Röviden – Jeep Wrangler Rubicon 2,2 CRD Rubicon
Mi ez? A Jeep 2018-ban megújult terepjárójának a Wranglernek legkeményebb darabja, négy ajtóval, dízelmotorral
Mit tud? Dögös megjelenése mellett páratlan a terepképessége is
Mibe kerül? A Wrangler alapára 14,7 milliótól indul és 18,6 milliónál végződik
Kinek jó? Bárkinek, aki sehova nem siet, viszont minden akadályon átmenne
Kalandorok ne kíméljenek – Jeep Wrangler Rubicon 1

Jellegzetes hűtőmaszk

A háborús múltú Willys Jeep-et talán joggal nevezhetjük minden terepjárók ősének. Ez az autó inspirálta a Land Rovert, a Toyota Land Cruisert, illetve nagyjából minden létező, komolyan vehető terepjárót.  Nem mai darab a Jeep Wrangler sem, 1986-ban mutatták be az első generációs modellt, és 2018-ban, egy évvel ezelőtt próbálhattuk ki a negyedik generációs változatot, ami az autóiparban megszokott elpuhulós trendekkel ellentétben egy keményebb, ütőképesebb modell lett, mint az elődje volt. Most pedig megkaptuk egy hétre játszani a legkomolyabb Rubicon változatot, hosszú tengelytávval, négy ajtóval, 200 lóerős dízelmotorral.

Kalandorok ne kíméljenek – Jeep Wrangler Rubicon 2

Felező és difizárak is segítenek, ha nagy a baj

Külső

Wranglert jelenleg kétféle tengelytávval, két- illetve négyajtós változatban lehet kapni, a tesztben most a terepen valamivel nehézkesebb, viszont a kényelmesebb, tágasabb, használhatóbb belsejű, hosszabb változatot próbálgatjuk. Ennek hossza 4882 milliméter, szélessége 1894 mm, magassága 1848 mm, tengelytávja pedig 3008 mm. Terepjárónál fontos még a szabad hasmagasság is, ez a Wrangler Rubicon esetében 25,2 cm, de a kevésbé durva terepre szánt Sahara és Sport változatoknál ez az adat már csak 24,2, illetve 23,2 centiméter. Gyárilag mindegyik modell bő 76 centis gázlón képes beázás nélkül áthaladni, legfeljebb 8 km/órás tempóval. Az első terepszöge 36, a hátsó 31,4 fokos, a rámpaszöge pedig 20,8.

Kalandorok ne kíméljenek – Jeep Wrangler Rubicon 3

A két autó között van 58 év, és 150 lóerő különbség, pár dologban viszont nagyon hasonlítanak. Megtalálnád ezeket?

A Wrangler megjelenése az elmúlt 33 évben szerencsére nem sokat változott, sem alapjaiban, sem dizájnjában. Láthatóan nagyon ügyeltek rá, hogy a márkára, modellre jellemző részletek szinte változatlanul maradjanak a frissítés ellenére is. Így megmaradt a TJ változatról ismerős, kissé megtört síkú hétlyukú hűtőmaszk, a CJ jellegzetes kerek lámpái, amelyek belecsípnek a szélső függőleges rácsnyílásokba, és a Willys-re jellemző sárvédőív is. Hangsúlyosak az ajtózsanérok, illetve minden más zsanér is, klassz a motorháztetőt rögzítő csatos zár, és az üzemanyagbetöltő kazánlemez vastagságú fém fedele is.

Kalandorok ne kíméljenek – Jeep Wrangler Rubicon 4

Így fest leszedett tetőkkel

Bár csak kétféle karosszériaméretben létezik a Wrangler, mégis ezernyi variációt lehet belőle összelegózni. Lehet kapni sima vászontetős, nyitható tetős, de akár darabokra szedhető fedéllel, teljesen lecsupaszítható változatban is. Talán ez utóbbi a legszórakoztatóbb, ahol az első két ülés fölötti tető két darabban, szerszám nélkül másodpercek alatt leszerelhető és betehető hátra a csomagtartóba.

Kalandorok ne kíméljenek – Jeep Wrangler Rubicon 5

A kétdarabos tető pillanatok alatt lekapható

Ha kerítünk még egy felnőttet, akkor nyolc csavar oldása után a teljes hátsó tetőrész is ledobható az autóról. Extra szerszám nem kell a művelethez, a kis racsnis készlet a csomagtartóban várja a bevállalós sofőrt, utast. A tetőhöz kapcsolódó elektromos csatlakozó egy mozdulattal bontható, ugyanúgy, mint a hátsó ablak mosóberendezésének csöve is, amely szétpattintás után zár is, nem folyik belőle semmi.

Kalandorok ne kíméljenek – Jeep Wrangler Rubicon 6

Kétféle tengelytávval kapható a Wrangler, ez a hosszabb, bő háromméteres

Aki még nem fáradt el, az az ajtókat is lekaphatja, ezeket szintén másodpecek alatt lehet megszabadítani az elektromos bekötéstől és a nyitást határoló hevederektől is. Nem, még mindig nincs vége a szerelésnek, az új Wrangleben a szélvédőt is aránylag könnyű ráfektetni a motorháztetőre. Igaz, ennek sok értelme nincs, szélvédő nélkül sem férünk át vele sorompók, kidőlt fák alatt, mert a bukócső ilyenkor is fixen áll a helyén. Ugyan fektethetnénk még egy M60-as géppuskát is ledöntött szélvédőre, de ez nem túl elfogadott hobbi mifelénk. Szóval nem érdemes a szélvédővel vacakolni, mert 40 km/órás tempó fölött már senkinek nem lesz őszinte mosolya az autóban.

Kalandorok ne kíméljenek – Jeep Wrangler Rubicon 7

Az apró fekete bigyókra lehet támasztani a lehajtott szélvédőt

Belső

Utasteréből azt hiszem, kihozták, amit csak lehetett. A minden irányba állítható kormány meredeken áll, közel van a sík szélvédő és magasan, egyenesen ülve lehet benne vezetni, utazni. Ennek ellenére széles határok között lehet keresgélni a kényelmes beállításokat, és a bal lábnak akkora helye van az autóban, mint emlékeim szerint még semmiben. 190 centivel kis híján teljesen ki tudom nyújtani vezetés közben, elképesztő.

Kalandorok ne kíméljenek – Jeep Wrangler Rubicon 8

Színes, szagos, okos belső, rengeteg extrával

Hiába olyan a Wrangler mint egy munkagép, a belseje teljesen élhető, jók az anyagok, piros díszvarrás, hímzett Rubicon felirat, és matt piros betétek teszik csinossá, otthonossá, van benne USB aljzat rengeteg, elől egy A és egy C típusú, egy A a könyöklőben és hátul megint 2-2 db A és C. Ami összesen 7 darab! Ha ezen kívül is tölteni kell valamit, akkor 230 voltos konnektor is van a hátsó sorban. Műszerfala két, nagyméretű kerek műszerből és a köztük lévő óriási kijelzőből áll, amin változatos információkat lehet megjeleníteni, a fix üzemanyagszint és hűtőfolyadék hőmérséklet mellett. Ettől kicsit jobbra egy másik, termetes kijelző is van, a fedélzeti rendszernek.

Kalandorok ne kíméljenek – Jeep Wrangler Rubicon 9

A kormány mögül mindig jó a kilátás

Az első ránézésre kaotikus megjelenés ellenére annyira jól és könnyen használható az egész rendszer, ami szinte hihetetlen. Minden logikus, könnyen megtalálható, gyors. Hogy jobb legyen a kilátás, az első szélvédő dőlésszöge kevésbé meredek, mint az elődé és az oldalablakok is nagyobbak, és bő 30 centivel alacsonyabbra került  a hátsó, oldalra nyíló ajtóra szerelt pótkerék.

Nem szokványosak a tárolólehetőségek sem, hálós zsebekben, illetve az ülések háttámláján lévő katonai szabványnak megfelelő MOLLE rendszerű hevederekre lehet stabilan rögzíteni szinte bármit, de a csomagtartóban is vannak fém fülek, amik terepezés közben is megakadályozzák, hogy a csomagok szétszaladjanak.

Kalandorok ne kíméljenek – Jeep Wrangler Rubicon 10

Végtelen féle dolgot lehet ezekre a hevederekre falaggatni

Technika

Nálunk mindössze kétféle, soros, négyhengeres motorral vásárolható meg a Wrangler, egy 2,2-s dízellel és egy 2,0-ás benzinessel, de Európán kívül még a 3,6 literes, 284 lóerős V6-os Pentastar is elérhető hozzá. A dízel 200, a benzines 272 lóerős, csúcsnyomatékuk 400, 450 Nm a dízel javára és mindkettőhöz csak nyolcfokozatú automatikus váltó párosítható. Mivel a Wrangler nem csak látszatra terepjáró, a Rubicon változat meg végképp nem, rendes felező is – 2,72:1, illetve 4:1-es áttételű, kiviteltől függően – került az autóba, zárható a hátsó és a középső differenciálmű, és a stabilizátor rudat is ki lehet iktatni, hogy még jobban kövessék a kerekek a domborzatot. Mindehhez még rücskös BF Goodrich gumit is tettek a felnikre, hogy ne az abroncson múljon a mocsárjárás sikere.

Kalandorok ne kíméljenek – Jeep Wrangler Rubicon 11

BF Goodrich terepgumi

Vezetés

Átlagos autóhoz képest egész különleges élmény Wranglert vezetni. Bár katalógus szerint 160 km/óra körüli a csúcssebessége, autópályán már 130-nál is küzdelmes vele az élet. Nemcsak zajos – a terepgumik mellett a szélzaj is zavaró – de bizonytalan is az úttartás, folyton a kormánnyal kell babrálni. Valahol ez érthető, nem érdemes miatta szomorkodni, mint ahogy azon sem, hogy a Škoda Superb nem megy fel a somogybabodi siratófalon. Igazából már az is szép, hogy 120-szal kényelmesen lehet vele autózni.

Kalandorok ne kíméljenek – Jeep Wrangler Rubicon 12

Balra a terepváltó karja

Hétköznapi használat mellett viszont nagyon szórakoztató, hogy nincs az a kátyú, fekvőrendőr, úthiba, ami miatt aggódni kellene. Homokban, sárban, távol az aszfalttól pedig igazán otthon van, csak egy baj lehet, ha elakad, aránylag kevés olyan autó lesz, aki képes egyáltalán odáig is eljutni, ahol a Wrangler feladta, nemhogy kirángatni onnan.

Közel ötméteres hossza és az amúgy erdőben, terepen nem túl praktikus, háromméretes tengelytávja ellenére a Wrangler jól irányítható, a fordulóköre is a fájdalomküszöb alatti, a nagy tükrökből, illetve a pótkerékből kikukucskáló kamerával remekül érezhető minden sarka, és a szenzorok is segítenek a parkolásnál. A nyolcfokozatú automata váltóval nagyon kényelmes a közlekedés, finoman, civilizáltan teszi a dolgát városban és bekapcsolt felezővel erdőn, mezőn is.

Kalandorok ne kíméljenek – Jeep Wrangler Rubicon 13

Jó felbontású tolatókamera

Még egy meglepetés a végére: a teszthéten 792 kilométer került a Wranglerbe, amiben 250 km autópálya – jó, igaz, 110-120-as tempóval a külső sávban autózva – nagyjából 400 km országút, 110 város és a maradék földút, erdő, néhol nehéz, felezős, vánszorgós terep volt. A tankolásnál pedig 8 literes átlag jött ki, ami elég meglepő adat.

Kalandorok ne kíméljenek – Jeep Wrangler Rubicon 14

Röhelyes, 8 literes fogyasztással toltuk végig a teszthetet

Költségek

A Jeep Wrangler árlistája 14.730.000 forinttól indul, ezért a pénzért kétajtós, dízelmotoros változatot adnak, a legszerényebb tereptudással. Ami tegyük hozzá, valószínűleg így is mindenre elég. A legkeményebb, Rubicon kétajtós 17.390.000 forint, függetlenül attól, hogy dízel, vagy benzinmotor dolgozik-e benne. Legolcsóbban 15.950.000 forintért adnak négyajtós Wranglert, míg a csúcsváltozatok, dízel és benzines alapára itt is ugyanannyi, 18.610.000 forint. A tesztautó az extrákkal kistafírozva kis híján 20,3 millió forintba kerül.

Kalandorok ne kíméljenek – Jeep Wrangler Rubicon 15

Nagyjából sík a csomagtartó padlója lehajtott hátsó ülésekkel

A Jeep Wrangler 2,2 CRD Rubicon és vetélytársai – Listaár, forint
Mercedes G350d (286 LE) 33 951 750,-
Jeep Wrangler Rubicon 2,2 CRD (200 LE) 18 610 000,-
Land Rover Discovery (240 LE) 20 053 000,-
Toyota Land Cruiser 2,8 D-4D (177 LE) 19 900 000,-
Kalandorok ne kíméljenek – Jeep Wrangler Rubicon 16

Nem lehet eltéveszteni a formát

Értékelés

A megújult Jeep Wranglernél jelenleg nincs szórakoztatóbb, őszintébb és jobban használható terepjáró széles e határban. Dögös formájú, szétszedhető, átalakítható, élvezetes vezetni, jól használható a fedélzeti rendszere, és emellett terepen is szenzációs. Tényleg imádni való járgány, ami még jól is néz ki.

Mellette – Ellene
  • Menő, átalakítható forma
  • Bitang tereptudás
  • Civilizált belső
  • Jól használható fedélzeti rendszer
  • Tengernyi USB csatlakozó
  • Autópályán zajos
  • Nagy tempónál bizonytalan kormányzás

Szavazás

Hány pontot adnál a legkeményebb Jeep Wranglernek?
559 szavazat - átlag: 8.67 (10-ből)
Hány pontot adnál a legkeményebb Jeep Wranglernek?