Röviden – Toyota Land Cruiser
Mi ez? A Toyota terepre szánt terepjárójának ötödik generációs modellje, ötajtós kasztnival, automatikus váltóval, három üléssorral, puccos belsővel
Mit tud? Az utolsó, még valóban száz százalékig terepjáróként használható típusok egyike a Land Cruiser, de emellett a luxusra is próbáltak odafigyelni
Mibe kerül? A háromajtós Land Cruiser 12 040 000 forinttól indul, az ötajtós 14 375 000-tól és mindenféle extrákkal nagyjából 23 millióig dagasztható az ára
Kinek jó? Azoknak, akiknek rendszeresen kell terepen autózniuk és ezt szeretnék kulturált körülmények között megtenni, kényelemben, biztonságban

Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 1

A Land Cruiser név évtizedek óta nagyjából egyet jelent a remek terepjáró-képességgel, a robusztus felépítéssel  és a szinte örök élettel. Azért néha még egy ilyen rétegmodellnek is meg kell újulni, így a Toyota terepjáróját is utolérte a frissítés, kicsit komolyabb külsőt, több vezetőtámogató rendszert kapott, de a lényeg, az alvázas felépítés, hosszában beépített motor és az összkerékhajtás megmaradt.

Külső

Az új Land Cruiser tekintélyes méretű batár, hossza 4840 milliméter, 1885 mm széles és 1845 mm magas. Utóbbi adat határeset, ugyan a legtöbb mélygarázsba még beférünk vele, de hogy végigparázzuk majd vele a bejutást, az egész biztos. Szerencse, hogy a hátsó légrugók leengedésével valamelyest csökkenteni lehet a skalpolásveszélyt. Ennek az autónak még egy BMW X6-os is utat enged. Komoly tekintélye van!

Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 2

Sokkal komolyabbnak tűnik az új, szögletes elejű Land Cruiser az elődjénél

Végre olyan külsőt kapott a világ talán legmegbízhatóbb terepjárója, amivel már egész komolyan fest. Nézzük csak meg, hogy nézett ki az előd, ugye a LED-es fénypattanások nélkül mennyivel felnőttebb a mostani? Pedig mindössze a fényszóró szögletesedett, a hűtőrács is csak annyi műanyagot kapott, amennyitől még nem kell kacagni, jól áll neki a tetőkorlát, az óriási kerekek és a mérsékelt mennyiségű csillogó króm is. Gigantikus tükreibe az egész világ belefér, csupán a bejutást megkönnyítő oldalfellépők méltatlanok az autóhoz. Tudom, időseknek, kismamáknak is be kell valahogy mászni. De akkor is.

Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 3

Árkon bokron át megy, ha nem kell – a kép készítésekor egyetlen tő repce sem sérült meg

A másik – városlakónak legalábbis – hülyeség az oldalra nyíló csomagtartóajtó. A kontinentális Európában ez extra szívás, mert még rossz oldalra is nyílik. Feltéve, hogy rendesen, az út jobb oldalához tartva áll meg vele valaki. A sivatagban ennek csekély jelentősége van, valószínűleg senki nem fog az autó mögötti arasznyi helyre beparkolni, hogy nyithatatlan legyen a csomagtérajtó. Persze erre is van megoldás, ha nem egy mosógépet kell hátra bepakolni, akkor a hátsó üveg magában is nyitható, szerencsére felfelé. Az oldalra nyíló ajtónak van még egy másik előnye is, simán lehet rá pótkereket szerelni.

Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 4
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 5

Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser

Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser

Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 58
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 59
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 60
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 61
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 62
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 63
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 64
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 65
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 66
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 67
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 68
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 69
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 70
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 71
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 72
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 73
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 74
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 75
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 76
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 77
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 78
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 79
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 80
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 81
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 82
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 83
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 84
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 85
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 86
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 87
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 88
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 89
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 90
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 91
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 92
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 93
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 94
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 95
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 96
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 97
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 98
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 99
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 100
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 101
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 102
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 103
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 104
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 105
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 106
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 107
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 108
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 109
Fotó megosztása:

Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 110
Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 111

Belső

A Land Cruisernél nemcsak a terepképességek fontosak a vásárlóközönség nagy részénél, hanem a kényelem, luxus is. Hiszen ahol nincs más választás, mint a Land Cruiser, ott az is ezzel jár, aki amúgy rendesen el van engedve pénzzel. Így amennyire lehet, megpróbálták telepakolni minden jóval, ami részben sikerült is. Az elektromos ablakemelő, ülésmozgatás nem annyira meglepő, de a motoros kormányállítás már érdekes, bár magában még ennek sincs sok előnye, viszont a memóriás ülésbeállítással együtt már klassz dolog. Az első ülések fűthetőek, szellőztethetőek, a hátsók csak melegíteni tudnak. A minőség, kivitelezés rendben van, csupán a dizájn érdekes itt-ott. A fabetétek nagyon látványosan műanyagok és a matt ezüst, nagy plasztik kapcsolók, gombok kinézete komolytalan.

Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 112

A rettenetes műanyag betéteken kívül klassz a kormány, gombjainak hála rengeteg dolgot innen is vezérelhetünk

Hely van benne gazdagon, a két első ülés közé még egy hűtődoboz is befért, a második sor szintén elég tágas, sőt, a harmadikban is meg lehet maradni, felnőtteknek is. A csomagtartó ilyenkor azonban már jelképessé válik, legfeljebb két diplomatatáska fér be hátra, és még a csomagtérrolónak sincs benne rendes hely. A középső ülések csúsztathatók, így azokat előrébb húzva a a harmadik sor is egyre vállalhatóbb.

Csomagtartója tetőig pakolva 720, lehajtott háttámlákkal 1270 literes, széles, kis híján sík padlójú, de irgalmatlan magasra kell emelni bele mindent. A világos bőrkárpit nem biztos, hogy a legpraktikusabb, de legalább még szellősebbnek érződik a belső. Vannak kapaszkodók, amik a bejutásnál, terepen zötykölődésnél egyaránt jól jöhetnek. Gyerekekkel autózva a felárért a tetőbe építhető szórakoztató rendszer ér aranyat, mert a teljes hátsó sort órákra el lehet vele némítani.

Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 113

A fedélzeti mozi jó dolog a monitorfüggő kölkök lekötésére

Műszerfala a klasszikus két nagy és két kicsi kerek műszerből áll, nem túl izgalmas dizájnnal, köztük színes TFT kijelző, amire mindenféle információ kitehető. Középkonzoli, csapnivaló minőségű képet mutató kijelzőjét ezernyi gomb veszi körül, van még kék fényű kvarcóra, kicsit lejjebb pedig a sikeres terepjáráshoz szükséges kapcsolók sorakoznak, amiktől teljesen hülyebiztos lesz az autó. Csupán a megfelelő útfelülethez passzoló programot kell eltalálni hozzá, de ez az ablakon kitekintve talán mindenkinek megy.

Technika

Idehaza az új Land Cruiser mindössze egyetlen motorral vásárolható meg, a 2755 köbcentis, négyhengeres dízellel. Amerikában, Afrikában és Oroszországban 2,7 literes és 4 literes benzinmotorral is kapható. A 2,8-as motor 177 lóerős és 450 Nm-es nyomaték leadására képes, ez 175 km/órás csúcssebességre és 12,7 másodperces 100-as gyorsulásra elég. Menet közben a 177 lóerő egészen addig nem tűnik kevésnek, míg valami gyors reakciót nem várunk a monstrumtól. Sport módban egész sokáig megeteti a sofőrt a rendszer, hogy ha kell, képes nagyot ugrani a járgány, de igazából erről szó sincs. Így érdemesebb inkább komótosan Eco módban közlekedni vele, tankolásnál majd meghálálja magát a türelmes autózás.

Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 114

90-100-as tempó mellett, némi odafigyeléssel 8 liter alá is vihető a fogysztása

Bő 700 kilométert autóztam le vele, változatos körülmények között, amiben volt városi ingázás, autópályás és lakott területen kívüli menet egyaránt. Ami váratlan volt, hogy autópályán, 130-cal nem zabálta be azonnal a családi költségvetés jelentős részét, hanem különösebb odafigyelés nélkül is sikerült 10 liter körüli fogyasztást produkálni. Sztrádán ennél sokkal lassabban nem mernék autózni, de a vidéki utak 90-es, ahol lehet 110-es tempójával már sokkal barátságosabb, 8 liter alatti fogyasztást is össze lehet vele hozni. A legrémesebb a városi üzemeltetés – igaz, mi a fenének járna valaki nagyvárosban terepjáróval, ha nem muszáj – itt a 13 liter volt a legkevesebb, amit beszippantott a motor. Hiába, a közel 2,5 tonnás saját tömeget nem lehet mással lendületbe hozni, csak egy csomó gázolajjal.

Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 115

Az oldalra nyíló csomagtérajtó sutaságán segít a külön nyitható hátsó ablak

Vezetés

Vállalom, hogy igénytelen varacskos disznó módjára remekül érzem magam a Land Cruiserhez hasonló magas építésű, lágyan futó batárokban. Simán odavetem az áldozati oltárra a feszes futóművet, a nagy kanyarsebességet azért a könnyebbségért, hogy ne kelljen úthibákat kerülgetnem, különösebben lassítani fekvőrendőrnél, vagy éppen a tanyára vezető hitvány erdészeti úton lépésben poroszkálnom, nehogy leszakadjon valami a kocsi aljáról. A vezetési élmény itt leginkább arról szól, hogy egy hatalmas motorháztetőt tolunk magunk előtt és megyünk keresztül árkon-bokron. Bár a Land Cruiser óriási dög, fordulóköre mégis teljesen vállalható, mindössze 11,8 méteres, és parkolni sem nehéz vele. Van milliónyi kamerája, ami 360 fokban megmutatja az autó körüli világot, ha a négyzetméteres tükrök kevésnek bizonyulnának. Motorhangja nincs sok és még autópályás sebességnél sem pörög a motor 2000-et hatosban. Automatikus váltója átlagos, civilizáltan működő darab, de semmi különös. Működik és kész.

Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 116

2018-ban ez a minőségű kijelző nehezen vállalható

Költségek

A háromajtós Land Cruiser alapára hatfokozatú manuális váltóval 12 040 000 forint. Az automatikus váltós változat már 12 720 000 forint, az ötajtós alapára pedig 14 375 000, illetve 15 055 000 Ft váltótól függően. A harmadik üléssor ára 285 000 forint, ha a vevő nem kíván kézzel vacakolni, akkor motorral mozgatható harmadik sort is rendelhet, 395 ezerért. A felárban a háromzónás klíma, illetve a harmadik sorhoz tartozó függönylégzsák is benne van. Az offroad csomag már húzósabb, ez 2 250 000 forintba kerül.

Ezzel akadj el, ha tudsz – Toyota Land Cruiser 117

Nem olcsó a harmadik üléssor, de extra klíma zóna és függönylégzsák is mellé

Ezért a pénzért megkapja a vevő  a körkörös képet adó négykamerás rendszert, a Toyota Touch® 2 & Go navigációs berendezést, az MTS – Multi Terrain Systemet, a kúszófunkciót, bőrkárpitot, ülésfűtést, elöl szellőztetéssel. A navi magában is megvehető, ilyenkor 195 ezer forintba kerül. A billenthető, nyitható üvegtető a második sorban, a tetőbe épített szórakoztató rendszer újabb 775 ezer forint. Lehet még metál- és egyéb extra fényezést is kérni hozzá 290 és 350 ezer forintos felárért.

A márka modell  és vetélytársai – Toyota Land Cruiser
Land Rover Discovery 3,0 V6  (258 LE) 19 375 000
Mercedes-Benz G500 (422 LE) 36 468 000
Toyota Land Cruiser  (177 LE) 20 095 000

Értékelés

A Land Cruiser Európában, ahol már szinte fűre lépni is tilos, teljesen hasznavehetetlen jószág. Itt nem kell a príma terepjáró-képesség, ahol az aszfaltútról szinte nem is lehet büntetlenül lehajtani, a megbízhatóság sem létszükség, hiszen ha lerohad az autó, akkor nem a keselyűk jönnek, hanem az assistance. Akinek luxus kell, az talál ennél kifinomultabb belsejű autót ebben a méretben, aki vontatni akar, annak is van más választása, érezhetően olcsóbban is. De ettől függetlenül boldogan lehet vele autózni.

Mellette – Ellene
  • Párját ritkító terepképességek
  • Vonzó forma
  • 7 üléses kivitelben is kapható
  • Fejlett vezetőtámogató rendszerek
  • Gyengécske motor
  • Városban fájdalmas fogyasztás
  • Rémes képminőségű kijelző

Ha 1-10 pont között kéne pontozni a 2018-as Land Cruisert, hány pontot adnál neki?
1095 szavazat - átlag: 8.17 (10-ből)
Ha 1-10 pont között kéne pontozni a 2018-as Land Cruisert, hány pontot adnál neki?