Kedvelem a MINI-t. Nem, nem a retroforma, hanem a kínált vezetési élmény miatt. Ám egy hosszú hétvégéhez, két gyerekkel nem épp a megfelelő autó, legalábbis a háromajtós semmiképp sem az. 

Adatlap

MINI Coumtryman SD ALL4 aut.

Egy élhető MINI 1
Motor1995 cm3, Dízel, S4
Teljesítmény143 LE
Nyomaték305 NM
Gyorsulás (0-100 km/h)9,5 sec
Végsebesség193 km/h
Fogyasztás (vegyes)6,1 l / 100 km

Már a 2008-ban bemutatott Clubman is nagyobb kényelmet kínált, de a családosoknak alkalmasabb partner 2010-ben érkezett. A MINI Countryman majdnem 4,1 méteres, így még a Clubmannél is 14 centivel hosszabb, a háromajtósra pedig 37 centit ver. Tengelytávolságban is hasonlóan jelentős a különbség, 4,7 illetve 13 centi a Countryman előnye. 

A nagyjából egy VW Golf méretét hozó Countryman már családi használatra is megfelelő. Főként, hogy a hátsó ülések 130 milliméteres tartományban csúsztathatók, a hátul ülők lábának vagy a csomagoknak juttatva több helyet. Mindenesetre családunk, azaz két felnőtt és két kisgyerek egy hosszú hétvégét simán lezavart az autóval. Persze többhetes nyaralásnál már kellene matekozni, hogy mit hagyjunk otthon, de két fővel a hátsó ülések lehajtása után a komód is jöhetne.
Ha felnőtt ülne hátul, annak is jutna hely, mind a lábaknál, mind a fejrészen tágasnak mondható a kocsi. Persze elöl ülni jobb, ide remek sportülések jutnak, jól tartanak kanyarban, de nem szorítanak. 
Aki csak képen látja a Countrymant, az kisebbnek hiszi a valósnál az autót, hiszen kerekei is szokatlanul nagyok, 18 colosak. Valójában, mintha egy háromajtós MINI-t felfújtak volna. Ám nemcsak méretével lóg ki a sorból, de a fizimiskája is más, mint féltestvéreinek. Talán ezzel teszteli a MINI a vevőket, mit lépnek, ha eltávolodik a retro jegyektől és a klasszikus elemek egy része már nincs meg. A fényszórói nem kerek formájúak, valamint a hűtőmaszk sem a megszokott trapéz, ám még így is összetéveszthetetlenül MINI. Csupán nagyobb hasmagassággal és magasabb üléspozícióval.  

Már nem mini

Ám a design továbbra is annyira fontos, hogy tervezők felülírják a praktikusságot, takarékosságot is. A személyautós mértékkel nagy, függőleges orrész mellé, szokatlanul meredek szélvédő társul. Nem kell aerodinamikából szigorlatozni, hogy tudjuk ez nem épp a legáramvonalasabb forma. 

Innen nézve bármelyik MINI lehetne, bármerre nézünk köröket látunk

Innen nézve bármelyik MINI lehetne, bármerre nézünk köröket látunk


A keskeny ablakokon eléggé korlátozott a kilátás, ami egy hagyományosabb modellhez képest nehezíti a manőverezést városban. Ha megnézzük a középkonzol gomberdőjét, arról sem a kezelhetőség jut elsőre eszünkbe, de önmagukban a repülőgépes sorkapcsolók és a MINI-jelet formázó klímavezérlés is mutatós.  Azt senki sem mondhatja, hogy nem egyedi a MINI, a design részletekig kidolgozott és egységes. Igazi prémium termék. Az más kérdés, hogy tetszik vagy sem. 
Terepjárós forma ide, tágasabb utastér oda, az nem kérdés, hogy a Countryman is egy alomból való a többi MINI-vel a vezetési élményt tekintve. Az igen keskeny oldalfalú 18 colos gumik és a feszes hangolású futómű olyan kanyarsebességet enged, ami nagyrész kiautózhatatlan a közúton. Elcsépelt, de valóban egy gokart áll a legközelebb hozzá. Persze hátránya is van kemény futóműnek, az úthibákkal viszonylag nehezen küzd meg az autó, az útbordákról vadul elpattog. 
Bár a Countryman magasabb a többi MINI-nél nem lehetetlen, hogy gyorsabb azoknál kanyarban, a tesztautóban ugyanis a rendelhető négykerék-hajtás is szerepelt. Persze a koncepció annak szól, hogy igazi szabadidő-autó lehessen, de jó úton is segít a hajtás. 

Nyomatékos a 2,0 literes dízelmotor, de a hangja túlzottan beszűrődik az utastérbe. Lehet, hogy szándékos?

Nyomatékos a 2,0 literes dízelmotor, de a hangja túlzottan beszűrődik az utastérbe. Lehet, hogy szándékos?


Az elektrohidraulikus szabályzású központi differenciálművel kialakított rendszer fokozatmentesen osztja el a motor forgatónyomatékát az első és a hátsó tengely között. Normál menetkörülmények között a forgatónyomaték 50 százaléka irányul a hátsó tengelyre, míg extrém szituációkban – például havon vagy jégen haladva – ez az arány akár a 100 százalékot is elérheti. 
Így nyáron a mi esetünkben ez azt jelenti, hogy az autót egyszerűen nem lehet “kihozni a sodrából”, a forgalom többi résztvevője számára hihetetlen kanyarsebesség érhető el országúton. A tökéletes élményt a kormánymű is segíti, amelyet ugyan a pokolba kívánunk a városi Y-manővereknél, de egyébként direkt reakcióval okoz örömet a vezetőnek.  
Egy ilyen autóhoz egy erős, pörgős benzinmotor dukál, de mit tegyünk a mai üzemanyagárak mellett a visszafogott fogyasztás is kell. A dízelek pedig általában kellően nagy nyomaték mellett tudják azt. A tesztautóban a MINI dízelkínálatának legerősebb egyben legújabb motorja, a BMW-től származó kétliteres motor szerepelt. 143 lóerő, illetve 305 Nm nyomaték hozható ki belőle. 


Nem tűnt nagyon harapósnak a MINI, viszont kiemelkedően rugalmas, leginkább egy erős GT benyomását keltette. A baj csak az, hogy a motor hangja állandóan jelen van az utastérben. Még ha a 2000-es fordulatszám alatt is pörög, erős orgánummal szól. Az első napokban állandóan nyúltam a kormány mögötti fülekért, hogy magam egy fokozattal kapcsoljak, arra gondolva, hogy az automata elfelejtette azt, pedig nem.  

7,7 literes átlagfogyasztást produkált a tesztautó

7,7 literes átlagfogyasztást produkált a tesztautó


A hatfokozatú automata egyébként nagyon jól teszi a dolgát, csak felvágásra jók az említett fülek, arra néhány alkalomra, amikor magunk kapcsolnák a váltókar is megteszi. Gyorsan finoman vált és lassításkor is jól pakol vissza, hogy fenntartsa a fordulatot. Persze a BMW-kben is használt ZF 8-ashoz nem mérhető, de önmagában jó darab. 
Sajnos az autó nem tudott a közelébe kerülni a gyár által a hivatalos tesztcikluson produkált 6,1 literes értéknek. Mi a nagyjából 1000 kilométeres távon 7,7 literes átlagot mértünk. Persze nagyrészt négyen, csomagokkal ültünk a kocsiban, de egy-egy rövidebb próbát leszámítva alig használtuk ki a motor képességeit. 
Ha úgy nézzük, hogy egy négykerék-hajtású, automata váltós, terhelt autó fogyasztott 7,7 litert nem rossz, de messze van az ígérttől. 
A számos kényelmi extrával felszerelt tesztautó ára 10 089 000 forint, ami rendesen letaglózza az embert. Ám igazából a MINI határozza meg, hogy mennyit akar a kocsiért, mert konkurense nem igen akad. Talán a Škoda Yeti említhető, amely szintén egy ritkább modell, létezik belőle 140 lóerős dízel automatával és 4×4-es hajtással. Hasonló felszereltség mellett a cseh modell is több, mint kilenc millió forintba kerül. A MINI kiváló kidolgozása, prémium jellege pedig simán felveszi azt az egymilliót.
Egy élhető MINI 2