Röviden – Kia Niro
Mi ez? Hibridhajtású kompakt autó a Cee’d és a Sportage közötti méretben, jövőre konnektorról tölthető hibridakkumulátorral is. Technikája közös a Hyundai Ioniq-kal.
Mit tud? Harmonikus, tágas, jó ár/érték arányú autó, csekély fogyasztással.
Mennyi? 450 ezer forintos engedménnyel 6 999 000 illetve 7 599 000 az autó ára, értékesítése még júliusban elkezdődik.
Kinek szól? Annak, aki csekélyebb környezetszennyezéssel autózna egy jól vezethető, praktikus kocsiban.

Aki ült már, akár taxiként, 2-3-ik generációs Toyota Priusban, ismeri a legtöbb mai hibrid autót. Takarékosan vezetve kulturált és nagyon keveset fogyasztó közlekedési eszközök. Ha viszont a vezető nem alkalmazkodik a hibrid hajtásrendszer sajátosságaihoz, máris bőg a motor és a hibrid akkuk merülésével csökkenő elektromos rásegítéssel lomha, béna kormányzású, nem ritkán billegő autók. Akkor érdemes megvenni őket, ha a vezetés öröme nem szempont, csak közlekedni kellenek.

Hibrid, de másképp

Ehhez jött az utasok térigénye és az aerodinamika szorításában vergődő designerek közös nevezője, az ötajtós, áramvonalas és kevéssé szép alapforma, amit a Prius második, harmadik és negyedik generációja, a Honda Insight második nemzedéke és a Hyundai Ioniq is képvisel.

Mivel a Prius-jellegű, inkább praktikus, mint esztétikus formát a Hyundai vitte, a Kia élt a lehetőséggel és az Ioniq technikájára egészen más autót kanyarított ki, amit reményeik szerint nem kevesen fognak vonzóbbnak látni a mai hibridautó-kínálat többi tagjánál.

Kia Niro – Hibrid, nagyon másképp 1

Nem lesz benzines vagy dízel Niro, ahogy összkerekes és tisztán elektromos sem. A konnektorról tölthető hibrid viszont jövőre jön

Amíg ősszel a Toyota C-HR be nem fut, a Nirónak nem is nagyon lesz közeli konkurense. A Kia ugyanis az ötajtós kompakt autóknál magasabb, a Sportage-nál viszont alacsonyabb crossovert dob piacra júliusban, amely méretében a DS4-re és a most frissülő Suzuki SX4 S-Crossra emlékeztet.

Az autó új fejlesztésű padlólemezre épül, amely az Ioniq-kal közös. Ez a technika nagyobb akkumulátorkapacitású, konnektorról tölthető és tisztán elektromos hajtást is lehetővé tesz. Mivel a Soul EV-vel a Kia jelen van a villanyautók piacán, várhatóan a konnektorról tölthető hibrid valósul meg, 2017-re. Hatótávjától függően az a modell már kaphat zöld rendszámot is, az ezzel járó előnyökkel.

Sosem bőg fel az Atkinson-ciklusú, benzines szívómotor, mert a duplakuplungos, hatfokozatú váltóval ez elkerülhető

Sosem bőg fel az Atkinson-ciklusú, benzines szívómotor, mert a duplakuplungos, hatfokozatú váltóval ez elkerülhető

Sok múlik a váltón

A Niro hajtáslánca a közvetlen befecskendezéses, 1,6 literes, 147 Nm nyomatékú és 105 lóerős, Atkinson-ciklusban működő szívómotorra valamint a benzines hóna alá nyúló, de az autó önálló elindítására és gurítására akár 120-as tempóig is alkalmas villanymotorból áll.

A villamos gép 43,5 LE és 170 Nm nyomaték leadására képes, a hajtásrendszer összteljesítménye 141 lóerő és 265 Nm. A nagyfeszültségű, 6,5 amperórás, 1,56 kWh kapacitású és 33 kilós hibridakkumulátor lítium polimer és a hátsó ülések alatt van. A normál 12 voltos akkumulátor a csomagtér jobb oldalában van.

33 kg a hátsó ülések alatti lítium polimer akku tömege. A hátsó futómű is független

33 kg a hátsó ülések alatti lítium polimer akku tömege. A hátsó futómű is független

A Niro képes normális lakókocsit vontatni, nemcsak könnyű utánfutót. 1300 kilós fékezett utánfutót köthetünk utána, ami jó érték ebben a kategóriában. A vontatás ugyanis a hibrid autók Achilles-sarka szokott lenni, mert így a fékrendszert nem az autó súlyára, hanem a teljes vontatmány igényeihez kell méretezni, ami nehezebb féket, nehezebb lengőkart stb. igényel és növeli a súlyt.

Fogyasztás: plusz hat deci a nagyobb kerékkel

3,8 l/100 kilométer az autó szabványos gyári átlagfogyasztása, pont annyi, mint a nemrég leváltott Priusé. Ehhez az értékhez 88 g/kilométer szén-dioxid-kibocsátás tartozik, ami a CO2-alapú gépjárműadós országokban nagyon fontos érv a hibrid mellet.

Érdekes, hogy a 16 collos, Michelin Energy Saver gumikat a sportosabb vezetésre hangolt 18-as kerekekre cseréve szokatlanul sokat, 6 decilitert ugrik a fogyasztás. Ha másik kerékkel szertefoszlik a zöld illúzió, ez azt is jelzi, mennyire érdemes komolyan venni a szabványos értéket.

Jó nevet talált neki a Kia. A Niro eredete a német nicht rostend, magyarul rozsdamentes kifejezés

Jó nevet talált neki a Kia. A Niro eredete a német nicht rostend, magyarul rozsdamentes kifejezés. 11,5 mp alatt gyorsul százra, de 162-nél vége a gyorsulásnak. Az 1425 kilós önsúly kedvező érték egy 435,5 centis hibrid crossovertől

A menetpróbát három szakaszra osztva a normál vegyes közlekedést leginkább tükröző útra 4,8 l/100 kilométer fogyasztást jelzett a fedélzeti számítógép. Országúton lendületesen, részben hegynek fel döngetve 7,3 literes fogyasztást kalkulált az autó. Tisztán városi közlekedésben, egész Barcelonán nem sok dugóval átvágva 3,5 literes értékkel adtuk le az autót a reptéren, ahol Dani Alvessel közös gépen repültünk Frankfurtig. Ha a kiírt számokhoz hozzáadunk fél-egy litert, amennyit a számítógép tévedhet a kúton mért benzinigényhez képest, a Niro városban nagyon takarékosan vezethető.

Nem nevel állandóan

Azért is tetszett az autó, mert nem akar állandóan nevelni, nem koppint orrunkra minden gázadáskor, de adott a visszajelzés, ami segít spórolni a benzinnel. A műszerfalon leolvasható, mekkora arányban vezetünk takarékosan, átlagosan vagy agresszíven. Egy másik menüpontban szépen megrajzolt digitális lombkorona nő a fára, ha óvatosan vezetünk. A kijelző 8 sávba osztva megmutatja azt is, mennyire vezetünk környezettudatosan. A hetesig nagy erőfeszítés nélkül eljuthatunk.

0,29 az alaktényező, eben szerepe van az első turbulenciát csökkentő kerékjárati átszellőztetésnek

0,29 az alaktényező, eben szerepe van az első turbulenciát csökkentő kerékjárati átszellőztetésnek

Ráadásul a Niro akkor sem térdel le, ha szeretnénk sportosan vezetni. Elöl MacPherson, hátul is független, többlengőkaros futóműve kényelmes, de a magas építés dacára sem engedi vészesen megdőlni a karosszériát. Egy megemelt családi autóhoz mérten a Niro egészen agilis.

Mivel itt a Toyota bolygóműves, nem fokozatmentes váltós, de ahhoz hasonlóan viselkedő erőátvitele helyett duplakuplungos automata cseréli az áttételeket, a motor nagy gáznál sem bőg fel, majd üvölt mindaddig, amíg vissza nem eresztjük a gázpedált. Az európai vevők nehezen fogadják el ezt a hibrid autóknak, de ezen a Toyota is javított a Prius negyedik generációjával. A váltó lágyan és jókor kapcsol, de kézzel is válthatunk a fokozatválasztó kart a bal utcába áthúzva. A kormányról viszont hiányoztak a váltófülek, ha már van kézi kapcsolás, felhozhatták volna.

Tágas és kényelmes

Jól sikerült autó a Niro, amelyet a tágas, bár minőségérzetre csak átlagos utastér, a rendes ülések, a 230 voltos fedélzeti konnektor és az egészséges, 427-1425 literes csomagtartó tesz igazán kerekké. Jobb lenne egy többféleképp variálható, tologatható hátsó üléspad és a csomagtér-elválasztó padlóelemnek is bele kellene férnie az alapmodell 7,5 milliós listaárába, de a Niro a kis botlásokkal együtt is nagyon ígéretes autó.

Közepes a minőségérzet az utastérben. A központi érintőképernyő 7 vagy 8 collos lehet, jó a felbontása és gyorsan reagál

Közepes a minőségérzet az utastérben. A központi érintőképernyő 7 vagy 8 collos lehet, jó a felbontása és gyorsan reagál

Ezzel a típussal a Kia kezdi behozni lemaradását, végre elérhetőek azok a vezetőtámogató rendszerek, amelyek más kompakt autóban (pl. Focus III, Golf VII, Mazda3) 4-5 éve megvásárolhatók. A sávban tartó rendszer a kormányt forgatva nemcsak a legenyhébb kanyarokban képes a sávon belül tartani az autót. A rendszer érzékenysége állítható, ami jó, mert pár autóban csak ki- és bekapcsolni lehet.

Ízlés dolga, de én az automatikus korrekciót tolakodónak éreztem és ki is kapcsoltam a rendszert. Zavaró, ha más ívet nézek ki, mint a szoftver szerint kellene és a kormány változó ellenállásán érezni, hogy fedésben van-e az elképzelésünk. Az adaptív tempomat többnyire jól működött, kulturáltan gyorsítva és lassítva, de két autópálya-kanyarban az előrefelé tekintő radarjel a szomszéd sávban haladó teherautót érzékelve az elektronika feleslegesen ráfékezett.

Ár: hétmillió forinttól

Egyelőre az árlista azzal kezdődik, hogy bizalmas, ügyfeleknek nem adható ki, mivel nem véglegesek az árak. Ha a forint a mostani szintről nem gyengül még tovább az euróval szemben, akkor maradnak az alábbi összegek.

Tudományos magyarázatot kaptunk arra, amit sejteni lehetett: az ötajtós és az SUV között van hely egy kompakt crossovernek hibridhajtással

Tudományos magyarázatot kaptunk arra, amit sejteni lehetett: az ötajtós és az SUV között van hely egy kompakt crossovernek hibridhajtással

Kétféle modell jön. A légkondis, de műanyag kormánykerekű LX listaáron 7 449 000 forintba kerül, kedvezménnyel a tényleges alapára 6 999 000 forint. Ez sajnos több a bizonyítottan kiforrott és problémamentes hajtásláncú Auris Hybrid 6 560 000 forintos alapáránál. 600 000 forinttal kerül többe a sokkal gazdagabban felszerelt, tolatóradaros, tolatókamerával, 7 collos nagy érintőkijelzővel és navigációsrendszerrel, Android Auto szoftverrel ellátott EX. Mindkét modellhez sokféle csomagban rendelhetünk extrákat, ami újabb jó pont a július végén érkező Nirónak.

 

Mellette – Ellene
 • Eredeti koncepció
 • Tágas utastér
 • Ügyes telefonintegráció
 • Nagyon csekély városi fogyasztás
 • Finoman működő hajtáslánc
 • Nincs motorbőgés padlógáznál
 • Bővített vezetőtámogatás
 • Lendületes vezethetőség
 • Hét év/150 000 km garancia
 • Átlagos minőségérzet
 • Szerény variálhatóság
 • Közepes felszereltség
 • Csekély végsebesség (162 km/ó)
Hogy tetszik a Kia Niro?
714 szavazat - átlag: 7.94 (10-ből)
Hogy tetszik a Kia Niro?