Egy kétliteres dízel hármasban elvileg minden stimmel: a forma, a futómű, a minőség, a belső tér, a megbízhatóság, a presztízs, a menetteljesítmények és a gazdaságosság is. Kézi váltóval minden tökéletes lett volna, legalábbis erre gondoltunk az automata 320d tesztje után.

Fekete színeivel elegáns a belső tér. Elöl minden irányban bőven van hely. Az üléshelyzet BMW-sen jó. A vezetőülés mélyre engedhető, de még a legalacsonyabb pozícióban is elfér alatta a bal hátsó utas lábfeje. Nagy és holttérmentes tükröket kapott a hármas BMW. Parkolásnál hiányoltuk a tolatóradart, a drágán javítható autóba mindenképpen érdemes megrendelni. Manapság igen ritka, hogy a hátsó oldalablakok teljesen leereszthetők.

Hátul szerény a fejtér, de megfelelő a lábtér. A térdhely alapján két egy-kilencven magas ember szűken, de elfér egymás mögött. Ma már furcsa, hogy a hátsó kartámaszban nincs rakodórekesz vagy pohártartó. Szomorú, hogy hátul középen nincs sem hárompontos öv, sem fejtámla, pedig öt személyre vizsgáztatják az autót. Ez főleg akkor kínos, ha az ember már ült olyan kisautóban, például egy 206-os Peugeot-ban, amelyben mind a kettő alapfelszerelés. Szomorú, hogy a tesztelt hármashoz, BMW szokás szerint, feláras a fehér indexbura. Ára 63 700 forint. Erről mindig eszembe jut jó öreg a kocka százas Audi, mivel az 1982-es modellévben az öthengeres változathoz már fehér index járt. Érdekességként hozzátesszük, hogy a fehér index a BMW motorkerékpárokhoz is csak extraként rendelhető.

Maximálisan elégedettek voltunk a tesztautó feláras Business rádiójával és audiorendszerével, amely szépen és tisztán szólt. Zene nélkül is nagyon jól éreztük volna magunkat az utastérben, mivel a műanyagok látványra és tapintásra is jó minőségűek, a formaterv sikkes, és az összeszerelés is átlagon felüli. Az első kartámaszból nem hiányzik a rakodóhely, a váltókar és a kézifék környékén többfelé is tárolhatjuk apróságainkat.

Amikor a digitális dízel elektronikával az E 28-as turbódízel ötös megjelent, a DDE az űrkorszak jele volt. Ma a kétliteres dízelben már az 5.0-s DDE dolgozik. A 320d hengerűrtartalma megegyezik a szintén kétliteres, de egyszerűbb technikájú 318d-ével, amelyet korábban teszteltünk. A kétliteres dízelek között jelenleg a 320d motorja a legerősebb a középkategóriában, nyomatékához csak a Ford Mondeo TDCi ér fel. A közös nyomócsöves motorral a hármas nagyon jól megy, de a modern kétezres turbódízeleket ismerve ebben nincs semmi rendkívüli.

330 Nm-es nyomatéka ellenére a tesztautó nagyon harmatosan indult el egyesben. A turbólyukat a kuplungot nem eléggé csúsztató automata jóval nagyobbnak mutatja a valósnál. Igazán dinamikusan elindulni egyáltalán nem tudtunk, ami rontja a biztonságérzetet. Menet közben aztán, a hatalmas nyomatékkal élve, remekül gyorsul az autó. Ha időben visszakapcsolunk kézzel, akkor könnyű vele a sorból kiugorva előzni, de az automata sem késlekedik többet az átlagosnál.

D állásból balra húzva a kart, először a sportprogramot aktiválja a rendszer. A váltókart előre- vagy hátratolva vissza- illetve felkapcsolhatunk. Ez a séma a raliautókból ismerős, és a sportos hármashoz illik is. A baj az, hogy a váltó kézi állásban sem enged sok szabadságot a vezetőnek, jóval rövidebb pórázon tartja őt, mint az ebből a szempontból konzekvensen sportos automata Honda Accord. Piros lámpához közelítve nem nagyon tudtunk kézi visszakapcsolással és motorfékkel besegíteni a fékeknek, mivel az elektronika túl sokat morfondírozik azon, hogy tényleg hármasba, kettesbe válthat-e.

Automataként használva, az öreguras elindulást leszámítva, sok jót mondhatunk a szerkezetről. Lágyan kapcsol, jókor vált mindkét irányba, lejtőn lefelé megtartja a fokozatot, ami a nagy sűrítésű dízelmotor motorfékével megakadályozza a kocsi felgyorsulását. Áttételezése gyors autópályás utakra is kellően hosszú.

Alapfelszerelés a két fokozatban kikapcsolható DSC. A menetstabilizáló rendszer gombját egyszer megnyomva az elektronika még nem engedi szabadjára a vezetőt. Ezen nem megsértődni kell, hanem még egy ideig folyamatosan nyomva tartani a kapcsolót, és innen már szabad a tánc. Dízelmotorral és automata váltóval is látványosságként szolgálhatunk az értő közönségnek.

Nagyon agilis a hármas BMW, futóműve a középkategória egyik legjobbja. A tesztautóban ráadásul sportfutómű volt, amellyel a BMW útfogása, más dimenzióban mozog, mint az átlagos középkategóriás autókban megszokott. A kezelhetőség kiváló, az autó élénken és engedelmesen fordul. Pontos és érzékeny a kormányzás, a tengelyirányban és magasságában is szabályozható sportkormány fogása eszményi. Nagyon fordulékony a hármas, a hátsókerék-hajtás miatt nincsenek elöl hajtóféltengelyek, amelyek tartóssága megtorpedózná a kerekek alászedhetőségét. Kiválóan dolgoznak a fékek, adagolhatóságuk is hibátlan.

Annak ellenére, hogy a sportfutómű elvileg rontja a rugózási kényelmet, a 320d-ben ebből nem éreztünk semmit. A fejlett és kiválóan hangolt kerékfelfüggesztések rossz úton is nagyon hatékonyan elnyelik az útegyenetlenségek hatásait. Az első sportüléseket mintha ránk öntötték volna, minden szempontból kitűnőek. A hosszirányban állítható lábtámasz magas embereknek is elég hosszúvá teszi az ülőlapot, jó az oldaltartás, a támla íveltsége és az ülés tömete is optimális. Motorzaj alig van, a szélzaj jelentéktelen.

Városban 10,2 litert fogyasztott a tesztelt hármas, ami teljesítményét és az automata váltót figyelembe véve, nem magas. Hosszabb utakon 6 liter is elég, utazóautóként nagy tempóval is igen takarékos a 320d.

8 666 000 forintos alapárával a hatgangos, kézi váltós 320d kifejezetten versenyképes ajánlat az előkelő középkategóriás dízelek között, mivel kitűnő autó. A tesztautó extrái (részben bőrkárpitozású ülés, automata váltó, sportfutómű, xenon fényszóró, fehér indexbura, könnyűfém felni, CD-lejátszó stb.) 12,1 millió forintra növelték az alapárat. Ez túlzás, 10,5 millióért már ötös BMW-t is kapunk ugyanilyen motorral, igaz, alapfelszereltséggel.

Jelenleg nagyon kedvező árban háromféle pluszfelszereltség közül választhatunk a hármas BMW-hez. A tesztautót a sportcsomag gazdagította, amely a sportülésekkel, az áthangolt futóművel, a háromküllős, M-sportkormánnyal és könnyűfém felnikkel nagyon megéri az árát. A sporton kívül exkluzív- vagy lifestyle csomag létezik, a bennük foglalt nagy értékű extrák elegánsabbá teszik a hármast. Az elérhető árelőny 1,1 millió forint, a csomagokkal a touring felszereltsége is kiegészíthető.

Tapasztalataink szerint nem érdemes megrendelni az automata váltót a 320d-hez, ha valaki sportosan szeretne vezetni, mivel sokat halványít az autó dinamizmusán. Akinek a kényelem az elsődleges, az a fejlett és jól dolgozó szerkezettel biztosan megtalálja számítását. A kérdés csak, az, hogy a pazar vezethetőségű hármas BMW-nél az andalító kényelem vagy az autózás élménye-e a lényeg. Szerintünk az utóbbi, amihez ez az automata nem illik.Műszaki adatok – BMW 320d A
Lökettérfogat (ccm) 1995
Furat x löket (mm) 84×90
Hengerek / szelepek száma S4/16
Max. teljesítmény (kW[LE]/ford) 110(150)/4000
Max. nyomaték (Nm/ford) 330/2000
Gyorsulás (s, 0-100 km/h) 9,1
Végsebesség (km/h) 213
Fogyasztás (l/100 km) város 9,7
Fogyasztás (l/100 km) lakott területen kívül 5,4
Fogyasztás (l/100 km) vegyes 6,9
CO2 kibocsátás (g/km) 185
Gumiméret 205/55 R 16
Hosszúság/szélesség/magasság (mm) 4 471/1739/1415
Tengelytáv (mm) 2725
Csomagtér (liter) 440
Menetkész tömeg / terhelhetőség (kg) 1505/500
Üzemanyagtank kapacitás (liter) 63
Listaár (forint) 8 666 000
A tesztautó ára (forint) 12 098 400