Röviden – Ford Focus RS 2015
Mi ez? Közértbe járós sportmodell a konkurenseknél izgalmasabb köntösben
Mit tud? Finoman gurulni és őrült módjára száguldani, 1 g feletti oldalgyorsulással. És négy füstölő kerékkel driftelni!
Mibe kerül? 12,1 millió forinttól indul
Kinek jó?  Az erős négykerék-hajtású kompaktot kedvelőknek, pályanapra járóknak
Európában gyártják, de Amerikában és Kínában is árulják

Európában gyártják, de Amerikában és Kínában is árulják

Közértbe járós sportmodell. Az utolsó néhány évben ez a jelszó az erős modelleket kínáló autógyártók között. Az extrém sportosat szerető vásárlóközönséget egyszerűen nem érdemes megszólítani a tömeggyártóknak, mert van annál kifizetődőbb opció is. “Legyen kényelmes, kellemes, mindennapi használatra alkalmas, és legyen egy kapcsolható keményebb, rázósabb, sportosabb mód” – ez a működő recept, így lesz nagyobb a profit. A lóerők és a vezetés szerelmesei pedig rendre kénytelenek kevesebbel beérni, és kicsit keserű szájízzel várni valami újra. Valami olyanra, mint a harmadik generációs Focus RS.

350 lóerővel nem lehet unalmas

Nem, mintha a legújabb RS-modell fejlesztése merőben más irányvonalat követett volna. Ez a változat az elődökkel ellentétben kizárólag praktikus, ötajtós karosszériával készül – ez kapásból egy újabb pofon lehet a klasszikus erős autókban gondolkodóknak. Sőt, a valenciai reptérről a forgalomban elindulva úgy éreztük, akár egy 1,6-os Focusban is ülhetnénk, minden olyan finoman és csendesen működött. Kicsit túlságosan is csendesen!

Hátulról a felső szárny és az alsó diffúzor árulkodik messziről

Hátulról a felső szárny és az alsó diffúzor árulkodik messziről


A nyomaték 70 százaléka jut a hátsó kerékre, ott pedig annak akár 100 százaléka is egy-egy oldalra

A nyomaték 70 százaléka jut a hátsó kerékre, ott pedig annak akár 100 százaléka is egy-egy oldalra

Szerencsére a Focus RS-ben van néhány olyan elem, amit mesterségesen sem lehet visszafogni. Az egyik ezek közül az európai Mustang 2,3 literes turbómotorja, amely egy szteroidkúra és sok-sok megbízhatósági teszt után már kereken 350 lóerős, 440 newtonméteres nyomatékkal (túltöltéssel 470 Nm). Ilyen teljesítményt pedig már nem lehet véka alá rejteni.

Az előd, a második Focus RS a Revo knuckle névre hallgató – átalakított MacPherson – futóművének hála még az elsőkerék-hajtására volt büszke – joggal, mert a 305 lóerő valóban szép teljesítmény, ha a rossz tengelyen próbáljuk azt talajra vinni. Az új RS már nem próbálkozik ilyen butasággal, a kezdetektől fogva összkerékhajtásúnak szánták. Ford Performance rendszernek hívják az új négykerékhajtást, amelynek működésére, vezethetőségére és bonyolultságára egyaránt nagyon büszke a gyártója.

Ford Performance AWD

A rendszer lelkét  a hátsó hajtómű adja, a két elektronikus vezérlésű tengelykapcsolóval és a vezérlőegységgel. Itt dől el az első/hátsó nyomatékmegosztás mértéke, valamint a hátsó tengely oldalankénti vonóerő-elosztása. A vezérlőegység másodpercenként százszor kap információkat a jármű szenzoraiból és ennek megfelelően folyamatosan változtatja a nyomatékelosztást. A rendszer maximum a vonóerő 70 százalékát tolja a hátsó tengelyre, amit akár 100 százalékban képes az egyik oldalra továbbítani. Egy bennfentes szerint az RS képes 100 százalékban is hátul hajtani speciális esetekben – például jégen álló első kerekkel, de nem ilyen igénybevételre tervezték a hajtást.  

A Ford Performance AWD szorosan együttműködik a menetstabilizáló rendszerrel, amely a nyomatékvektor-szabályozást egy-egy kerék fékezésével segíti.

 

Hatalmas intercoolert kapott a motor

Hatalmas intercoolert kapott a motor

A valóban intelligens hajtás lényege, hogy a Focus RS az sportos hátsókerék-hajtásúként viselkedik, de egy AWD biztonságával kapaszkodik az útba. A Focus ST modellnél jelentősen feszesebb rugókkal (elöl 33, hátul 38 százalékkal), a megerősített, merevebb futóművel és karosszériaelemekkel együtt pedig 1 g-s oldalgyorsulásnál magasabb értékeket is ki kell bírjon az RS a gyáriak szerint. “Fun to drive” – hangzott el többször a fordosok szájából a kifejezés, ami a vezetési élményt jelenti magyarul. És egyben azt is, hogy egyelőre nincs semmilyen köridő, ami alapján összehasonlíthatnánk bármelyik konkurensével az RS-t. Hasonlítani egyébként csak a prémium gyártók modelljeihez tudjuk:Audi RS3, BMW M135i xDrive, Mercedes A 45 AMG.

Nem sok minden utal rá, hogy ez a legerősebb Focus

Nem sok minden utal rá, hogy ez a legerősebb Focus


Feláras Recaro Performance ülések

Feláras Recaro Performance ülések

A jó futómű és az erős motor után már csak egy hatásos és kitartóan lassító fékre van szükség a száguldáshoz. A Ford itt sem aprózta el a dolgot, elöl négydugattyús Brembo nyergek feszítik a betéteket a 350 milliméteres tárcsáknak, amely ez elődnél 14 mm-re nagyobb átmérőjű. Mivel az autót intenzív versenypálya-használatra találták ki, ezért a fékek hűtését is alaposan kigondolták: a lökhárítón lévő légbeömlők, a padlóban található légcsatornák mellett még a lengőkarokra is kerültek légterelő lapátok, amelyekkel együtt a Ford 30 perc intenzív használatot is kibír, mielőtt elmelegedne a fék rajta. Legalábbis a gyáriak szerint. Ha ez mind igaz, akkor már levett a lábunkról az RS. De milyen élőben?
Műszaki adatok
Lökettérfogat (ccm) 2261
Furat x löket (mm) 87,6 X 94
Hengerek/szelepek száma 4/16
Max. teljesítmény (LE/ford.) 350/6000
Max. nyomaték (Nm/ford.) 440/2000-4500
Gyorsulás (s, 0-100 km/h) 4,7
Végsebesség (km/h) 266
Fogyasztás (papíron)
Város (l/100 km) 10
Lakott területen kívül (l/100 km) 6,3
Vegyes (l/100 km) 7,7
CO2-kibocsátás (g/km) 175
Méretek
Hosszúság/szélesség/magasság (mm) 4390/1858/1472
Tengelytáv (mm) 2647
Csomagtér (liter) 260
Menetkész tömeg/terhelhetőség (kg) 1599/426
Üzemanyagtank-kapacitás (liter) 51
Gumiméret 235/35 R19
Alapár (forint) 12 100 000

Villámgyors: 4,7 másodperc alatt százra

Hoppá! Az új RS-ben van egy menüből aktiválható rajtprogram, ami szépen és egymás után többször is működik – ez már önmagában nagy szó. Indítása a szokásos módon történik: kuplung kinyom, egyes fokozat, padlógáz, kuplungról leugrik. Ötezres fordulatszámról lő ki ilyenkor a Focus, és iszonyatosan megindul. A kettős megfúvású turbó egyenletesen húz pincétől a padlásig, hiába szalasztjuk el az 5900-nál felvillanó RS lámpácskánál a váltást, 6800-ig sem gyengül érezhetően, de itt már muszáj lesz feljebb kapcsolni. 

Váltóból az ismert hatfokozatú kézi váltó van, ez gyorsan és pontosan kapcsolható, még ha nem is jár rövid úton a kar. A Ford állítólag gondolkodott egy duplakuplungos váltó alkalmazásán is, amely szerintük gyorsulásban három tizedet hozott volna százig, de az első tengelyre nehezedő plusz 30 kilós súly miatt romlott volna az autó egyensúlya.  Egy dinamikus vezetési élményre tervezett autóhoz pedig talán jobban is illik a kézi váltó – legalábbis ilyen teljesítményszinten.

Miután a padlóba tapostuk a gázpedált, a Focus RS 4,7 másodperc után el is érte a 100 km/órás sebességet. Ülésbe szorító erő ez, a gyomrunk kicsit liftezni kezd, pedig egyéb érzékszerveinkkel nem érezzük 5 másodperc alattinak az időt. A Michelin Pilot Super Sport abroncsok minimális nyikkanással harapnak az aszfaltba, a motorhang pedig dögös ugyan, de csöppet sem tolakodó, a sebességérzet is meglehetősen visszafogott. Talán túlságosan is. A 4,7 másodperc viszont akkor is 4,7, olyan idő, amihez egyetlen elsőkerék-hajtású kompakt autó sem érhet fel. Az előd 5,9 alatt tudta ugyanezt, de az új Civic Type R-nek is 5,7 másodperc kell hozzá. Ez bizony egy nagyon komoly sportautóra utaló jel, ráadásul a végsebességet sem korlátozták, gyorsulhatunk egészen 266-ig.

4,7 másodperc kell csak százig - ezzel nem versenyezhet elöl hajtós

4,7 másodperc kell csak százig – ezzel nem versenyezhet elöl hajtós

Ízlés szerint

Egyenesben nem lényeges, de kanyargós úton jól jöhetnek az utazás megfűszerezésre kitalált hajtási üzemmódok: Normál, Sport, Track és Drift módok között lehet szemezgetni a Drive Mode feliratú kapcsolóval.

A különböző módok és az ahhoz tartozó beállítások

A különböző módok és az ahhoz tartozó beállítások

Az üzemmódok egyedileg hangolják át az összkerékhajtás (AWD), a lengéscsillapítók és az ESP beállításait, a kormánymű és gázpedál reakcióját illetve a kipufogó hangzását. Utóbbi miatt azonnal érdemes Sport üzemmódra váltani, mert ilyenkor izgalmas durrogásba kezd a kipufogó gázelvételnél, az utastérben pedig a hifi-rendszeren keresztül érkező mélyebb zúgás fokozza az izgalmat – egész eredményesen. A lengéscsillapítók ekkor még a normál beállításban maradnak, amit a bajuszkapcsoló végén lévő kapcsolóval külön is bekeményíthetünk. Utóbbira egyébként semmi szükség nem volt, a hazainál jobb minőségű spanyol utak és szerpentinek sem kívánták az érezhetően feszesebb és pattogósabb sportos karakterisztikát.

Az RS már alaphelyzetben is eszméletlen jól fekszik a kanyarban, semlegesen fordul, és csöppnyi alulkormányzottsági hajlamot sem mutat. Igaz túlkormányzásra is a Track üzemmódban hajlamos legkorábban, de a kigyorsítások ereje, a tapadás, a kormányzás pontossága mindenért kárpótol bennünket. Ezt az autót tényleg öröm vezetni, iszonyatosan kezes, és minden úgy történik benne, ahogyan mi szeretnénk. A spanyol motoros rendőrök persze pont rajtakaptak egy enyhe kanyarlevágáson a nagy örömködésben, amiért 100 eurós büntetéssel jutalmaztak. A szabály az szabály!

Nem szabad átlépni a felezőt - ez 100 euróba fájt

Nem szabad átlépni a felezőt – ez 100 euróba fájt

A versenypálya réme, a gumisok álma

A második nap senki nem szólt az ideális íven való haladás miatt, vagy azért, ha padlóig tapostuk a gázpedált. A helyszín a valenciai versenypálya. Itt az opciós, sokkal drágább szupersportautókon megszokott Michelin Pilot Sport Cup 2 abroncsokon gurultak a Fordok. A beállított Track mód kicsivel nagyobb csúszást enged az autónak, de a bemelegítő kör kivételével mintha sínen fordulna az RS. Ennél könnyebben vezethető autót aligha tudnánk elképzelni, de ezt most nem nehezményeztük, mert ezzel együtt is élményszámba megy a száguldás.

A fékhez megy a levegő a nyíláson keresztül

A fékhez megy a levegő a nyíláson keresztül


Vezetési élményben továbbra is verhetetlen a Ford

Vezetési élményben továbbra is verhetetlen a Ford

Ereje, kormányzása, fékei bőven elegendő adrenalint képesek termelni olyanokban is, akik nem először ülnek erős autóban. A Focusok farcsóváló hajlama is a múlté, még kanyarban, nagy tempóról satufékezve is stabil marad az autó, szinte lehetetlen kibillenteni az egyensúlyából. Befordul, ahova kell, orrtolás sehol, egy pirinyó farcsóválás inkább, ha kicsit besokallunk. Az opciós Recaro kagylóülések pedig mindig a helyünkön tartanak, miközben kifejezetten kényelmesek is. Garantáltan siker ez egy pályanapon.

Nem kell ide Ken Block

Ken Block, a gymkhana fenegyereke többször kipróbálta és véleményezte az RS-t a fejlesztés során. Nem az ő nevéhez fűződik a Drift mód, sőt mostantól egy kicsit könnyebbnek is tűnik már, amit csinál. A Drift mód úgy tolja hátra a hajtást, hogy azzal bárki könnyedén farolásba hozhatja az autót, és akár körbe-körbe, kilinccsel előre haladhat, amíg rá nem keni az összes gumit az aszfaltra. Ennek mi értelme? A bohóckodáson kívül nem  sok, mégis hatalmas ötlet és leginkább kiváló élmény. A videón egy első próbálkozás látható  – úgyhogy sikerült a terv, és a gumisok is örülhetnek.

Mibe kerül?

A Ford Focus RS már rendelhető 12,1 milliós alapáron Magyarországon is, amivel jóval közelebb áll a prémium kategóriás konkurensek árához, mintsem az eddig annak számító tömeggyártók termékeihez. De ne legyen kétségünk, a Focus RS jóval többet is tud azoknál. Erősebb, stabilabb, szórakoztatóbb vezetni, és ráadásul könnyebb és biztonságosabb határhelyzetekben is. Ezt most újra eltalálta a Ford.

Mellette – Ellene
  • Élénk, erős motor
  • Négykerék-hajtás
  • Nagyon jó futómű
  • Kiemelkedő vezetési élmény
  • Drift mód/rajtprogram
  • Csak ötajtósban van
  • Visszafogott méretű csomagtartó
  • Szerény motorhang
  • Csak kézi váltóval van