Trabant

Trabant

A Trabant keletnémet gépkocsimárka, amit a VEB Sachsenring gyártott 1957 és 1991 között. Németországban és a szocialista országokban egyaránt elterjedt volt.

Tudj meg többet!

A kétütemű motor hallatán és a hőre keményedő polimerkarosszéria láttán csakis a Trabant juthat az autórajongók eszébe. A legendás keletnémet márkát 1957-ben alapították, ami a Német Demokratikus Köztársaság első autója volt, később pedig a keleti közlekedés máig is nagy népszerűségnek örvendő szimbólumává nőtte ki magát.

 

Még a második világháború előtt lefektették az alapjait, amikor a DKW német autógyártó kifejlesztett egy F8-ra keresztelt autót. Ennek gyártását a Zwickau folytatta, majd továbbfejlesztették, és a háború után – immár szovjet fennhatóság alatt – így született meg az F9. Később Eisenachban folytatták a gyártását, 1955-ben pedig a vízhűtéses, kétütemű motor is megjelent, mely 22 lóerős teljesítményre volt képes.

 

Ahogy az adatok is mutatják, az anyaghiányt leginkább a műszaki oldal szenvedte meg, de akkoriban csak ez tűnt az egyetlen megoldásnak olcsó személyautó gyártására. Limuzint, kombit és kupét is gyártottak belőle, utána az F8-ból kifejlesztett P70-et a P50, azután pedig a P601 váltotta.

 

Pár évig AWZ- és Sachsenring-logóval látták el az autókat, míg az új típusjelzéssel 1959-től állították forgalomba az autókat, immár Trabant 500 néven. A Trabant gyártását 1991-ben hagyták abba, és bár később elektromos koncepcióautó formájában még megjelent, hivatalosan azóta sem tért vissza a Trabant, melynek szép állapotban lévő, régi példányai manapság akár milliókat is érhetnek.

 

A Trabant ismertebb típusai:

1 2 6