Magyar autós lap munkatársaként a legritkább esetben tudsz beszélgetni az autóipar csúcsvezetőivel. A kivételes alkalmak egyike adatott meg nemrég, amikor Győrben és Budapesten tárgyalt Wayne Griffith, a SEAT és a Cupra elnök-vezérigazgatója. A delegáció azért érkezett hazánkba, hogy a győri kollégákkal megállapodjanak a Cupra Terramar magyarországi gyártásáról. A 2024-től készülő Terramar egy kompakt crossover, tehát a tömeggyártók és a prémiummárkák közé igyekvő Cupra újdonságaként nem lesz olcsó.

Griffith sokszor járt hazánkban az Audinál értékesítési pozíciókban töltött negyedszázada alatt, Krénusz Ferencet, az Óbudai Autójavító vezetőjét név szerint is emlegette korábbi útjai kapcsán. Wayne Griffitht a most már a Player.hu-t képviselő Rácz Tamással kérdeztem a SEAT és a Cupra terveiről, illetve a Terramar gyártásáról.

Nem lesz olcsó az új magyar autó 1

Minőségben és költségszintben köztudottan jó a győri üzem, de mi szólt még az Audi Hungaria mellett?

Nyilvánvalóan erős a szinergiahatás a Terramar és a Q3 Sportback között (műszakilag közeli rokonok – a szerk.), ezt ki akarjuk használni és így az Audi Hungaria jobban hasznosíthatja gyártókapacitását. A kiváló minőség és a nagyon hatékony működés valóban Győr mellett szól, de talán ennél is fontosabb az a szenvedély, amit itt tapasztaltam annak kapcsán, hogy a vállalat többmárkás gyártóbázissá válhat.

Ebben a lelkesedésben nem éreztem semmilyen képmutatást. Jó az összhang a SEAT és a Cupra, illetve az Audi között, az elmúlt 15 évben jó együttműködés alakult ki közöttünk. A SEAT-nál gyártottuk a B7-es Audi A4-et Exeo néven, Martorellben gyártottuk a Q3-ast az Audinak, illetve az A1 gyártását is a SEAT végzi, mi pedig Győrből kapjuk a Formentor csúcsmodelljének öthengeres turbómotorját.

Mit várnak el Győrtől, kell-e valamiben fejlődnie a gyártóbázisnak a Terramar kapcsán?

Itt nagyon rugalmas gyártásra van lehetőség, akár hat különböző autó készülhet egyetlen üzemben, így a Terramar egy soron fut majd az eddigi autókkal. A művelet nagy része hasonló. A Cupra gyártása kicsit komplikáltabb lehet a design miatt, mert nagyon penge vonalakat kell préselni a karosszériaelemekbe és a matt fényezés okán, ami lényegi eleme a márkánknak és új folyamat lesz a győri fényezősoron. (A matt kék petrol blue és a matt szürke a márka jellegzetes színe. A szerk.)

Ha már Győr, mit tud az öthengeres sorsáról? Meddig maradhat velünk?

Az Euro 7-es környezetvédelmi szabályozás életbe lépése után vélhetően nem használhatjuk tovább az öthengeres benzinest a Formentorban. A Cupra 2030-ig gyárt belső égésű motoros autókat, a SEAT valamivel tovább. 2030-tól a Cupra tisztán elektromos márka lesz.

Nem lesz olcsó az új magyar autó 32

Csúcstalálkozó Győrben a Terramar körül. Balról-jobbra: Markus Haupt, a SEAT termelésért és logisztikáért felelős alelnöke, Les Zoltán, az Audi igazgatótanácsának autógyártásért felelős tagja, a Terramar másik oldalán Alfons Dintner, az Audi Motor Hungaria igazgatótanácsának elnöke és Wayne Griffith, a Cupra elnök-vezérigazgatója

Térjünk át egy szériaautójukra! A Cupra Born belső terében szerintünk rosszul használhatók a kezelőfelületek. Nem áll szabadságukban valami jobbat adni az ügyfeleiknek, mint az ID.3, ha már a vezetés fontosságát hirdető márkaként határozzák meg magukat?

Lehet, hogy a tisztán érintésvezérelt felületekkel túl messzire mentünk. Komolyan vesszük az ügyfelek kritikáját, például a túl hangosra generált irányjelzőhangot illetően és idővel, az autók megújulásával a megvilágítatlan klímavezérlő felületre is kijön a megoldás. Igyekszünk javítani a most piacon lévő autóinkon, hogy jobban működjék a HMI (Human-Machine-Interface) és a jövőbeli termékekben vélhetően visszatérünk a vegyes kialakításhoz, mechanikus kapcsolókkal és érintőképernyőkkel.

De az Audi most sem vett át minden kezelőfelületet a VW-konszern polcáról.

Nagyságrendileg az Audi volumene több mint a tízszerese az idénre tervezett 150 ezer Cuprának. Nem tudunk saját kapcsolókat tervezni, különben autóink megfizethetősége csorbulna. Megértem, ha nem tetszik önöknek a Born hátsó ajtóborítása, nekem sem a kedvencem, de szerencsére a vezető nem ott ül, nem onnan vezet.

Névjegy: Wayne Griffith, a Cupra és a SEAT elnök-vezérigazgatója

1966-ban látta meg a napvilágot Nagy-Britanniában, kvázi beleszületve az újautó-kereskedelembe, mert édesapja márkakereskedő volt. Nemzetközi menedzsmentből és német nyelvből diplomázott Leeds egyetemén. 23 évesen kezdett a Volkswagen konszernben dolgozni, két és fél évtizedet töltött az Audinál különféle értékesítési pozíciókban, egy 1991-1993 közötti SEAT-os kitérővel.

Nem lesz olcsó az új magyar autó 33

Wayne Griffith 23 évesen kezdett a Volkswagen konszernben dolgozni, két és fél évtizedet töltött az Audinál a SEAT és a Cupra vezetése előtt. Angliában született és tanult, de már német állampolgár

2016-ban lett a SEAT értékesítésért és marketingért felelős alelnöke, amihez 2019 januárjától vette át az elnök-vezérigazgatói feladatokat a Cupránál. 2020 október elsejével egy személyben a SEAT igazgatótanácsának elnöke is lett, így a két márka legfelső vezetése egy kézben összpontosul.

Jól állna a márkának egy valódi sportautó, amilyen a Toyota GR86. Remélhetünk bármit?

Itt ül mellettem a kommunikációs igazgatónk, aki mindig feszültté vélik ezektől a kérdésektől (nevet). A motorsport a génjeinkben van, a márkanév is a Cup Racing szavakból áll, a márka a sportosságról és a vezetés öröméről szól. Az elektromos korszakban a Cuprának meg kell lepnie a piacot a versenytársakétól eltérő koncepciójú autókkal, de nem nyilatkozhatom arról, hogy készülünk-e sportkocsival.

Nem lesz olcsó az új magyar autó 34

A jövőben a SEAT és a Cupra visszatérhet a vegyes kezelőfelülethez mechanikus kapcsolókkal és érintőképernyőkkel. A képen a Born használhatósági szempontból sok sebből vérző belső tere

Miben, mivel tudják megkülönböztetni autóikat, ha egyenalkatrészeket, közös technikát használnak?

El kell döntenünk, hogyan akarunk különbözni, miben szeretnénk mások lenni és a megfelelő különbségtételeket megtalálni. A Cupra nem lesz a legtöbb technikai újítással telezsúfolt autó, vezetőtámogató rendszerekben hozunk egy jó szintet, de nem ebben akarunk kiemelkedni. A kivételes dizájn és a vezetés öröme a meghatározó differenciálási pont. A Cupra Born mindkettőt megvalósítja, remekül néz ki és jobb vezetni, mint számos más villanyautót a szegmensben.

Ha már vezethetőség és sportosság, nagyon adná magát a menetstabilizálás kiiktatása a hátsókerék-hajtású Bornban. Miért nincs rá lehetőség?

Egyetértek önnel, hogy jó lehetne. De az öthengeres Formentorban a driftmódhoz kikapcsolható az ESP. Az önvezető autók korában vélhetően lesz egy Cupra-kapcsolónk, ezt megnyomva visszakapja az autót, hogy saját maga vezethesse.

Nem lesz olcsó az új magyar autó 35

Nemcsak VAZ 2101 vagy Lada 1200 lett a FIAT 124-ből, Spanyolországban, SEAT 124-ként is szép karriert csinált

Lehetségesnek tartja a teljes önvezetést városi forgalomban is?

Műszakilag megvalósítható, de időtávja kérdéses. Különböző fázisokban valósulhat meg az önmagát vezető jármű, nem lesz önvezetés egyik napról a másikra. A kettes szint már megy, a négyesen dolgozunk, az ötös szint távolabb van, amikor már nincs pedál és kormánykerék sem az autóban. Valószínűleg lesznek olyan közlekedési módok, ahol működhet az autonóm vezetés.

Ezeken a területeken nem vegyesen fut majd a számítógépes vezetés a humán autózással, mert az nehezen működne párhuzamosan. Vannak, akik másra akarják majd kihasználni az autóban töltött időt, de mindig lesznek, akik saját maguk kívánnak vezetni. Őket célozzuk meg. Mindig lesznek autórajongók, a fiatalok között is, és az elektromos autóknak sem kell unalmasnak lenniük csak azért, mert racionálisak.

Legtöbbször az elektromos autók, márkákon átívelően, nagyon hasonlóan viselkednek. Mivel tudják egyedivé tenni őket?

Sok részterületet lehet az elektromos autókban is sportosra venni, ezek eredője akár egy gokartszerűen vezethető villanyautó is lehet. A kormányzás, a fékek, a rekuperáció és a futómű hangolása a kulcs.

Nem lesz olcsó az új magyar autó 37

Griffith szerint nehéz korban lépett piacra a SEAT Leon negyedik generációja, eddig még nem tudta kifutni magát a krízisek miatt

Mi a válasza arra a benyomásunkra, hogy a Cupra leválasztásával a SEAT háttérbe szorul és elveszíti menő autóit, amilyen a Leon vagy az Ateca sportváltozata?

Márkáink eltérő ügyfeleket szólítanak meg: a Cupra a tömeggyártók és a prémiumszegmens közé céloz. A SEAT fiatalos, első autóként is hódító márka, vonzó, de nem annyira provokatív formanyelvvel, mint a Cupra. A SEAT a belső égésű motoros autókra és a konnektorról tölthető akkus hibridekre összpontosít, a Cupránál fontosabb az elektromobilitás. A félvezetőhiány miatt kénytelenek voltunk priorizálni a gyártást a Cupra javára, nemcsak a magasabb árrés miatt, hanem azért, hogy az újonnan induló brandet kevésbé sújtsák a gyártási nehézségek.

A SEAT-nál az SUV termékvonal a meghatározó, de az új Leon is nagyon fontos autó, csakhogy a negyedik generáció még nem tudta kifutni magát, nem tudta megmutatni, mi rejlik benne. Amikor elindult a gyártása, beütött a koronavírus-járvány a lezárásokkal, aztán jött az alkatrészhiány, utána az orosz támadás Ukrajna ellen, jövőre pedig az energiaárak növekedése miatt várható krízis Európában. Egyik válság a másik után sújtja az új Leont.

Nem lesz olcsó az új magyar autó 38

2024-ben többmárkás autógyárrá válik a győri Audi, mivel a konszernen belüli versenyben elnyerte a Cupra Terramar gyártásának lehetőségét (a képen fent, középen). Az SUV a győri Audi Q3 közeli rokona

A SEAT-tal fontos cél a mobilitásért fizető, de saját járművet nem vásárló ügyfelek kiszolgálása két- és négykerekű mikromobilitási eszközökkel. A városokban több ember fog kevesebb autót közösen használni, és lesznek ingyenesen leparkolható kisebb, akár kétszemélyes autók. Ilyen a MiniMo tanulmányautónk.

Előretörhetnek a cserélhető akkumulátorú villanyrobogók. A kivehető akkumulátorokkal az akkucsere nagy üzlet lehet a jövőben, mert az emberek nem tudják az utcán tölteni az akkukat a robogókhoz, rollerekhez, de Nyugat-Európában a városok megkövetelhetik a nulla emissziós közlekedési eszközöket. Ez a folyamat igen gyors is lehet, a belső égésű motoros új autók európai értékesítésének 2035-ös véghatárideje előtt bekövetkezhet.

Mikorra léphetnek piacra olcsóbb elektromos autók?

A mostani alapanyag- és akkumulátorárak mellett ezt nagyon-nagyon nehéz volna megvalósítani, de lesz egy pont, amikor elérhetőbbek lesznek az elektromos kisautók. A VW konszern válasza erre Spanyolországban készül majd, részben a SEAT martorelli üzemében, részben Pamplonában a Volkswagen gyárában. Az új padlólemezre épülő, nagy darabszámú villany kisautó gyártása 2025-től indul. Az akkuk Valenciából érkeznek, egy szintén új akkumulátorgyárból.

Nem lesz olcsó az új magyar autó 40

Wayne Griffith egyik privát autója egy sorhatos Jaguar E-Type roadster, amely 1966-os évjáratú, akárcsak ő. A fotó illusztráció, a kép forrása: Wheelsage.org

Messze nem minden autóipari vezető car guy, de ön a benzinvérűek közé tartozik. Melyek a kedvenc autói, cégcsoporton belül és kívül?

Vállalati autóként az álomautóm már megvalósult a SEAT-nál az öthengeres Cupra Formentor VZ5-tel. Cégen belül ez a kedvencem, az Audi öthengeresének erejével és hangjával a legjobb autó, amin valaha dolgozhattam. De vezetek elektromos autót is, városban egy Bornnal járok.

A személyes kedvencem egy velem egyidős, 1966-os Jaguar E-Type. Spanyolországban a hétvégeken ezt a sorhatos roadstert vezetem. Restaurálatlan klasszikus autó, fa kormánykerékkel, bőrüléssel, krómozott felületekkel. Furcsa érzés egy veled azonos évjáratú autóval járni. Riasztónak tartom a veterán autók átépítését elektromos hajtásúra, egy Jaguar E-Type villanyautóvá alakítása számomra a technika megszentségtelenítése. A másik privát autómat édesapámtól örököltem, egy 30 éves Jeep Wranglert piros fényezéssel. A barcelonai szép időjárással egész évben használhatom őket, a Jeeppel a tengerparti fövenyre is eljuthatok.

Griffith úr, köszönjük a beszélgetést!