Röviden – Citroën C5 Aircross
Mi ez? A Citroën szabadidő-autónak öltöztetett csúcsmodellje, a C5 Aircross.
Mit tud? Barátságos, mint a kedvenc párnád.
Mibe kerül? 7,2 milliótól indul az alapmodell, a tesztautó 1,5-ös dízelével és Shine felszereltséggel 9 540 000 forinttól startol a C5 Aircross.
Kinek jó? Aki egy nyugodt karakterű, kellemes családi SUV-t keres, az nézzen rá a C5 Aircrossra.

Úgy felült a Citroën a szabadidő-autó-hullámra, hogy már a legkisebbtől egészen a legnagyobb modelljükig mindegyik ilyen magas vagy annak látszani akaró, kedvesen pufi teremtés. Ettől pedig roppant szimpatikusak. Igazán jó látni, hogy a franciák megint rájöttek arra, kifizetődő tulajdonság az őszinteség. Ők kényelmesen suhanó, lágyan ringató autókat tudnak nagy magabiztossággal gyártani, ezért a Citroën most épp újra ezt teszi.

Elsőkerék-hajtása ellenére is kedveltem a C5-öst. Leginkább a karakterét. Tudják, a limuzint, ami távoli leszármazottja a csodálatos DS-nek. De sajnos a piac egy idő után nem tartott igényt az ilyesmi középkategóriás krémességre, ezért most a C5 Aircross lett. Ami mi más lehetne, mint egy újabb SUV.

Külső

Láthatóan nem annyira funky, mint a kisebb Citroënek, de azért ennek szintén olyan barátságos ábrázata van még ezzel együtt is. Nincs ma ennél jámborabb SUV. Sok új elem nincs rajta, csak mindenből egy kicsitt nagyobb oszlik el a duzzadtabb felületen. Egész magas orra van, ennek tetején trónol a krómlécbe gyógyított márkajelzés és a megduplázott kettős menetfény, alatta egy emelettel a hűtőrácsot fogják közre a LED-es fényszórók. Itt jegyeztném meg, hogy ködlámpával megoldani a kanyarfényt kifejezetten ciki egy olyan márkánál, amelynél már a ’60-as évek végén képesek voltak ezt rendesen megcsinálni a főfényszóróban.

Gusztusos rajta ez a vulkánvörös fényezés, napsütésben egészen élénk narancssárgává válik a nagy bakancsformán és passzol hozzá a pár fehér kiegészítő, amik a lökhárítóra, az első ajtók elejére és a tetőléc aljára kerültek. Egyébként a C5 Aircrosst egész sok rendes színben lehet kapni, szóval nem ajánlatos leragadni a feketénél vagy szürkénél, mert az kinyírja ezt a formát, amit plüssben is elfogadnék bármikor.

Lehet ezt másképp is 1
Lehet ezt másképp is 2

Lehet ezt másképp is

Lehet ezt másképp is

Lehet ezt másképp is 31
Lehet ezt másképp is 32
Lehet ezt másképp is 33
Lehet ezt másképp is 34
Lehet ezt másképp is 35
Lehet ezt másképp is 36
Lehet ezt másképp is 37
Lehet ezt másképp is 38
Lehet ezt másképp is 39
Lehet ezt másképp is 40
Lehet ezt másképp is 41
Lehet ezt másképp is 42
Lehet ezt másképp is 43
Lehet ezt másképp is 44
Lehet ezt másképp is 45
Lehet ezt másképp is 46
Lehet ezt másképp is 47
Lehet ezt másképp is 48
Lehet ezt másképp is 49
Lehet ezt másképp is 50
Lehet ezt másképp is 51
Lehet ezt másképp is 52
Lehet ezt másképp is 53
Lehet ezt másképp is 54
Lehet ezt másképp is 55
Lehet ezt másképp is 56
Lehet ezt másképp is 57
Lehet ezt másképp is 58
Fotó megosztása:
Lehet ezt másképp is 59

Krómkeret az ablakok körül

Érdekes, hogy egész sokféle részletet pakoltak fel rá, mégsem lett bántóan bazári. Eleve ott vannak a terepjárósító műanyagok körbe az autón, a légiesen rajzolt felnik, megfeketítették az első tetőoszlopot is, mellé egészen vastag krómkeret nőtt az ajtók köré hanyattesett U alakban. Mégis összeáll – már akinek persze -, ez varázslat.

Fényeiről pedig este is azonnal felismerhető a Citroën C5 Aircross, különösen a háromdimenziós hátsó lámpa összesen nyolc, vörösen izzó téglalapja látványos húzás. Nehezen, de épphogy megmenti az ordítóan kamu kipufogók látványát. Ahol viszont ennyi ötlet van, ott talán belefér ez az apróság.

Belső

Olyan otthonos a C5 Aircross belseje, hogy kedvem lett volna takarót és párnát hozni minden úthoz. Annak ellenére van így, hogy fekete és szürke színekből gazdálkodik, viszont a formák és a narancs cérna elviszi az egészet. Ezek a lekerekített négyszögek mindenféle változatban remekül működnek, de leginkább az első két ülés marasztalóan foteles, pihepuha. Ennek megfelelően persze oldaltartása nem sok akad, de hegyeset kanyarodni egyébként sem ezzel az autóval kell. A műanyagok textúrája képes feledtetni, hogy a látványnál egy fokkal keményebbek és a motívumokat is következetesen használták. Igényesen néz ki az egész.

Viszont a középső éritőképernyős szakramentumot kész kín kezelni. Összevissza lépkedni a nyomorult menüpontok között egy átkozott klíma finomhangolásért egyszerűen felfoghatatlan tortúra. Ha pedig olyasmit szeretnénk beállítani, mint a műszerfal fényereje, akkor még ennél is aggasztóbb a helyzet. Ráadásul lassú és néhol logikátlan. Aki ezt kitalálta, azt azzal büntetném, hogy örökké használnia kell. Légyszi, adjon valaki nekik legalább egy önálló klímapanelt!

Lehet ezt másképp is 60

Otthonos hangulatú a beltér

Lehet ezt másképp is 61

Ezen a peremen gyűjthetünk ujjlenyomatokat

Ettől eltekintve családi autóként remekül funkcionál a C5 Aircross. Nagy szögben nyílnak az ajtók, a második sorban pedig három különálló ülés várja az utasokat. Valóban elférnek hárman az autóban. Úgy meg pláne, hogy mind ide-oda tologatható. Isofix rögzítési pont a szélső kettő helyen van. Egyedül tárolórekeszek szintjén nem nyútja azt, mint mondjuk korábban az egyterűk.

Kulcsról, kézzel vagy akár láblendítéssel is nyitható a motoros csomagtérajtó, ami mögött a legszűkebb formájában is 520 literes tér jut a motyóknak, amit az ülések variálásával 720-ra lehet bővíteni. Költöztető módban több mint 1,6 köbméter áll rendelkezésre. Csak óvatosan a panoráma-üvegtetőnél!

Technika

Ahogyan a PSA autóinak többsége, úgy a Citroën C5 Aircross is a 630 millió euróból fejlesztett EMP2-es padlólemezre épül a Peugeot 3008-assal és az Opel Grandland X-szel együtt. Ennek megfelelően ehhez sem kapható összkerékhajtás, de ezt nem is igénylik már a szabadidő-autót vásárlók. Helyette viszont van felokosított kipörgésgátlója (Grip Control) többféle móddal, aminek megfelelően a kerekek fékezgetésével próbálja magát kihúzni a kalamajkából.

Motorválasztéka háromhengeres turbós benzinessel indul, tovább már mindegyikben négy dugattyú működik. Az erősebbik benzines a 180 lovas, 1,6 literes, ami kizárólag automata váltóval kapható. Dízelből is kétféle akad, egyik a tesztautóban is található a BlueHDi 130 névre keresztelt darab, másik a 178 lóerős, 2 literes.

Lehet ezt másképp is 62

Mélyben lapul a BlueHDi 130 jelzésű 1,5 literes, négyhengeres turbódízel

Lehet ezt másképp is 63

4500 mm hosszú, 1969 mm széles, tetősínnel 1689 mm magas, a C5 Aircross tengelytávja 2730 mm

Vezetés

Érthetetlenül hosszan kell nyomni a Start gombot, aztán végül csak beindul a C5 Aircross. A digitális műszeregységre látványos grafikával érkeznek meg az információk. Középen a sebesség, amit egyébként kijelez retrós, forgó skálán is a legtetején, egészen piciben jelenik meg fordulatszámmérő. Már mindenféle új normának megfelel a friss 1,5 literes, négyhengeres HDi, tehát van rajta temérdek szűrő meg igényel 17 liternyi AdBlue folyadékot is. Míg a korábbi PSA-dízelek egész puha járásúak voltak, addig erre ez már sajnos nem igaz. Szerencsére alacsony fordulaton cseppet sem tolakodó a hangja bent.

Tisztességgel viszi az 1430 kilogrammos autót, ami egyébként meglepően könnyű ahhoz képest, hogy mennyi légköbmétert cipel maga körül az ember a C5 Aircross-szal. 300 Nm éppen elég arra, hogy szépen fusson, de a közlekedés általános folyásánál markánsan többre kár volna vállalkozni vele. Cserébe egész takarékosan üzemel, a teszthét alatt javarészt városban szaladgált ennek minden kínjával együtt, mégis csak 7,8 litert kért 100 kilométeren.

Lehet ezt másképp is 64

Viszi szépen az 1,5 literes, tiszta turbódízel

Lehet ezt másképp is 65

Magasan, kéz alatt a hatsebességes kéziváltó karja

Nem is arra való, már csak a békés karaktere és a lengéscsillapítókban progresszív hidraulikus ütközőelemekkel (PHC) komfortosabbá tett futómű miatt sem. Valóban kellemesen libegős érzést varázsol, de nem tudja azt a csodás, bárányfelhőn suhanó hangulatot, mint a korábbi hidropneumatikus felfüggesztés. Nagyobb úthibáknál éppen úgy felüt ez is, mint bármilyen másik, viszont a hullámos aszfaltot remekül kezeli. Nincs ezzel így a dilatációs hézegok esetében, ahol rendre odébbkúszik az autó. Összességében tényleg dicséretes az a fajta kényelem, amit nyújtani tud, egy családi autónak valójában ezt a nyugodtságot és biztonságérzetet kell hoznia. Ezt maradéktalanul meg is teszi. A hátsó csatolt lengőkar helyett viszont igazán megérdemelne egy igényesebb megoldást a csúcsmodell. A kormányzásban semmi élvezet, csak az irányváltás eszköze.

Bár a hatsebességes kézi váltó jól kapcsolható és nekem igazán szimpatikus, hogy ilyen magasan, kéz alatt van, de a kar húzogatása helyett inkább élvezném, hogy egy hagyományos automata ezt a feladatot is levenné a vállamról. Milyen szerencse, hogy ilyen is létezik.

Ami viszont kínosan csapnivaló – pedig mennyire jó volna – az a 360 fokos kamera. Van egy kamera az orrán és egy a fenekén, aztán mozgás után ebből próbál összerakni egy képet a rendszer. Néha elég hullámosat. A kép minősége erősen véleményes és nem is látható, ha manőver közben egyszercsak az autó közelébe kerül valami oldalról. Ezt sürgősen elfelejteném a Citroën helyében abban a korban, amikor két fillérből egy csokor apró kamerát lehet kapni.

Költségek

7,2 millió forintról indul a fapados, háromhengeres C5 Aircross, ami biztos nem túl vidám jelenség. Ennek az autónak egyszerűen kell a szín meg a kiegészítők, hogy kívánatos legyen. Nem utolsó sorban a pazar beltér. A Shine felszereltségű tesztautó ezzel a 130 lóerős dízelmotorral már 9,5 millió fölé lő.

Kereken 100 ezer forintot kérnek a Grip Controlért, amit én bátran kihagynék abból ítélve, hogy a Grandland X nélküle is meglepő helyeken is elevickélt. Nem hagynám viszont ki a 355 ezres panoráma-üvegtetőt, ugyanakkor nem értek egyet azzal, hogy még ehhez a magas felszereltségi szinthez is 145 ezerért adják az ülésfűtést (ami mellesleg állati lassan melenget, szinte hatástalan), ahogyan a navigációs rendszerért sem adnék egy árva fillért sem, amíg bármelyik okostelefon jobban tudja.

A Citroën C5 Aircross 1.5 BlueHDi és vetélytársai – Listaár, forint
Opel Grandland X 1.5 D (131 LE) 7 455 000
Peugeot 3008 1.5 BlueHDi (131 LE) 7 499 000
Seat Ateca 1.6 TDI (116 LE) 7 564 030
Škoda Karoq 1.6 TDI (115 LE) 7 579 270
Nissan Qashqai 1.7 dci (150 LE) 7 730 000
Citroën C5 Aircross 1.5 BlueHDi (131 LE) 7 790 000
Volkswagen Tiguan 2.0 TDI (150 LE) 8 866 250

Értékelés

Lehet ezt másképp is 66

Izzó téglalapok

Kényelmes, jól összerakott autó benyomását kelti a Citroën C5 Aircross, mely az alap, tiszta és takarékos dízelmotorjával is kellemes. Fertelmes fedélzeti rendszere dacára hatalmas, otthonos utasterével és három, külön ülésből álló második sorával megnyerő családi igásló lehet.

Mellette – Ellene
 
  • Barátságos formaterv
  • Kellemes és tágas beltér, …
  • … ami valóban ötszemélyes
  • Kényelmes futómű
  • Takarékos motor
 
  • Szörnyedelmes fedélzeti rendszer
  • Szerencsétlen tolatókamera
  • Kissé lomha motor
  • Félős vészfékasszisztens
Hogy tetszik a Citroën C5 Aircross? Értékeld!
610 szavazat - átlag: 6.82 (10-ből)
Hogy tetszik a Citroën C5 Aircross? Értékeld!