Jó ideje használom már a közösségi autózást, amit itthon csak Oszkárként emlegetnek. Elég szépen pörög a történet, amit mi sem bizonyít jobban, mint a tény, hogy az Oszkár telekocsi webes felületén naponta több tízezer hirdetésből válogathatunk. Legyen az napi szintű ingázás vagy alkalmi út a rokonokhoz, az egyik legjobb választás ma Magyarországon a telekocsizás, hiszen így nem csak időt és pénzt spórolhatsz, de a környezetet is rendkívül sok káros anyagtól kíméled meg. Tudtad, hogy az oszkározók durván 2,5 millió kg CO2 kibocsátásától óvták meg bolygónkat?

Az alapokat és azt, hogyan spórolhatsz, azt már kiveséztük korábban:

Lassan beköszönt a fesztiválszezon, ilyenkor pedig szintén elő lehet húzni a kalapból a telekocsizást, ha azon töritek a fejeteket a haverokkal, hogy mivel is utazzatok le egy-egy fesztivál helyszínére. Tapasztalatból írom, hogy érdemes erre az esetre is az Oszkárt választani. Miért?

Pakolás, cipekedés

Fesztiválra az ember általában nem egy napra megy, szóval minimum 3-4 napra elegendő ruhával plusz az esővel is kell számolni (a VOLT-ot, az EFOTT-ot és a Fishing On Orfűt például rendszeresen elmossa az eső). Szóval extra cuccokra is szükség lehet, amitől még nagyobb lesz a csomag. Aztán ott a sátor (már ha nem foglaltál valamilyen fedett szállást), ami szintén megnehezíti az utazást.

Szóval most gondolkozz, hogyan szeretnél utazni? A nehéz csomagokkal bénázni a vonaton/buszon vagy bármilyen tömegközeledési eszközön, vagy csak beraknád egy csomagtartóba az egész pakkot és a fesztiválkemping parkolójában kivennéd azokat, kényelmesen besétálnál a kempingbe, felvernéd a sátrat és szisszentenél egy sört?

Oké, de mennyivel is drágább ez mint a vonat? (Lelövöm a poént, egy százassal, ha diák vagy)

Nézzük csupán a tényeket, vegyük példának a Budapest-Sopron távot (VOLT fesztivál):

  • Vonat diákként: a legolcsóbb jegy 2600 Ft, az utazás hossza 3 óra 45 perc.
  • Vonat felnőttként: a legolcsóbb jegy 4705 Ft, az utazás hossza 3 óra 45 perc.
  • Telekocsi: átlagosan 2700 Ft, az utazás hossza 2,5 óra.

És azt is vegyük számításba, hogy előfordulhat a vonatnál késés, plusz az is, hogy elromlik a klíma…

De bátran kiszámolhatjuk a Budapest-Orfű (Pécs) távot is (Fishing On Orfű):

  • Vonat diákként: 2650 Ft, de akkor 4 óra 10 perc az út, 3305 Ft-ért 2 óra 55 perc
  • Vonat felnőttként: 3950 Ft, de akkor 4 óra 10 perc út, 4605 Ft-ért 2 óra 55 perc
  • Plusz átszállás buszra és irány Orfű.
  • Telekocsi: átlagosan (Népliget – Orfű) 3000 Ft és max. 3 óra

Egy fröccs a koncert után?

(szigorúan csak akkor, ha a sofőr is több napot marad és már nem ül autóba)

Simán benne van, hogy fesztiválszezonban pont egy olyan sofőr fogja hirdetni az üres helyeit autójában, aki szintén arra a fesztiválra megy, ahová te. Az utazás alatt ki lehet vesézni, hogy kit melyik előadó érdekel legjobban, vagy akár azt is, hogy egymás mellé verjétek fel a sátrakat, aztán koncert után koccanjatok össze egy házmesterre a két baráti társasággal.

Tökéletes példája ez annak, hogyan lehet összekötni a kellemest a hasznossal.

Hazaút

Hidd el nekem, tapasztalatból beszélek, nincs annál jobb, mint négy nap masszív pogózás, tánc és némi alkohol bevitele után csak behuppani egy kényelmes autóba és pihenni egy jót addig is, amíg haza nem érsz. Ha ugyanazzal az autóssal tudsz hazamenni, akivel jöttél és sikerült összebarátkozni, akkor biztosra veheted, hogy az ajtóhoz igen közel fog kirakni. Ne feledd, a csomagok hazafelé sokkal nehezebbek…

Te lennél a sofőr?

Akkor is érdemes regisztrálni az Oszkár telekocsis rendszerén, ha úgy döntesz, hogy autósként indulsz el a fesztiválra. Az egyébként üres helyeidre szerzett útitársak beszállnak a költségekbe, így pedig megspóroltok annyi pénzt, hogy picit még jobb legyen a buli.

Hazafelé is jól jöhet a társaság, nem csak a kisebb költségek miatt, de a tested mindent kíván majd, csak vezetni nem egy ilyen hét után, ezért jobb, ha van kivel beszélgetni út közben, így kisebb az esélye annak, hogy elálmosodsz vezetés közben.

Forrás: Vezess
Kapcsolódó címkék: fesztivál Oszkár Spórolás telekocsi