Röviden – SEAT Leon ST Cupra

Mi ez?

Családi kombinak álcázott vadállat 

Mit tud? Tágas, kényelmes, praktikus és rettentően gyors
Mibe kerül? 9 837 000 Ft DSG váltóval
Kiknek jó?  Akik élvezik, ha egy szürke egérrel alázhatnak szénné szinte mindenkit
Őrült spanyol: SEAT Leon ST Cupra 1
Őrült spanyol: SEAT Leon ST Cupra 2

Őrült spanyol: SEAT Leon ST Cupra

Őrült spanyol: SEAT Leon ST Cupra

Őrült spanyol: SEAT Leon ST Cupra 46
Ötletes a LED-es nappalifény
Feketében alig látszanak a jelleget adó vonalak, törések
Dupla kipufogó és büszke Cupra felirat hátul
Klassz a feneke. Nagyon klassz.
Piros féknyergek kukucskálnak át a felnin
Zászló a hűtőrácson
Az adaptív tempomat szeme
SZerény légterelőcske
Apró, szögletes külső tükör. Lehetne nagyobb
Nagyon eltalált forma ez
Cupra felirat nélkül még viccesebb lenne
Kintről szinte néma
Piros, illetve fehér hangulat világítás látszik az ajtóban sötétedés után
Cupra küszöb
Hajszállal lehetne alacsonyabb az ülés
Spanyol VW
6 órától startolnak a mutatók
Két pedál
Cupra dombornyomás az üléstámlában
Tetőkontroll
Sötétben nehéz megtalálni a fekete kilincset
Gyors, kényelmes dolog a DSG váltó
Valódi, mechanikus rögzítőfék
Az utolsó programhelyet magunkra szabhatjuk
A gyári Cupra beállítás. Minden a csúcson.
Tiszta VW
Balra a Cupra gomb, tőle jobbra a start-stop rendszer kikapcsolója
Ülésfűtés
Aprócska váltófülek a kormány mögött. Sebaj, úgyse kell használni.
Őrült spanyol: SEAT Leon ST Cupra 76
A távolságtartó tempomat kényelmes játékszer
Három gyerekülés lazán belefér
Fehér csík az ajtó belsején
Sílécnek való alagút
Pohártartó a hátsó könyöklőben
Fekete autó nyáron, csak részben besötétíthető tetőablakkal nem a legmenőbb választás.
Óriási csomagtartó, ügyes oldalzsebekkel
Pótkerék, mélynyomóval a közepén
Kar meghúz, csomagtér megnő
VW, Škoda és SEAT embléma is mehet a kis karikába
DSG váltóval egy tized másodperccel gyorsabb az autó, így 6 sec alatt van 100-on
Fekete autó, fekete belsővel. Fotózáshoz nem a legjobb párosítás
Fotó megosztása:
Feketében alig látszanak a jelleget adó vonalak, törések

Feketében alig látszanak a jelleget adó vonalak, törések

Külső

A tesztparkba beállított kombi SEAT Leon kintről egyáltalán nem egy hivalkodó jószág. Láttunk belőle jóval puccosabbat is a nemzetközi menetpróbán, de a csillogó szemcsékkel megbolondított fekete ruhájában simán beleolvad a forgalomba, senki nem sejti, mire is képes. Feketében az élek, vasalások, a kasztni izgalmas vonalai szinte teljesen rejtve maradnak. Kár. Ha tehetik, ne feketében vegyék. Pár árulkodó részlet azért mégis lebuktathatja, hogy több van az autóban, mint ami látszik. Ezek közül a hátsó ajtó nagy Cupra felirata a legfeltűnőbb, de az orron, fenéken lévő apró zászlók, vagy a 19 colos felni mögül kikandikáló piros féknyereg is beszédes. Óriási szárnyat vagy légbeömlőkkel lyuggatott karosszériaelemeket, csillámporos pávatollat ne keressünk rajta, mert olyan nincs. Mehetünk is tovább, nincs itt semmi dráma.
Klassz a feneke. Nagyon klassz.

Klassz a feneke. Nagyon klassz.

Belül

Itt is elmarad a meglepetés, nagyjából átlagos, tisztességesen megtervezett és összerakott VW-konszern-belsőt látunk, ismerős berendezési tárgyakkal, dizájnnal. A megjelenésében szolid, de a legtöbb puccos, főleg látványra menő sportülésnél sokkal használhatóbb, szerethetőbb a SEAT-é. Ebbe huppanunk, ha átlépjük a Cupra feliratú betéttel felcicomázott küszöböt. Van igazi, állítható magasságú fejtámlája, hagyományos megjelenése ellenére mégis prímán tart kanyarban és még a bundája is kellemes tapintású, nem belenedvesedős buta bőr. 
Spanyol VW

Spanyol VW

Műszerfalának mutatói függőlegesen lógva, 6 órától indulnak, és a sebességmérő szerénytelenül 300-ig van skálázva. Jól néz ki, de az elektronika 250-nél úgyis megállítja a mókát. Használhatóságban a Leon ST hozza a kombiktól elvárt szintet. Nagy, tágas, jól variálható belseje van, óriási 587, illetve lehajtott hátsó ülésekkel 1470 literes csomagtartója, ügyes üléshajtogató rendszerrel és minden egyéb extra felszereléssel a csomagtartóban, amire szükség lehet. Szatyorkampó, világítás, 12 voltos csatlakozó, rögzítőfülek stb.
Óriási csomagtartó, ügyes oldalzsebekkel

Óriási csomagtartó, ügyes oldalzsebekkel

Hogy megy?

Veszettül. 280 lóerő csupán az első kerekeken, az már erősen súrolja az értelmetlenség határát. Ész nélkül taposva a gázpedált az autó nem is tud mit kezdeni ezzel az erővel. Illetve nem az autó, hanem a kerekek képtelenek a négytenyérnyi felületen úgy belekapaszkodni az aszfaltba, hogy ne elpattogó kerekek, és az elektronika szánalmas kerregése legyen a végeredmény, ha megpróbáljuk, lehet-e vele 6 mp alatt megcsinálni a 0-100-at. 

Adatlap

SEAT Leon ST 2,0 TSI 280 DSG Cupra

Őrült spanyol: SEAT Leon ST Cupra 93
Motor 1984 cm3, Benzin, S4
Teljesítmény 280 LE
Nyomaték 350 NM
Gyorsulás (0-100 km/h) 6 sec
Végsebesség 250 km/h
Fogyasztás (vegyes) 6,6 l / 100 km

Ugyan a Cuprában van első differenciálzárat imitáló elektronikus segítség, de ez nagyjából annyira az igazi, mint kétszer 600 köbcenti szilikon a megfelelő helyen. Jó, jó, de minek…
Összesen egy helyen sikerült úgy gyorsulni vele nagyot, hogy csak úgy beletapostam a pedált a padlószőnyegbe. Az éppen épülő-szépülő 21-es úton, a frissen elkészült, koromfekete, recés és forró aszfalton. Megrakva gyerekkel, cuccal. Na, itt nem kapart el egyik kerék sem, nem izzadt le az elektronika, hanem csak süppedt mindenki az ülésbe, még az állandó, masszív gyerekordítás is keményen koppant a hátsó ablakon, hogy utána aléltan becsússzon egy időre a hátizsákok és a kajásszatyrok közé, jó mélyre. A gyerekek – három ülés simán befér hátra – alapvetően apró vadállatok, imádják ha az autóban jobbra-balra repülnek a végtagjaik, és tetszésüknek hangot is adnak.
Mások, nálam jóval tehetségesebb sofőrök persze máshol is képesek nagyon gyorsan menni a Leon ST Cuprával. Például a Nürburgringen. Ott nemrég éppen az Audi RS4 Avantot – négykerék-hajtással és 420 lóerőnyi teljesítménnyel – taszította le a trónról, így mostantól – ki tudja meddig – a Leon ST a leggyorsabb kombi, amely a Nordschleifén járt. 
6 órától startolnak a mutatók

6 órától startolnak a mutatók

A belsőben többfelé látható – küszöbön, kormányon, váltón, műszerfalon – zászlómotívum egy középkonzoli kapcsolón is feltűnik, amelyet megnyomva különféle, előre definiált menetprogram között lehet váltogatni. A beállított programok a kormányzásra, motorvezérlésre, kipufogóhangra, villanydiffire, és még a légkondira is hatással vannak. Cupra üzemmódban kapjuk mindenből a legőszintébb, legkeményebb beállítást. Alapból hatfokozatú kézi váltóval érkezik az autó, a szintén hatfokozatú automatikus DSG váltóval 560 ezerrel többe kerül. Cserébe egy tized másodperccel jobb gyorsulást és kényelmesebb utazást, szabad jobb kezet kapunk. Kinek miért éri meg. 
Nagyon eltalált forma ez

Nagyon eltalált forma ez

Menet közben könnyen tetten érhetők a menüből válogatható különféle beállítások is. A keményebb kormányzás, futómű és a meggyőzőbb hang mellett a menetstabilizálót is ki lehet kapcsolni, méghozzá két lépcsőben. Ha túltesszük magunkat azon, hogy a vezetőülés nem süllyeszthető elég mélyre, akkor a Leon ST Cupra egész szórakoztató partner. Határozottan jó vele közlekedni, sportkormánya jó fogású, ugyan az elektromos kormányrásegítés dupla kotonként óv meg attól, hogy eleget érezzünk az útból, de a hosszú kombi kanyarban jóindulatú, és a plusz csomagtértől egy pillanatra sem érezni túlsúlyosnak. Cupra üzemmódban a váltó hátborzongatóan kapcsolgat vissza, nehéz lenne gyorsabban váltani nála. 
Gyors, kényelmes dolog a DSG váltó

Gyors, kényelmes dolog a DSG váltó

Természetesen vezetőtámogató, biztonsági rendszerekkel is megtömték az autót, így többek között adaptív, távolságtartó tempomat, távolságifény-asszisztens – remekül vizsgázott, alig kétszer kellett belenyúlni, hogy éjszaka ne vakítsa el a szembejövőt az automatikusan felkapcsolt reflektor -, másodlagos ütközést elkerülő fékrendszer is került bele. 

Fogyasztás

Talán ez az első autó, amelyben meg sem próbáltam takarékosan vezetni. Minek. Minden egyes, akár csak 100 méteres szakaszon is friss jogsis hülyegyerekként viselkedtem vele. Még akkor is, ha csak 50-ig, 70-ig tartott a száguldás. Végül is sehol sincs a KRESZ-ben leírva, hogy hogyan lehet elérni a maximális megengedett sebességet. Nem is meglepő, hogy ezzel a környezettudatlan magatartással nem sikerült 10 liter alá menni a fogyasztással. De nem érdekel, minden forintnyi benzinért megkaptam, amit akartam. A 6,6 literes gyári fogyasztási ígéret hallatán mindenki csapkodja csak nyugodtan, két pofával röhögve a térdét.
VW, Škoda és SEAT embléma is mehet a kis karikába

VW, Škoda és SEAT embléma is mehet a kis karikába

Kinek jó?

Ha túl van rajta, vagy még csak közeleg a féléleti válság, és egy kanárisárga Porschét, valamint egy 18 éves maláj tündért nehezen tudna otthon bemutatni, mint frissen beköltöző új családtagokat, akkor inkább legyen csak egy Leon ST Cupra! Két autó egy testben. Ha akarom, békés, szeretni való anyuka, de ha úgy akarom, akkor üvöltő, gatyaszaggatóan temperamentumos latin szeretővé válik egyetlen gombnyomásra, és nagyjából mindenkit megesz, aki elé kerül. A gazdasági bevándorló maláj kisasszonyt így el is lehet felejteni. 
Konkurensek:
Márka/modell: Ár:
Skoda Octavia RS Combi (220 LE) 8 561 360 Ft
Ford Focus 2,0 ST3 (250 LE) 9 430 000 Ft

Fekete autó, fekete belsővel. Fotózáshoz nem a legjobb párosítás

Fekete autó, fekete belsővel. Fotózáshoz nem a legjobb párosítás

Mellette – Ellene
  • Eltalált forma
  • Praktikus, kényelmes belső
  • Nagy csomagtartó
  • Lehetne kívül-belül izgalmasabb
  • Túl erős motor
Szerinted hány pontot érdemel az őrült spanyol kombi?
29 szavazat - átlag: 9.52 (10-ből)
Szerinted hány pontot érdemel az őrült spanyol kombi?