Közel fél éve, hogy Földes Attila kollégám kipróbálta a Budapestet ellepő 200 közösségi roller egyikét. Már akkor is sokan morfondíroztak azon, hogy vajon mégis hogyan kell ezeket a járműveket kezelni a KRESZ szerint: kerékpárként, játékként vagy esetleg segédmotor-kerékpárként?

Az eltelt idő alatt nem sokat tisztázódott a helyzet: a rendőrök nem egy esetben vonták kérdőre a kerékpársávban közlekedő rollerhasználókat, holott talán ott haladhatnának a legbiztonságosabban az akár 25 km/órás csúcssebességre is képes géppel.

Egy szerdai találkozón a Lime szekemberei is kifejtették álláspontjukat. Tóth Tamás, a Lime magyarországi képviselője szerint mielőtt Budapesten elindították szolgáltatásukat, egyeztettek a főváros illetékeseivel a témakörben. A szakemberekkel egyhangúan arra jutottak, hogy a kerékpársávok használata a legjobb megoldás: habár meg sem közelíti például az amszterdami szintet a kétkerekűek úthálózata, a helyi kerékpáros infrastruktúra használatával a rollerezők is hamar célba érhetnek.

A Lime képviselője által csak segway-törvényként említett szabályozás inkább egy tiltólistára hasonlít. A várban, az V. kerületben és a Margitszigeten be is tiltották ezeket a villanymasinákat. Míg utóbbi esetén leginkább a lemerült kétkerekűek begyűjtése okoz fejtörést a behajtási tilalom miatt (egy-egy roller 17 kg-ot nyom, így ezt autóval teszik a töltésért felelős Juicerek), a belvárosi helyszíneken helyhasználati problémák miatt nem volt maradásuk az elektromos gépek többségének.

A hírek szerint zajlanak az egyeztetések a KRESZ módosítását illetően. Nem minden a szabályozás, az emberek hozzáállását is formálni kell, hogy a közlekedés eme formáját választó emberekre is ugyanúgy tekintsenek, mint azokra, akik autóba szállnak.

Úttesten lévő kerékpárúton közlekedtem a forgalommal szemben (KRESZ tábla jelöl, hogy behajtani tilos kivéve kerékpár és az úttesten is felfestés van), amit egy autós zokon vett. Ezért leszorított, és amikor szóvá tettem, akkor úgy megütött, hogy eltört az arccsontom. Rendőrt hívtam… Ez súlyos testi sértés, bűncselekmény, feljelentést tettem. Erre olyan levél jött vissza, hogy a rendőrség rögtön engem büntet, a bűncselekményre még értesítés sem jött, csak a feljelentés van, egyelőre

– írta az Index olvasója nemrégiben.

A nehézségek ellenére Budapesten népszerűek az új közlekedési eszközök. „Egy-egy utazás pedig átlagosan 14 percig tart” – közölte a Lime, akik a furcsa helyzet közepette is bővültek: eddigi 220-as rollerparkjukat 80 új járgány üzembe helyezésével megnövelték.