Röviden – Cupra Ateca
Mi ez? A SEAT kebelén belül önállósodó Cupra autómárka első autója, egy kompakt aszfaltterepjáró az Atecából 300 lóerős motorral, hétfokozatú, olajos duplakuplungos váltóval, kizárólag négykerék-hajtással.
Mit tud? Sok mindent, de elsősorban lerajtolni a többieket és igazán gyorsan kanyarodni.
Mibe kerül? Nincs még hazai ára, februárban kezdődik az értékesítés. Euróból átszámítva 13 millió Ft feletti a vételára.
Kinek jó? Tömött bukszával egyszerre sportos és praktikus autót keresőknek, akik nem verik fogukhoz a garast.

Mindig öröm és megtiszteltetés jelen lenni egy új márka indulásakor, ami most megadatott a Vignalénál életképesebbnek tűnő Cupra esetében. Némi leegyszerűsítéssel a SEAT a közeljövőben Cupra márkanéven önállósítja legjobb autóit, amelyek eddig utótagként viselték ezt a nevet.

Régen volt a CupRacing

Bár a cég bátran használja a réz színt, aki szereti az autókat, aligha a rézre vezeti vissza a márkanevet. A Cupra a Cup és a Racing (kupaversenyzés) összetételből rövidült, a SEAT már a Leon első és az Ibiza második generációjából is csinált CupRa-modelleket. A maga korában a 150 lóerős 2,0 16V Cordoba és Ibiza Cupra nagyot ütött. Hamar Balázs cseppet sem túlzott, amikor a 160 lóerős Ibiza Cupra TDI tesztjének a Fenevad címet adta boldogult úrfikorunkban, a mostani Leon Cupra R pedig fajsúlyos tényező a nürburgringi kategóriarekordokért folyó versenyben.

Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 1
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 2

Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca

Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca

Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 54
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 55
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 56
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 57
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 58
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 59
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 60
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 61
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 62
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 63
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 64
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 65
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 66
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 67
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 68
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 69
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 70
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 71
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 72
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 73
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 74
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 75
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 76
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 77
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 78
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 79
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 80
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 81
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 82
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 83
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 84
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 85
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 86
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 87
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 88
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 89
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 90
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 91
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 92
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 93
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 94
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 95
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 96
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 97
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 98
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 99
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 100
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 101
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 102
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 103
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 104
Fotó megosztása:

Gajdán Miklóst az új embléma a Dainese rókájára, engem rovarok rágószervére vagy törzsi révülethez használt maszkra emlékeztet, de sejtettem, hogy ezzel mellélövök. Direkt megkérdeztem a gyár kommunikációs szakemberét, egy motorkerékpár-rajongót, aki különféle állásai között Coventry egyetemén tanult autós újságírást, hogy mire gondolt a költő? Nos, a logó két egymással szembefordított C betűt mintáz.

Európában mintegy 280 Cupra-szalon nyílik, Magyarországon egyelőre egy fővárosi SEAT-márkakereskedésen belül lesz Cupra-képviselet, ahol a márkából kiképzett értékesítési tanácsadót Cupra-mesternek nevezik majd. Jó hír, hogy a szervizelést a teljes SEAT-hálózat végezheti és Cupra Atecát is bármely SEAT-képviseletnél lehet majd rendelni, de bemutatóautó csak a saját szalonban lesz.

Mint a többi Ateca, az alapautót tekintve ez is Csehországban, Kvasinyban készül, de utána a SEAT Sportnál lesz belőle Cupra Ateca. A tisztán martorelli gyártás szerencsésebb volna egy most önállósuló latin márka esetében, de így adta ki a termelés optimálizálása a Volkswagen konszernen belül.

Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 105

Ő Antonino Labate, a Cupra vezérigazgatója. Jövőre lesz egy önálló Cupra-modell is, a többi a SEAT-ok csúcsmodelljeként születik

Látszik a Citroënek alapjaira kikanyarított DS példáján is, hogy önálló márkát csak formailag is önálló termékekkel lehet építeni, márpedig a Cupra autói az új néven sem lesznek mások, mint az adott SEAT-variáns sportos csúcsmodelljei. A kínálat a SEAT Leon jövőre esedékes leváltásával gyorsan bővülhet, az Ateca mellé 2020-ban érkezik a Cupra Leon, a Cupra Leon kombi, valamint egy kupésra rajzolt SUV. De lesz egyedi Cupra-termék is, 2019-ben várható a bemutatása és sajnos még nem tudunk róla részleteket.

Külső

Egy SEAT Ateca három hengerrel és 115 lóerővel is esztétikus, jó kiállású autó, ez pedig mindent megkapott, amivel egy autó optikailag tuningolható, a jó ízlést pillanatig sem borzolva. Nagy méretű lökhárítólyukai nemigen védik a felpattanó kavicsoktól a klímahűtőt, de nagyon jól néz ki a lökhárító és az emblémát hordozó rács.

Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 106
Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 107

Nekem a legjobban a Cupra felirat tetszett az első kötényben, ez pont olyan menő, mint a quattro az Audikon, és nem műanyag, hanem alumínium. A mindenféle funkciót LED-ekkel biztosító fényszóró igazán ütős, az autó orra szubtilis fölényt sugároz, ami kell is egy olyan autónak, amely a közutakon mozgó autók sacc per kábé 95 százalékánál jobban ugrik a gázra.

De a 4376 mm hosszú, 1841 mm széles és 1611 milliméter magasságú autónak nemcsak ábrázata van. Szépen körbefut a sportosítás oldalt a küszöbtoldatokkal, a feketére fényezett tetősínnel és az egyedi hátsó lökhárítóval meg a négy, valódi kipufogóvéggel.

Belső

Aki ült már FR vagy más, gazdagon felszerelt Atecában, nem lepődik meg az alaposan összeszerelt, tágas, az összes ma elvárható funkcióval és extrával ellátott autó utasterén. Az ergonómia és a központi érintőképernyő is a legjobbak közé tartozik a kategóriában.

Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 108

Nincs kézi váltós Cupra Ateca. Kicsinek-nagynak jó az üléshelyzet, a Cupra első autója belülről is jól néz ki

Új viszont a digitális műszeregység, amelynek nézeteiről a galériában találtok képeket. A kijelző nagy előnye a vezető elé kérhető navimegjelenítés, ami a hangbemondással megtámogatva részben kompenzálta a kereszteződéseket, lekanyarodásokat késve vagy egyáltalán nem kiemelő navigációsrendszer hiányosságait. Furcsa, hogy nem hat órától indul a fordulatszámmérő skálázása, mint a speedmotorokon, mert ez hagyomány volt a SEAT-nál.

Sajnos csak felárért jár, de nagyon kell a sportülés, amely monoton autópályás utakon kényelmével, vérpezsdítőbb országúti zúzáskor határozott oldaltámasztásával tűnik ki. Az üléshelyzet az autóhoz viszonyítva kellően mély. A hátsó ülések alatt 55 literes tanknak, az ülések mögött 485 literes csomagtérnek marad hely, ami az alapáron adott összkerékhajtás miatt kisebb annál az 501 liternél, amit korábbi tesztjeinkben olvastatok.

Technika

Aki a saját használt autóját tuningolja, mindig is örült a Volkwagen-konszern óriás Lego-készletének. Ugyanez új autókkal is működik és a Cupra egy igazán jó szettet vett le a polcról az Atecához. A kétliteres turbós benzines 300 lóerővel, 400 Nm nyomatékkal, hétfokozatú, duplakuplungos sebességváltóval és az összkerékhajtással részben a Leon Cupra kombit, részben a Golf R-t juttatta eszembe, bár ezek most ugyanúgy nem rendelhetők, mint oly sok konszernautó az elrontott WLTP-átállás miatt.

Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 109

Nagynyomású, közös nyomócsöves közvetlen befecskendezés eteti az 1984 köbcentis, négyhengeres motort, a turbófeltöltő fix lapátgeometriájú, a maximális forgatónyomaték eléri a 400 Nm-t. Ez a motor lehet a Leon Cupra R-ben is

Furcsa, hogy a gyári műszaki táblázat félmerev hátsó kerékfelfüggesztésről regél, pedig az autóban bizisten nem csatolt hosszlengőkar van. A 4×4-es Cupra Atecában a hátsó futómű mindig független és szériafelszerelésként jár az adaptív lengéscsillapítás. Az elöl 340, hátul 310 mm átmérőjű féktárcsák helyett rendelhető sokkal komolyabb Brembo-fékrendszer, fix első féknyergekkel.

Míg elektronikus korlát nélkül a 310 lóerős Golf R 267, a Golf R kombi 270 kilométer/órás végsebességre képes és a 300 lóerős Leon kombiban is a leszabályozás szabja meg a 250-et, a magasabb építésű SUV a légellenállást vélhetően tovább rontó Cupra-csomaggal 247 kilométer/órás végsebességre képes. Ezzel azért Németországban sem szorul ki a belső sávból, amely Nagy-Britannia, Spanyolország, Svédország és Svájc mellett a Cupra fő célpiaca lehet.

Vezetés

Elég pár száz métert menni a Cupra Atecával, hogy kiderüljön róla, műszakilag mennyire magas színvonalú és profin hangolt autó. Csak félreérteni nem érdemes. Ez egy gyors, erős, örömtelien vezethető és családdal vagy hosszú utakra is jól használható autó, de a köridőmérő, az oldalgyorsulás-kijelző és az egyéb játékszerek ellenére sem azoknak szól, akik pályanapokon slickre cserélik az utcai gumit és saját legjobbjukból próbálnak leborotválni tizedeket.

Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 110

Nem annyira agilis és élményteli, mint egy hot hatch, de amit a Porsche Cayenne-en innen egy SUV kanyarban tudhat, azt megadja a Cupra Ateca

Azért van rajtautomatika is, ami a szokott módon működik: a menetstabilizálást át kell állítani a menüben az engedékenyebb sport üzemmódba, a váltót hátrahúzni S állásba, aztán ballal nyomva tartani a féket, jobbal állni a gázon, majd lelépni a fékről. Illetve kell még valami: megfeszítened a nyakizmaidat.

Mert 5,2 másodperc illan csak el százig; valóban kilövésként élhető át, ahogy a Cupra Ateca elrajtol. Azt nem tudom, hány ilyen rajtot bír ki a DSG-sebességváltó olajban futó két kuplungja, de nem melegszik túl és tiltja le a rajtolósdit pár nekifeszülés után, mint a Nissan GT-R. Ez az 5,2 másodperc az SUV-kategóriában kimondottan jó eredmény, például a Porsche Macan GTS tud ennyit Sport Chrono-csomag nélkül, de az 360 lóerős. (Sport Chrono-csomaggal 5,0 mp az ideje.) A sebességváltó nagyon gyors, jókor is vált, de szépséghiba, hogy manuális állásban is visszakapcsol padlógázra, amikor ez felesleges a vezető szerint. 2000-es és 5200-as percenkénti fordulatszám között állandó a 400 Nm forgatónyomaték, a motor bőven tud erőből húzni.

Elvileg az ESP teljes mértékben kiiktatható, ami említésre méltó az ellenkezőjéről ismert VW-konszernes autóknál. Vizes körforgalomban padlógázzal körözve nem éreztem elektronikus beavatkozást. Ez azért jó, mert így havon veszett élmény lehet a Cupra Ateca vezetése. Ha már kikapcsolható az ESP, megérdemelne egy külön gombot a fokozatválasztó kar környékén.

Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 111

Igen, szeretnénk vállalni a kockázatot. Végre valóban kikapcsolható az ESP, hóban nagy élmény lehet a Cupra Ateca

Comfort állásban sem tompa az autó, de sportosan vezetve érdemes átváltani Cupra üzemmódba. Nem is a hegyesebb gázreakcióért, az ingerre éhes váltóvezérlésért vagy a mérsékeltebb kormányrásegítésért, inkább a nagyon szegényes hangaláfestés javítása miatt. A hangélmény eléggé gyér, ilyenkor legalább a kipufogó kicsit jobban szól.

A váltáskor hiányzó durrogás és a jellegtelen motorhang nincs összhangban azzal a sebességgel, amire a Cupra Ateca kanyargós országúton képes. Vizes és száraz úton is nagyon jól tapadt a 245/40 R19-es Pirelli P Zero gumikkal. A jól kidekázott kormányerőkkel, az adaptív lengéscsillapítással elnyomott oldaldőléssel hegyvidéki országúton sok örömöt ad, csak versenypályára nem való.

Költségek

Madárbélből és kávézaccból jósolva a 27 százalékra felvert hazai áfával 13,5, de inkább 13 999 000 forintos alapárra számítok. Ez nem több saját becslésnél, mert az importőr a februári bevezetéshez közelebb közöl majd árakat, de a németországi jó 40 000 euró is megvan 13,2 millió forint, pedig ott 19 százalék a forgalmi adó.

Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 112

Antoni Gaudi építész (1852-1926) műve ez a bejárati kapu mecénása vadászterületének peremén. Nem is olyan rég ez a terület nem volt urbanizált rész Barcelonában, a SEAT és a Cupra hazájában

Vegyük hozzá a kiváló sportülések és a Brembo-fékek felárát, mert ezek nélkül nem ugyanez az autó a Cupra Ateca, és máris igen súlyos összegnél tartunk egy gyári tuningcsomagos SEAT Atecáért, amelynek a hajtáslánca adott volt.

Egy 300 lóerős, vezető és csomag nélkül 1540 kilót nyomó benzines SUV nem lesz a takarékosság csodája. Nekünk 100-on 15,2 litert sikerült élményekre váltani, de közúton vállalható sebességgel ez a felső értékhez van közel. A gyári adat 8,5-8,9 l/100 kilométer, ami 192-201 gramm szén-dioxidot jelent kilométerenként. Nyugodt, hosszú távú utakon 9 liter elég lehet.

Közeli konkurenst nem találni, mert az Audi SQ2 várhatóan többe kerül majd és nem is volumenmárka, a Mercedes GLA 45AMG 381 lóerővel 17,3 millió forintról indul. A közvetlen rokonságban nincs ennyire erős motor, a Tiguan megáll 220 lóerőnél, a nagyobb Škoda Kodiaq RS elmegy 240 lóerőig, de csak dízelmotorral készül. Egyelőre úgy tűnik, hogy a Cupra benzines motorokat használ majd, ezért az Atecából a közeljövőben nem lesz TDI, csupa piros betűvel.

Értékelés

Egyfelől tehát egyedülálló és nincs közvetlen vetélytársa, de egy másik koordinátarendszerben ez az autó alig nagyobb használati értékű a Hyundai i30N Fastbacknél vagy a Honda Civic Type R-nél, viszont lomhább, jóval drágább náluk és sokkal többet is fogyaszt. Ha pedig a 4×4-DSG-kombináció a döntő érv, az benne van a Leon Cupra ST-ben vagy a Golf R kombiban, amelyek nem kisebbek belül, de nagyobbat lehet velük autózni.

Porsche-szinten gyorsul a Cupra Ateca 113

Megkapott mindent, ami a sportossághoz kell. A márkaidentitás hitelességéről majd az ügyfelek döntenek

De ez mind nem baj, azért van ennyiféle autó, mert az emberek szerencsére nem ugyanarra vágynak. A SEAT a Cupra márka önállósulását egy igazán jó autóval vezeti fel, amely aszfaltterepjáróként nem lehet olyan penge, mint a mai hot hatch-garnitúra, de közúton élvezetes, praktikus, igényes kivitelű és kiválóan gyorsuló autó, emlékezetesen jó sportülésekkel, abszolút mai infotainment-szolgáltatásokkal és fejlett vezetőtámogatással. Csak az a kérdés, hogy az elkötelezett tulajdonosokból kvázi rajongótábort teremtő, de csekély ismertségű és saját magát régóta keresgélő SEAT hogyan viseli majd, ha épp legjobb autóit adja le a Cuprának.

Mellette – Ellene
 • Domináns külső
 • Fejlett műszeregység, hasznos funkciókkal
 • Tágas, jól használható belső tér
 • Kiválóan összehangolt motor és váltó
 • Betyáros gyorsulás, könnyen élesíthető rajtautomatika
 • Kitűnő első ülések (extraként)
 • SUV-hoz mérten igazán sportos viselkedés
 • Egyedi autó, közvetlen konkurens nélkül
 • Gazdag kényelmi és biztonsági felszereltség
 • Feláras a Brembo-fék és a sportülés
 • Magas költségszint (ár, szervizelés, fogyasztás)
 • Várhatóan jelentős értékvesztés
 • Kevés a csatazaj az utastérben
 • Vezethetőségben veri a Leon Cupra kombi
Hagyjuk a nevét, nézzük az autót! Hány pontot ítélsz a 300 lóerős Atecának?
455 szavazat - átlag: 6.95 (10-ből)
Hagyjuk a nevét, nézzük az autót! Hány pontot ítélsz a 300 lóerős Atecának?