Röviden – Ford Mustang EcoBoost Convertible
Mi ez? Amerikai legenda nyitható tetővel, csak elsőre testidegen, 2,3-as négyhengeres turbómotorral.
Mit tud? Hatni, száguldani, zabálni és megédesíteni az életet.
Mibe kerül? Mustangot kupéként ezzel a motorral 12,4 milliótól kapni, az automata kabrió ára 14 325 000 Ft. A V8-as GT felára 1 650 000 Ft.
Kinek jó? Azoknak, akik nem hajszolják a Mustangot. A kabrióba inkább illik a négyhengeres, mint a keményebb, sportosabb kupéhoz.

Essünk túl a nehezén: a Ford Mustang nyolc hengerrel önmaga igazán, immár 52 éve. De aki nem műemlékvédelmi szempontoktól hajtva keres sportos autót, nyugodtan vonja be a körbe a turbós Mustangot. A vadló négy hengerrel sem engedi, hogy élcelődjenek rajta.

Design

Kívül szívdöglesztő az autó, és ez elég ahhoz, hogy a belsejével együtt tudjunk élni. A Convertible, ahogy a kabriókat Amerikában hívják, szép nagy autó: hossza 4,8 méter, tengelytávja 272 centi. Nemcsak nagy, jó nehéz is: a kocsi összsúlya az ajtó mögötti plakett szerint 2041 kg is lehet.

Formája pont annyit visz tovább az első évekből, ami hiányozna is, például a hátsó lámpákat, az agresszív orrot, amiből LED helyett csak xenon fényszórók szúrják a fényt. Tulajdonképpen a csikó az elején eladná, de nagyon profin megrajzolták az egészet. Mivel vászontetős, amit kisebb helyre össze lehet hajtani, arányait nem rontja el az egymásra polcolt fém tetőrészek helyigénye.

Ford Mustang, négy hengerrel: nem tragédia 1

Sokkal potensebb az EcoBoost négyhengers, mint korábban a V6-os alapverziók. Amerikában még van, de Európába kár volna behozni

Sokkal-sokkal drágább autókat le lehet vele árnyékolni, főleg egy jó színben, amilyen a bordó vagy a kabrió Triple Yellow nevű sárgája. A legnagyszerűbb benne a hatása: feltűnő, de érdeklődést és rajongást kelt irigység és utálat helyett.

Ezt az autót azok az ignises férfiak sem gyűlölik, akik különben belefékeznek a sávváltásba az M7-esen, ha 129-cel végül kisorolnak a legbelső sávból. A Ford Mustangot csak az Aurisukban a közlekedésből mit sem érzékelő, középkorú dámák nem észlelik.

Belső tér

Beülve a látványtól lohad a lelkesedés, de nem huny ki. A minőségérzet közepes, de ne gondoljunk gagyira, csak látszik, hogy a fejlett, hátul is független futómű és az összességében igényes technika miatt valamin meg kellett fogni a költségeket. Ez akkor volna igazán nagy baj, ha az autó nem volna jutányos a mezőnyhöz képest, így csak szépséghiba.

Jó az üléshelyzet, a puha, műbőrnek ható üléshuzat gyenge pont

Jó az üléshelyzet, a puha, műbőrnek ható üléshuzat gyenge pont

A 8 colos (20,3 centis átmérőjű) érintőképernyő betanulást igényel. Az ikonok részben túl kicsik, a navigáció menüje sem az a magától értetődő megoldás, amit 2016-ban az efféle rendszerek kezelésében járatlan ember kívánna. A taperolás miatti ujjlenyomatok az érintőképernyő velejárói, de itt véletlenül sincs prémiumhangulat, amit elhomályosíthatna.

Ugyanis a Mustang bombajó árát az utastéri megoldásokban nagyon is érezni. Az üléshuzat bőr a katalógus szerint, de sem nemesnek, sem értékesnek nem hat, cserébe izzasztó. De az alapáras fotelek sok irányban állíthatók villanymotorral, szemben a kevésbé sokféleképp beállítható, feláras sportülésekkel. Hátul két Isofix-csatlakozó van, ez kellemes meglepetés volt.

Tízmillió felett végképp elavult ez a grafika

Tízmillió felett végképp elavult ez a grafika

A képernyő összefogdosását a SYNC2 rendszer sokszor kiválthatja, mert a hangvezérléssel elvileg zeneszámokat választhatunk, módosítható a hőmérséklet, telefonhívást indíthatunk. Nekem ezt egyszerűbb gombnyomásra, de a lehetőség megvan rá. Egyedül az sms-felolvasást használtam, mert nincs annál mókásabb, mint amikor angol kiejtéssel felolvassa a gépi hang, hogy „Igyunk egy fröccsöt, mi is lent leszünk Egyházashetyén”.

Milyen városban?

Csodálatos, mert itt sokan látják. A kilátás rossz, de az autó kellően fordulékony. A tolatókamera és a radar segít parkolni. A Mustang úgy élményautó, hogy nem bukik meg a sztori az első járdára álláson, mélygarázsból kihajtva tönkretett lökhárítón, mert normális a hasmagassága.

Európában széria a Performance Pack, rendes fékekkel és jobb hűtéssel. Nem is árt, mert 317 lóerős és 432 Nm sok mindenre elég

Európában szériafelszerelés a négyhengeresen is a Performance Pack, rendes fékekkel és jobb hűtéssel. Nem árt, mert 317 lóerő és 432 Nm sok mindenre elég

A tetőmozgatás kellően gyors, a lámpaváltás elég a nyitáshoz, ha nem felejtettük először kézzel oldani a karmokat a tetőkereten, mert a német prémiummárkákkal szemben ezt kézzel kell. Hanggal nem lehet megörvendeztetni a járókelőket, hiába várnának valamit a kocsit látva.

Milyen hosszú úton?

Csodálatos, mert sokat ülhetsz benne. Irány a Balaton, végtelen hosszúságú motorháztető fölül a lenyugvóban lévő nap vörösen süt, és máris jön az élet császára érzés. Nagyon tud vonulni a Mustang, amit az elfogadható rugózás is támogat.

Mustanggal a francia Alpokban

 

A kormány pontos, jó súllyal forog és eleget mond arról, mi történik a kerekekkel valahol előttünk, amiket az asztallapnyi motorház takar. A Mustang futóműve és több fokozatban állítható rásegítésű kormányzása a kupénál látványosan puhább kabrióban is elbírná a sportos vezetést, de az automatikus váltó nagyon ragaszkodik a cruisoláshoz, az egyetlen üzemhez, amiben jó.

Amíg nyugodtan küldjük, akár bő gázzal, de vadulás nélkül, jókor vált, sportos vezetéshez viszont túl lassú. A kézi kapcsolással nem sokat lehet hatni rá, a reakcióideje elszomorító és manuálisan nagyon szűk határok között lehet kapcsolásra bírni.

1979 után a 3. generációból is volt turbós négyhengeres Mustang. De nem ennyire jó

1979 után a 3. generációból is volt turbós négyhengeres Mustang. De nem ennyire jó

Aki élvezni akarja az életet, kilógatja a karját és felcsapja a napcsiszemcsit, vegyen automatikus Mustangot. Aki rúgná neki késsel a foga között, felejtse el a hatfokozatú automatát. Egy előnyt azért ennek az ügyfélkörnek is nyújt: könnyebb így a gumifüstöltetés álló helyzetben, mint kézi váltóval és kuplunggal.

Mindenki azt kérdezte tőlem, hogy hol a hangja és miért feleannyi hengeres az EcoBoost, mint egy rendes Mustang. A tesztautót kiadó szentendrei Ford Store-ban egyetlen turbós modell eladására emlékezett a megkérdezett értékesítő, még tavalyról, annyira mindenki a GT-t veszi, kápére. Ezzel együtt a motor jó.

Ez a Ford első TwinScroll motorja, tehát osztott, ikercsatornás feltöltővel készül. A turbó természetesen itt is fix geometriájú. Kovácsolt hajtókar, közvetlen befecskendezés, a kipufogóleömlővel egybeépített feltöltő, ahogy az ma egy modern motornak dukál.

Sokkal jobb a korszerű turbómotor, mint korábban a gyenge V6-os alapmodellek

Sokkal jobb a korszerű turbómotor, mint korábban a gyenge V6-os alapmodellek

Adatlap

Modell

Motor Soros, 4 hengeres turbós benzines
Teljesítmény 317 LE/
Nyomaték 432 Nm
Gyorsulás (0-100 km/h) 5,8 mp
Végsebesség 233 km/ó
Fogyasztás (vegyes) 9,8 l/100 km (225 g CO2/km)
Listaár: 14 325 000 Ft

Nincs az a remegés benne, mint az őserőt celebráló V8-ban, de tisztességesen végzi a dolgát és ennek is van hagyománya: 1974-ben a második generációban volt belőle 2,3-as benzines (szívómotorként), az 1979 után a harmadik nemzedékkel megjött a turbós négyhengeres is. (Itt találjátok színes-szagos anyagunkat a Mustang első ötven évéről.)

A kipufogó mély gázra ébredő morgása megteszi, amit lehet, de a látvány és a hangélmény között tátogó űrt semmilyen trükkel nem lehet betömni. Viszont a négyhengeres is kellően komoly gép érzetét tudja kelteni mély hangjával, és főleg azzal, ahogy megindul. 180-200-ig örömteli lendületben van, pedig a váltóáttételezés inkább hosszú. Hatodikban 130-nál 2500, 150-re gyorsítva 2750 a fordulatszám percenként.

A kabrióélmény valódi, bőven jön friss levegő, de nincs zavaró orkán sem. Tetszett, hogy nyitott tetővel az öveket nem cibálja a menetszél, 160-nál sem, de ezt csak a teljesség kedvéért írom. A kabriózás lényege, hogy ráérünk, és megéljük a tájat. Közben az autó fűt rendesen a kardánalagút felől, dől belőle a hő a lábtér felé.

Ideális esküvői autó a Mustang Convertible. Balsai Balázs kollégánk is így érezte. Kép: Bowtie - Weddings

Ideális esküvői autó a Mustang Convertible. Balsai Balázs kollégánk is így érezte. Képek: Bowtie – Weddings

Zárt tetővel tetszett, hogy a légkondicionálás nem az amerikai mintát követi, tehát jéggé fagyaszt, bárhogyan állítgatjuk. Megmaradt viszont az amerikai autók egyik szeretni való erőssége: ebben az autóban is normális hangrendszer van.

Tud farolni?

Farolni alig volt könnyebb a V8-as GT-vel, sperr ide, sperr oda. A turbómotor mélyről ébredő és egész nagy, 432 Nm maximális nyomatéka gázra megindítja az autó farát, bár az automata váltó ebben is inkább ellenlábas, mint szövetséges.

Remekül néz ki a kapcsolósor. Track üzemmódban vagy kikapcsolt ESP-vel észnél kell lenni

Remekül néz ki a kapcsolósor. Track üzemmódban vagy kikapcsolt ESP-vel észnél kell lenni. A kormányrásegítés mellett az üzemmódok is állíthatóak

Arra nem érdemes számítani, hogy a Mustang olyan játszi könnyedséggel driftel, mint a zsenialitásában nehezen utolérhető Toyota GT86 vagy egyetlen reális ellenfele, az önzáró diffis Mazda MX-5. A Ford Mustang komoly nagyvas, nem könnyen adja oda magát. Észnél kell lenni Track üzemmódban, laza vagy kiiktatott ESP-vel és kipörgésgátlással. A 255/40 R19-es gumik sokáig tapadnak, nem történik semmi, aztán csak győz a motor nyomatéka. Ha vizes az út, még aktív menetstabilizálással is képes kifarolni az autó.

Fogyasztás, költségek

Tesztünkön 17,1 l/100 kilométer átlagfogyasztást mértünk tankoláskor, három negyed részben országúton és autópályán. Haladósan, de nem padlógázon veretve. Városban a lefelé hazudó fedélzeti számítógép 14,8-22,3 litereket írt ki százra, domborzattól és lendülettől függően. A V8 biztosan nem fogyaszt többet az EcoBoostnál. Ez a motor Focus RS alapján is inkább Boost, semmint Eco. A V8-as motor felára 1 750 000 Ft, amiből azért elég sokat lehet tankolni a való életben majdnem ugyanolyan gyors, de hangra, karakterre sokkal tompább turbósba.

Szégyentelenül zabál a turbós négyhengeres, akkor is, ha nem tépünk vele

Szégyentelenül zabál a turbós négyhengeres, akkor is, ha nem tépünk vele

14 325 000 forintba kerül a nyitható tetős Ford Mustang a feltöltős motorral és automatikus váltóval, a kézi váltós 650 000 forinttal mozog lejjebb. Ha ezen az áron keresgélünk hasonló teljesítményű és nem mezítlábas autót a német prémiummárkáknál, az értékesítők átkísérik az érdeklődőt a használt autós kollégához.

A Mustang és pár négyüléses, turbós, négyhengeres kabrió listaára

Audi A5 Cabriolet 2,0 TFSI Multitronic (230 LE) 14 504 250 Ft

BMW 430i kabrió aut. (252 LE) 15 621 000 Ft

Ford Mustang 2,3 EcoBoost Convertible aut. (317 LE) 14 325 000 Ft

Mercedes-Benz C 300 Cabrio (245 LE) 15 847 910 Ft

Burnout: megy neki

De itt van még a végső kérdés: egy amerikai izomautónak tudnia kell a burnoutot. A GT-ben, tehát a V8-as verziókban ott a Line Lock, de mire elég a négyhengeres? Lépésből ráfékezve a Mustang megáll, a padlógáztól az autó megfeszül és pár másodperc után a féklámpa vöröse alig dereng át a gumifüstön. Alig drágábban nyújt sokkal többet a V8, de ereje alapján a Mustang négy hengerrel is Mustang.

Mellette – Ellene
  • A neve és a formája
  • Erős motor
  • Kedvező ár
  • Zegzugos, de elég nagy csomagtér
  • Gazdag felszereltség
  • Line Lock nélkül is égig érő gumifüst
  • Civilizált rugózás
 • Tohonya automatikus váltó
 • Részben olcsó hatású belső tér
 • Rossz kilátás a tetőoszlopoktól
 • Semmivel nem takarékosabb a V8-nál
Hány pontot ér a Mustang négy hengerrel és turbóval?
445 szavazat - átlag: 6.67 (10-ből)
Hány pontot ér a Mustang négy hengerrel és turbóval?