„Egyre több a hamis szervizkönyv a piacon” – válaszolta az ORFK a Vezessnek, amikor a legújabb csalásformákról kérdeztük őket. Nem lepődtünk meg túlzottan, hiszen szerkesztőségünkben már egy hónapja körbement annak a hirdetésnek a linkje, amely gyakorlatilag az összes autómárka szervizkönyvéhez kínál hivatalosnak tűnő pecsétet.

Ezekkel a csalók olyan kamu kilométeróra-állást hitelesíthetnek, amilyet csak akarnak.

Talán nem haragszik meg a becsületes olvasó, hogy nem kötjük be cikkünkbe itt és most a linket, segítséget nyújtva azoknak a b-kategóriás bűnözőknek, akik éppen beszereznék a hamisításhoz szükséges eszközöket. Sajnos nélkülük is rengeteg veszély fenyegeti a mostanság a használt autó vásárlásán gondolkodó rutintalan, ezért jóhiszemű embereket. Ráadásul attól függetlenül, hogy itthon avagy külföldön szeretnék megcsípni életük ajánlatát.

A rendőrséggel együtt vesszük át, hogy mostanában jellemzően mi mindennel próbálják kihúzni a pénzt a zsebükből.

Legyetek észnél, autósok! – üzeni a rendőrség 1

Egy hónapja aktív a szervizkönyves pecséteket hirdető link a világ egyik legnépszerűbb adok-veszek oldalán. De volt ilyen korábban is, sőt, komplett szervizkönyveket is szoktak árulni egyesek

Átverős hirdetések magyar és külföldi oldalakon

Rengeteg olyan autóhirdetés lehet aktív ebben a percben is, amely mögött valójában semmilyen jármű sincs, az egészet ügyes csalók építették fel vonzó fotókkal és csábító szöveggel kizárólag abból a célból, hogy lenyúlják a gyanútlan vevők pénzét.

Óvatosságra intő jellemzőiket bemutattuk egy konkrét példán keresztül a múlt héten, amikor lelepleztünk egy ismert ember fényképével visszaélő hirdetést. Természetesen piaci ár alatt kínált eladásra a fotók alapján kiváló állapotúnak kinéző használt autót.

Legyetek észnél, autósok! – üzeni a rendőrség 2

3300 eurót kértek egy olyan autóért, amelynek a reális ára 4000-5000 euró között mozog. Hosszú keresgélés után mindenkinek felkelti az érdeklődését egy ilyen ajánlat, pláne, ha jól mutat a kocsi

Legyetek észnél, autósok! – üzeni a rendőrség 3

Csakhogy ezen az oldalon hiába fizetünk, abból nemigen lesz autó

A magyar vevők ezrei által napi szinten látogatott külföldi oldalon az „eladó” felhívható telefonszám nélkül kínálta vonzó portékáját, amit az egyébként biztonságos eBay fizetőplatformjáról koppintott kamuoldalon való fizetéssel árult, „autóvisszaadási garanciával”.

„Nem ismeretlenek a magyar hatóságok előtt az ilyen esetek. Ugyanakkor az ilyen módszerrel elkövetett csalások alkalmával bár a vásárló magyarországi számláról utal, maga a csalás külföldön valósul meg, a nyomozást az a hatóság fogja lefolytatni, amelynek területén a bűncselekmény realizálódott” – mondja a magyar rendőrség, amely az általunk feltárt ügyben felvette a kapcsolatot a nyugat-európai rendőrökkel. Sajnos vannak magyar áldozatok, könnyen lehet, hogy ők búcsút inthetnek az elutalt pénzüknek.

Nagy kérdés, hogy egy mondjuk Afrikában ülő csaló által megkárosított magyar áldozat pár ezer eurójáért milyen erőket mozgósít mondjuk a német rendőrség csak azért, mert egy németországi bejegyzésű honlapon találtak egymásra. Ennek ellenére senki ne spórolja meg a feljelentést.

Tanács: soha, senki ne utaljon olyan autóért pénzt, amit nem próbált ki előtte, amivel nem találkozott fizikai valójában. Bármennyire vonzó egy hirdetésben szereplő jármű (és persze az ára), ígéretekre ne fizessen senki! Ne dőljön be „a fizessen, aztán küldjük a kocsit” dumáknak! 

Autók, amik nem azok, aminek látszanak

Nehezebb ügy a számítógép előtt ülve leleplezni olyan hirdetéseket, amelyek sérülésmentesként hirdetnek korábban csúnyán összetört személyautókat. Amelyek így már közel sem olyan biztonságosak, arról nem is beszélve, hogy egyáltalán nem érnek annyit, amennyit kérnek értük.

Pár napja küldött olvasónk fotókat egy ilyen esetről, amelyben egykor erősen törött Mazda hirdetésében mondja leendő eladója sérülésmentesnek a sok millióért kínált kocsit. De egy egykor rendőrautóként szolgált, majd elöl-hátul összetört Mercedes is új életet kezdett, amint ebben a cikkünkben sok fotóval azt dokumentáltuk.

Legyetek észnél, autósok! – üzeni a rendőrség 4

Elöl is törött volt egykor

Legyetek észnél, autósok! – üzeni a rendőrség 5

Hátul is törött volt egykor. Több tulajdonoson átment, még az is lehet, hogy a cikk írásának időpontjában az autót birtokló személy már nem is ismerte a múltját

Tanács: nincs meg mindenkinek az a tapasztalata, hogy kiszúrja a javítások nyomait, ezért ne sajnálja rá a vevő azt a pár tízezrest, vigyen magával egy kasztnist vagy egy szerelőt a kinézett jármű megtekintéséhez. Még jobb, ha elviszi szervizbe a szimpatikus autót, ahol van lehetőség a műszeres vizsgálattól a felemeléséig sok mindenre. Azt az eladót pedig tessék elfelejteni, aki ilyen-olyan dumával, de nem megy bele a komolyabb átvizsgálásba.

Erőszakos és trükkös vásárlók

Talán itt tudja felmutatni a rendőrség a legtöbb fogást az elmúlt hónapokból, a Vezess is egy dermesztően csúnya esetről írt. Itt nem az eladók, hanem a vevők próbálják rákényszeríteni a becsületes polgárokat immár a próbaút alatt, hogy a meghirdetett összegnél jóval olcsóbban adják el nekik a használt autójukat.

Az egyik módszer felettébb trükkös, sajnos több esetben sikerrel jártak vele a csalók tavaly: Budapesten egy Opelt, Hatvanban egy Volkswagen Passatot biztosan így vettek meg a hirdetésben szereplő árnál sok százezer forinttal olcsóbban. A lényege, hogy a próbakör alatt az egyik vevő elvonja az eladó figyelmét, miközben a másik a hűtőfolyadék tartályába szennyező anyagot juttat, vagy a kipufogóba olajat fecskendez. Ezután motorhibára hivatkozva „lealkudják” az árat.

Szerencsére a fenti eseteket felderítette a rendőrség, és két hatvani férfit őrizetbe vettek. Valószínűleg nem csak ez a két eset történhetett tavaly.

Legyetek észnél, autósok! – üzeni a rendőrség 6

Éppen rabosítják a rendőrök az egyik gyanúsítottat (Forrás: Pest Megyei Rendőr-főkapitányság)

A másik módszer aljas és erőszakos, a Btk. kényszerítésnek nevezi ezt a bűncselekményfajtát, senki ne találkozzon vele. Olvasónknak nem volt szerencséje, hozzá egy szombat délelőtt érkezett három jól megtermett, először udvarias férfi. A próbaút során aztán radikálisan más stílusra váltottak, egy autóban ülve áldozatukkal, három oldalról ordítottak rá, és még szurkálással is fenyegették őt, csak hogy adja el nekik olcsóbban az autóját.

Mindenki kattintson rá a hátborzongató történetre és tanuljon belőle! Ha elolvassa, örökre megfogadja az alábbi tippeket.

Tanácsok: Az otthona helyett a védettebb munkahelyre beszélje meg a találkozót az eladó, és ha nem érez bizalmat a címre érkezett érdeklődőkkel, gyorsan búcsúzzon el tőlük. Egyedül soha, senki ne mutasson vevőjelöltnek autót, a próbaútra csak egy vevőjelölt üljön be az autóba, az eladót viszont kísérje el egy barátja. Több vevőjelölt esetén nagyon figyeljen rá az eladó, hogy a forgalmit (pláne a törzskönyvet) ne adja ki a kezéből, akkor sem, amikor ellenőrzik mondjuk az alvázszámot. Különösen a kulccsal egyszerre ne adja ki a kezéből az autó papírjait. Ha megtörtént az adásvétel, célszerű a szerződésben rögzíteni, hogy pontosan milyen az autó állapota, akár még azt is, hogy mennyi idős az aksi, stb., mindezzel védi magát az eladó. Amennyiben mégis jönnek pár napon belül a telefonok, hogy ez romlott el, meg az romlott el, ennyi pénz kell, annyi pénz kell, vigye el márkaszervizbe az autót, és hozza el a jegyzőkönyvet a hibalistáról.

Végül itt van rengeteg hasznos alaptanács, hogyan is nézzük át okosan a kiszemelt használt autót.