Röviden – Toyota RAV4 Hybrid
Mi ez? A Toyota 1994 óta létező szabadidő-autójának, a RAV4-nek ötödik generációja, hibrid hajtással.
Mit tud? Döbbenetesen keveset fogyasztani, remek használhatóság mellett.
Mibe kerül? 9,8 millióról startol az elsőkerekes, hibrid Toyota RAV4, a legmagasabb felszereltséggel és összkerék-hajtással már 13,3 millió forint.
Kinek jó? Aki megbízható, keveset fogyasztó és jól kinéző, divatos autóra vágyik, annak remek választás a hibrid Toyota RAV4.

Irtóztam attól, hogy hibrid dobozzal kelljen közlekedni. Aztán ahogy teltek a napok, úgy jöttem rá, hogy erre a feladatra – amire az autót alapvetően kitalálták – pont tökéletes a Toyota RAV4-es. Csendben, nyugalomban elvitt ide-oda, közben pedig csak csodálkoztam, hogy mindezt mennyi benzinből kivitelezte.

Külső

Pontosan úgy néz ki a Toyota RAV4-es, ahogyan a klasszikus recept szerint ki kell néznie egy szabadidő-autónak. Nagyon jót tett neki a maszkulinabb vonalvezetés és az alapvetően terepjárósabb stílusú elemek. Hosszú évek óta ez az első Toyota, ami megint kifejezetten tetszik és nem csak az őszinte túrabakancs-sziluett miatt.

Szigorúbban néznek rajta a LED-es fényszórók és van ez a szerethetően marcona, angol buldogos vonal benne, ami talán az orra hegyén, kéken derengő logónál csúcsosodik ki. Gondosan bántak a részletekkel, klassz a hűtőrács mintázata meg a haspáncél-imitáció is a nyakig húzott fekete sávban.

Gondtalanság, tízmillióért 1
Gondtalanság, tízmillióért 2

Gondtalanság, tízmillióért

Gondtalanság, tízmillióért 28
Gondtalanság, tízmillióért 29
Gondtalanság, tízmillióért 30
Gondtalanság, tízmillióért 31
Gondtalanság, tízmillióért 32
Gondtalanság, tízmillióért 33
Gondtalanság, tízmillióért 34
Gondtalanság, tízmillióért 35
Gondtalanság, tízmillióért 36
Gondtalanság, tízmillióért 37
Gondtalanság, tízmillióért 38
Gondtalanság, tízmillióért 39
Gondtalanság, tízmillióért 40
Gondtalanság, tízmillióért 41
Gondtalanság, tízmillióért 42
Gondtalanság, tízmillióért 43
Gondtalanság, tízmillióért 44
Gondtalanság, tízmillióért 45
Gondtalanság, tízmillióért 46
Gondtalanság, tízmillióért 47
Gondtalanság, tízmillióért 48
Gondtalanság, tízmillióért 49
Gondtalanság, tízmillióért 50
Gondtalanság, tízmillióért 51
Gondtalanság, tízmillióért 52
Fotó megosztása:
Gondtalanság, tízmillióért 53

Kéken dereng a Toyota logó

Kedvelem a színeket, de RAV4-est csak ebben a pandás kombinációban vennék, annyira kiadta ez a gyöngyházfehér a fekete tetővel és a szintén fényes fekete betétekkel az offroadosan szögletesített sárvédőíveken. Dicséretes, hogy egész nagyok az üvegfelületek, így jól belátható a bódé is. Mutatós, átgondoltan megrajzolt autó ez.

Egyedül talán a két krómozott kipufogóvég lóg ki az összképből, ezek nagyon nem hiányoznak egy hibrid SUV-ről. Ilyen formátumban meg főleg feledhető elemek.

Belső

Meglepően következetesek voltak a formákkal, még az utastérben is ez a szögletes vonal maradt meg. Végre az ergonómia sem olyan, mint egy japán mérnökbácsi rémálma, a műszerfal minden része jól használható a bal oldalt lévő kis zsebtől egészen a váltó előtt lévő induktív töltős telefontartóig. Külön panelt kapott a klíma, ami végtelenül egyszerű, egyértelműen kezelhető darab. A hatalmas gombokkal a hőmérséklet, a kisebbekkel pedig az eloszlás állítható. Semmi nagy trükk. Bár a gumírozott részek nem azt üzenik, hogy öt-tíz év múlva is ilyen jó lesz őket fogdosni.

Kilóg az általánosan kellemes összképből az óracsoport három analóg, plasztik mutatójával és a középső kijelzővel, méghozzá lefelé. A filléres kijelzők korában erre biztos akadt volna elegánsabb megoldás. A központi érintőképernyő viszont sokkal jobb megoldás, mint a Lexus tapipados rémsége. Még akkor is, ha a zongoralakk keretével együtt több ujjlenyomat gyűlik össze rajta, mint bármelyik tetszőleges krimisorozatban egy évad alatt.

Gondtalanság, tízmillióért 54

Gondtalanság, tízmillióért 55

Fedélzeti rendszerben továbbra sem erős a Toyota

Attól, hogy a Toyota RAV4 ilyen szépen megrajzolt, sarkos, dobozforma autó lett, meglepően tágas belül. Minden irányban kényelmesen elférni az első és a második sorban is maradéktalanul. Mivel a tetővonal egyenes, ezért még fejtér is mindenhol van.

Számtalan apró kacatnak akad hely a fedélzeten különböző kisebb-nagyobb tárolók formájában. Ami ezekbe nem süllyeszthető el, az mehet az 580 literes – ledöntött ülésekkel 1690 literes – csomagtérbe. Itt mintha igyekeztek volna megfogni a filléreket, mert az anyagok nagyon hitványak, a padló elég vékonyka, ezért aztán a teherbírása és tartóssága sem az igazi.

Technika

Gondtalanság, tízmillióért 56

218 lóerő a rendszerteljesítmény

Akárcsak a Prius vagy épp a Lexus ES, úgy az ötödik generációs RAV4 is a Toyota TNGA platformjára épül, annak is a GA-K jelzésű változatára. A motorja 2,5 literes, négyhengeres benzinmotor. Természetesen magas termikus hatásfokkal és Atkinson-ciklussal. Hozzá bolygóműves, fokozatmentes erőátvitel csatlakozik, amit a Toyota e-CVT-nek hív.

Mellé jön a hibrid hajtás, mely 120 lóerővel (88 kW) és 202 Nm nyomatékkal veszi ki részét a hajtásból. A rendszerteljesítmény a 178 lovas benzinmotorral együtt 218 lóerő. A nikkel-fémhidrid akkumulátor a hátsó ülések alá került, de általánosságban minden nehéz mechanikai elemet a lehető legalacsonyabb pontra tettek, ami kedvezőbb súlypontot és persze jobb vezethetőséget ad.

Vezetés

Alapvető a hibrid RAV4-esben, hogy semmi különös nem történik vezetés közben. Néha az egyik pedált nyomom, olykor kicsit a másikat, tekergetem a kormányt, az ablak túloldalán mennek a házikók és a fák, aztán célba érek. Az üléspozíció szabadidő-autós, tehát magasan ül az ember, ahonnét jól belátni mindent. Már csak azért is, mert a – mai szemmel – vékony tetőoszlopok miatt meglepően jó a kilátás.

Most érett be igazán a Toyota hibrid rendszere. Eddig rendre az idegeimre ment az ötletszerű bégetés, de a RAV4-esben szinte alig észrevehető, hogy benzinnel vagy villannyal megy-e éppen. Mikor már elkezdtem figyelni, hogy mikor érkezik meg az elektromos haladást jelző zöld kisautó a műszerfalra, akkor jöttem rá, hogy valójában komoly távokat lehet autózni emissziómentesen. Hatótávpara nélkül.

Gondtalanság, tízmillióért 57

Laza földúton gond nélkül közlekedik

Gondtalanság, tízmillióért 58

Magabiztosan tartható 6 liter alatt az átlagfogyasztás

Masszív gyorsításnál persze megjön fertelmes bégetés a dunyhányi szigetelés alól, de ilyesmire ritkán van szükség. A 218 lóerős tűzerőnek hála viszont végre megy is, nem csak hangosabb. A kormány ugyan nem kényeztet sok visszajelzéssel, de ez részben műfaji sajátosság és nem is hiányolja az ember a Stelvio-szintű folyamatos fecsegést az aszfaltról. Remekül manőverezhető hasáb a RAV4, igazából a – rémségesen buborékosra torzító – tolatókamera nélkül is könnyű vele parkolni.

Döbbenetes fogyasztási adatokat lehet kalkulálni. Váratlanul vegyesen telt a teszthét, így az átlag 4,7 l/100 km lett. De volt olyan nap, amit lehozott 3,2-vel is. Szerintem is csoda. Pedig nem tartottam fel a 10-es utat egy árva percre se, és még jobban is néz ki mint a Prius.

Költségek

Gondtalanság, tízmillióért 59

Amerikai vonalhoz igazították formatervét, ami nagyon jó döntés volt

8,2 milliót kérnek a 2 literes, szívó benzinmotoros, hatgangos kézi váltóval szerelt Toyota RAV4-esért, de érdemes inkább a kellemesebb hibridtől indítani a sort. Itt a belépő a 9,8 milliós, elsőkerekes változat Active felszereltséggel. Már ebben is van multikormány, kétzónás klíma és adaptív tempomat.

11 690 000 forinttól kezd olyan lenni a Toyota RAV4-es, mint a tesztautó. A Selection felszereltségben már tényleg minden van, amire szükség lehet a kormányfűtéstől a nagyobbik érintőképernyőn át a tolatókameráig. A vezető ülése elektromosan állítható, a telefont pedig vezeték nélkül tölti. További 800 ezer forintért hajtja villanymotor a hátsó tengelyt.

Értékelés

Gondtalanság, tízmillióért 60

RAV4 annyit tesz, Recreational Activity Vehicle with 4WD

Szeretem az olyan autókat, amik élményt adnak, ezek általában nem hibridek. És végképp nem szabadidő-autók. De a Toyota RAV4-es ebben a formában tud valamit, amit kevesen. A gondtalan közlekedés élményét a mechanikai örök élet ígéretével. Ha nagyjából tízmilliót költenél egy SUV-re, szerintem ez legyen az.

Mellette – Ellene
  • Divatos megjelenés
  • Harmonikus működés
  • Kiváló fogyasztás
  • A megbízhatóság nyugtató ígérete
  • Ódon fedélzeti rendszer
  • Méltatlan kidolgozású csomagtér
Hogy tetszik a hibrid Toyota RAV4-es? Értékeld!
átlag
8.36
szavazat
1732
Hogy tetszik a hibrid Toyota RAV4-es? Értékeld!