Másfél millió forintért már rengeteg autó közül választhatunk, akad tömegtípus, és rétegmodell is. Vajon mivel járunk jobban, egy olasz Alfa Romeóval, vagy elterjedt Passattal? Szív vagy ész?

Konkrét kérdésre konkrét válasz

Olvasónk kérdez

Kedves Tibor!

~1,5 millió forintunk van autó vásárlásra (+1. szerviz és átírás). Városban nagyon ritkán lenne használva, leginkább hétvégi kirándulásokra, családlátogatásra és nyaralásra lenne használva. Nagyjából 15-20ezer km körül lenne az éves futása. Kissé tanácstalan vagyok, mert a népszerű dízelek (VW féle 1.9 pdtdi, Alfa 1.9 JTD 8V/16V) 200-300ezer km körüli futásteljesítménnyel rendelkeznek. Mennyire kell félni ezektől a motoroktól? Mennyire nehéz ezekből rendesen karbantartott darabokat találni?

Benzines autóktól sem zárkózom el(sőt, eredetileg csak benzinesben gondolkoztam). Van e esetleg valami tippje? Nincs szükségünk nagy, erős autóra (2 személy + 1 kutya), de a 120-130as autópályatempót jó lenne ha bírná.

Válaszát előre is köszönöm!

Szakértőnk válaszol 

Kedves Bálint!

Egyáltalán nem kell félni a 2-300 ezer kilométertől. A tulajdonomban van olyan dízel autó, amiben 920 ezer kilométer van, és remek állapotnak örvend. Amitől félni kell, az a karbantartás hiánya, a rossz minőségű olaj használata és a városi 2-3 kilométer használat és 32 újraindítás naponta. Sajnos az utóbbi pont a kevés kilométeres autók jellemzője, ezért gyakran jobb állapotban van egy sokat futott, de vidéki, autópályán használt autó, mint a keveset futott városi anyataxi. Valamiért mégis mindenki az utóbbit keresi.

A fent leírtak ugyanúgy vonatkoznak a benzines autókra, mint a dízelekre, de a gázolajosak valóban nehezebben tűrik a városi, rövid utas használatot. pont ezért érdemes gyakran dízel autót nagyobb futásteljesítménnyel vásárolni.

Az Ön által leírt használatra benzinesből minimum 1,6-osat vennék, Monjuk egy Ford Focus-t, dízelből jók a PDTDI-k és az Alfa 1,9 JTDm is.

Jól karban tartott autót nem lehetetlen találni, de valóban nem egyszerű. Ha tudok segíteni, keressen bizalommal.

Üdvözlettel,
Varga Tibor
www.autovizsgalat.hu

Újabb autóvásárló akinek kérdéses az Alfa

Olvasónk kérdez

Tisztelt Tibor
ALFA147. 1 MILLIÓ IG. MEGYIK MOTORT ÉRDEMES FIGYELNI
Köszönöm

Szakértőnk válaszol

Kedves Béla!

Benzines, vagy dízel motorra gondol? Inkább városban használná, vagy vidéki utakra? Ha az 1,6 benzinmotorra gondol, megbízhatóság szempontjából jobb a gyengébbik 105 lóerős változat. Itt még nincs vezérlésmódosító, ami sok problémát okoz. Van viszont 8 darab (Twin Spark) spéci, jó drága gyertya, A hangja sportos, a menetteljesítmény kevésbé. A 2,0 literes benzinmotor már jóval dinamikusabb. Városban 10 liter alatti fogyasztás nem valószínű.

A dízelek alapvetően megbízhatóak, főleg itt is a gyengébbik változat változó geometriás turbó nélkül, Takarékosak és jól húzzák a kicsi bódét.

A gond az, hogy akár benzines, akár dízel motorral nézzük, a legtöbb 147-es Alfa már szét van hajtva, a futómű nehezen viseli a hazai utakat és az elektromos rendszerük viszonylag megbízhatatlan.

Amennyiben ilyen autóra vágyik, mindenképpen nézesse meg szakértővel vásárlás előtt.

Üdvözlettel,
Varga Tibor
www.autovizsgalat.hu

Első autónak?

Olvasónk kérdez

Kedves Tibor!

Első autó vásárlással kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni Öntől. Jelenleg egyetemen tanulok amiből még 2 év van hátra. Szorgalmi időszak alatt inkább csak a munkába járáshoz használnám ami heti 3 alkalommal 2x60km. Emellett ha haza szeretnék menni az 2x190km. A gyakorlati időszak alatt napi 2x10km utat tennék meg az autóval.

Régóta kinéztem már a dízeles Mazda 6 sport felszereltségű autót. Anyagi helyzetem csak használt vásárlásban enged gondolkodni.
Ön szerint ez az autó mennyire jó választás, vannak rejtett hibák/bukatók illetve körülbellül milyen költségekre lehet számolni? Van olyan dolog, amire kifejetten oda kell figyelni vásárláskor?

Megtisztelő válaszát és a segítséget előre is köszönöm!
Tisztelettel
Sz. Dávid

Szakértőnk válaszol

Kedves Dávid!

Nem írta, hogy 3 éves, vagy 15 éves autóban gondolkodik, ezért csak általánosságban tudok válaszolni. A régi Mazda Dízel motorokkal sok a gond. Egyrészt lementek már a térképről kétszer, másrészt olajnyomás problémák miatt gyakori a motor jelentős kopása. Fiatalabb Mazda választása esetén jó döntés lehet a Dízel motor, de sajnos ezeknél is előfordul az olajszivattyú meghajtásának hibája, ami a motor megsemmisüléséhez vezet. Ezenkívül előfordulhat bármelyik szokásos dízel probléma.

A Mazda legnagyobb ellensége a rozsda. Már 5-6 éves korban jelentősen rozsdásodhatnak (jellemzően a külföldről érkezettek jobban), 10 éves kor felett pedig kifejezetten jellemző a típusra. Gyakran friss festéssel, alvázvédelemmel takarják el a korrodált részeket. Javaslom mindenképpen hívjon szakembert az autó átvizsgálásához.

Üdvözlettel,
Varga Tibor
www.autovizsgalat.hu