelben, olyannyira, hogy a központi érintőképernyőn még a minden hibridnél kötelező energiaáramlási animációt sem lehet megjeleníteni. A hol a motortól a kerekek, hol a kerekektől az akku felé mutató szaladgáló nyilakat a kormány mögötti kijelzőn lehet nézegetni, ha valakinek erre van gusztusa.

Elektromos Honda, amit benzin hajt 75

Az energiaáramlás a műszeregységen követhető nyomon

Technika

A Honda CR-V alapvetően elektromos autó. Két villanymotor-generátor egységének összteljesítménye 185 lóerő, ha megfelelő méretű akkumulátor lenne benne, a kocsiból akár ki is lehetne dobni a benzinmotort. A jelenlegi kis lítiumion akkuval viszont mindössze két kilométer az elektromos hatótáv – az energiát pedig nem külső töltés, hanem egy fogyasztásra optimalizált, szűk fordulatszám-tartományban üzemelő, de ott nagyon hatékony Atkinson-ciklusú négyhengeres benzinmotor szolgáltatja. Pont, mint a Toyota Priusban, ugye?

Nem. Azért nem, mert a Hondában nem bolygóműves erőátvitellel, hanem alapvetően tisztán elektromos hajtással oldották meg az energia kerekekre juttatását. Nagyjából úgy, mint az Opel Amperában annak idején. Az egyik üzemmód: a két villanymotor dolgozik az akkumulátorról. A másik: a benzinmotor dolgozik, tölti az akkut és/vagy az egyik villanymotor, mint alkalmi generátor segítségével elektromos energiát fejleszt közvetlenül a hajtó villanymotor számára. Sebességváltó nincs is a kocsiban, nincs rá szükség: a széles fordulatszám-tartományban használható villanymotorral a 180 km/h-ban limitált végsebességgel direkt hajtással is jó hatásfokkal üzemel a CR-V.

Elektromos Honda, amit benzin hajt 76

80-90 körül van az, amikor csak a benzinmotor hajtja a kocsit

További hasonlóság az Opellel a harmadik üzemmód: egy bizonyos sebességtartományban, a Hondánál 80-90 km/h környékén egy kuplung direktben összezárja a benzinmotort a differenciálművel. Ilyenkor ugyanis a leghatékonyabb, ha nem alakítgatjuk ide-oda az energiát, hanem a benzinmotor főtengelyéről közvetlenül megy át a nyomaték.

Az egész rendszerről ordít amúgy, hogy ugyanúgy benne van a plug-in hibrid vagy akár a tisztán elektromos üzem lehetősége, mint a Kia Niróban vagy a Hyundai Ioniqban. Ezt a Honda nem is titkolja, viszont egyelőre marketingokokból az európai piacon nem tervezi nagyobb kapacitású, kívülről is tölthető akkuval is kínálni a kocsit.

Vezetés

Az elöl MacPherson, hátul multilink felfüggesztés és a kormányzás inkább komfortra, mint sportosságra hangolt, de a CR-V így is jól vezethető, dinamikus kocsi. A gyakorlatban kitűnően vizsgázott a hibridrendszer is. A Toyota RAV-4 hibridnél vagy a Priusnál élénkebb, a gázra (vagy hát inkább gyorsítópedálra) érzékenyebb, könnyebb léptű autónak bizonyult a CR-V. A fogyasztásról a rövid teszt után nem tudok igazán megalapozott értéket mondani: a számítógép 6,1 litert jelzett, de tudni kell, hogy a spanyol sztrádákon 120 km/h a limit és a tesztben sokkal több volt a kihalt országúti szakasz, mint az autópálya vagy a város. Szóval majd ha lesz tesztautó itthon, lemérjük és megmondjuk a tutit!

Elektromos Honda, amit benzin hajt 77

Nyugis, békés, amerikás vezetési élményt nyújt a CR-V, de méretéhez, jellegéhez képest cseppet sem döglött, tohonya a kocsi

A motor hangja, ha nem padlógázzal gyorsítunk, mindig diszkrét (mármint ha épp működik egyáltalán). Lepadlózva felbőg, de szerencsére nem azzal az egyhangú szenvedéssel, mint akár a legújabb hibrid Toyotákban megszoktuk. A Honda mérnökei engedtek egy kis játékot az Atkinson-ciklusú motor optimumában, így a gyorsulással némileg arányosan erősödik a benzinmotor hangja, ami többé-kevésbé képes szimulálni a hagyományos autókban megszokott élményt. Így a gyorsulásérzet erősebb, a hang pedig kevésbé zavaró, mint egy Priusban, RAV-4 hibridben.

Összesen mintegy 200 kilométert tettünk meg a hibrid CR-V-vel, Dél-Spanyolországban, főként síkvidéki utakon. Meg, izé, véletlenül egy kis földúton is, ami, mint kiderült, nem az a kemény, masszív út volt, aminek kinézett, hanem agyagos-sáros borzalom. Azért tértem le erre az útra, hogy közelebbről is megnézzem a vidék egyik nevezetességét, a Nap energiáját tükrökkel egy toronyra fókuszáló Planta Solar 10 nevű komplexumot. A Szauron szemére emlékeztető látványossághoz sajnos nem sikerült közel kerülni, ellenben kiderült, hogy viselkedik terepen hasznavehetetlen sportgumikkal a fronthajtású CR-V.

Elektromos Honda, amit benzin hajt 78

Ezen az iszonyúan felázott, tapadós sáron is sikerült átküzdeni a fronthajtású kocsit a különleges naperőmű felé. Félúton feladtuk, de az is nagy teljesítmény a Hondától, hogy képes volt megfordulni és visszavinni minket

Elektromos Honda, amit benzin hajt 79

Bocs, kedves Honda-tesztautó-csapat!

Nagyszerűen! A nagy hasmagasság segített abban, hogy ne üljön fel a kocsi, még akkor sem, amikor a laza szántásba tolatva fordultam meg vele. A kikapcsolható menetstabilizáló és a finoman adagolható elektromos nyomaték pedig abban, hogy minden valószínűség ellenére képes legyek visszamászni az emelkedőre, ahonnan jöttem, és visszajussak a kocsival a biztonságosan kemény felületre.

A fedélzeti elektronika is jól működött, de minden asszisztens vagy kényelmi extra csak a közepes minőséget, a kommersz mezőny átlagát hozta. Volt idő, amikor a Honda Európában megpróbálta magát egy kicsit prémium-kategóriába tolni, de ezek az idők elmúltak. A CR-V hozza a Kuga-Tiguan-RAV-4 vonalat, a minőségérzet a Renault-Nissan-PSA és talán a Mazda modellek előtt jár, de a kocsi meg se próbál X3, Q5 vagy akár csak Volvo XC60-alternatívának tűnni. A sávtartó csak úgy tessék-lássék löki vissza a csíkról a kocsit, a HUD műanyaglapra vetít, a Garmin navigáció grafikája, programozhatósága messze elmarad a Google Maps alapú rendszerektől, a hifi jól szól, de nem különlegesen jól, a táblafelismerés pedig ilyen kiválóan működik néha:

Elektromos Honda, amit benzin hajt 80

A táblafelismerő és a Garmin navigáció adatbázisa időnként összezavarja a vezetőt

Költségek

A hibrid CR-V legolcsóbban 9,6 millió forintért vihető haza. Ez a Comfort kivitel, már egész élhetőre extrázva, az alapvető elektromos kiegészítőkkel, LED-fényszórókkal és a páratlanul sok vezetéstámogató rendszert tartalmazó Honda Sensing asszisztenscsomaggal: aktív sávelhagyásgátló, automatikus vészfékezés, adaptív tempomat, táblafelismerés.

Elektromos Honda, amit benzin hajt 81

A hátsó traktus nem igazán kényelmes hosszú lábúaknak, kicsit nyakukba kell venni a térdüket

Az Elegance kivitel már kapható fronthajtással vagy 4×4-gyel, előbbivel 10,6, utóbbival 11,3 millió forint a kocsi listaára. Az extralista ebben a kivitelben kétzónás klímával, 9 hangszórós audiorendszerrel, tolatókamerával és pár aprósággal bővül. A Lifestyle a következő szint, ebben egymilliós felárért bőrüléseket, kulcsnélküli nyitás-indítást, kanyarfényszórókat és LED-es ködlámpákat is talál a vevő. A csúcs pedig az Executive, nyitható üvegtetővel, elöl-hátul fűthető ülésekkel, fűthető kormánykerékkel, motoros csomagtér-nyitással, masszázsfunkciós vezetőüléssel. A csúcsmodell kizárólag összkerékhajtással kapható, listaára 13,4 millió forint. Az ár a felszereltséghez és a dízelparától mentes, mégis takarékos hajtáslánccal reális. És hogy mit vehetne hibrid CR-V helyett, aki nem-prémium hibrid SUV-t szeretne? RAV-4-et vagy Sportage-et, utóbbit különleges, de nem igazán takarékos dízel-hibriddel:

A hibrid Honda CR-V és vetélytársai – induló magyar listaár, forintban
Kia Sportage 2.0 CRDI Mild-Hybrid dízel (185 LE) 8 449 000
Toyota RAV-4 Hybrid Active (197 LE) 9 260 000
Honda CR-V Hybrid Comfort 4×2 (184 LE) 9 599 000

Értékelés

Kényelmes, békés, tágas családi utazóautó a Honda CR-V már négy generáció óta. A legújabb változat hibridverziója pedig mindemellett még különösen csendes is. Nagy hasmagassága, összkerékhajtása földúton is kiemelkedően jól használhatóvá teszi. A klasszikus márkaértékeket, a sportosságot, a könnyűséget és a nyers vezetési élményt persze nyilván nem ebben a Hondában kell keresni, de a kompakt szabadidőautók között, pláne hibrid létére nagyon is agilis, dinamikus, mozgékony autó. Az ára magas, de a felszereltséghez és az előremutató technikához képest reális.

Elektromos Honda, amit benzin hajt 82

A hétcolos átlójú digitális műszeregység információtartalma nehezen áttekinthető

Csak egyet nem értek: miért nincs belőle konnektoros hibrid? A technika teljesen kész arra, hogy fogadjon egy nagyobb akkut és egy töltőt, némi csomagtérveszteség árán, de ilyen opciót (legalábbis Európában) nem kínál a CR-V-hez a Honda. Szóval aki igazán zöld SUV-t akar, nem bánja, ha egy fél számmal kisebb az autója a CR-V-nél és nem sokat megy terepen, mindenképpen fontolja meg  a zöld rendszámos, listaáron már 9,85 milliótól elvihető, tisztán elektromosan 40-50 km megtételére képes hibrid Kia Nirót, mint szűkebb, de hibridebb alternatívát.

Mellette – Ellene
  • Tágas, komfortos utastér
  • Csendes üzem
  • Alacsony fogyasztás
  • Reális ár, sok extra már alapáron
  • Hibridhez képest számottevő vontatási kapacitás
  • Nem kaphat zöld rendszámot
  • Nem olcsóbb az üzemeltetése, mint egy jó dízelmotorral lenne
  • A kocsi méretéhez, árához képest túl egyszerű és nehézkesen kezelhető HMI

Szavazás

Hány pontot ér a tízből a hibrid Honda CR-V?
átlag
7.54
szavazat
623
Hány pontot ér a tízből a hibrid Honda CR-V?