Napjainkban a közlekedés során aknázzuk ki leginkább a zsebünkben lapuló mobilok számítási kapacitását, bármivel is utazunk, elvezetnek a célig, és rengeteg dolgot kiváltanak, amire eddig külön-külön eszközt használtunk.

Autósként az alapvető navigáció mellett még ezernyi helyzetben segíthetnek a mobilra telepített alkalmazások, ezek közül válogattuk ki a kötelezően ajánlott ötös fogatot, amelyek nélkül nem érdemes elindulni.

5. Költségnapló

Rendkívül hasznos, és tanulságos, ha van merszünk belenézni a valóság tükrébe, és pontosan jegyezzük autónkra fordított kiadásainkat, az alkatrészeinek árát, szervizdíjakat, fogyasztási adatokat. Ebben egy mobilos app nagy segítség lehet, például a Fuelio, amit már 2012 óta csiszolnak, tökéletesítenek.

Az eredetileg lengyel fejlesztésű, mára a Sygic által kezelt alkalmazás GPS-adatok alapján ad statisztikát az átlagos üzemanyag-fogyasztásról, rögzíti a tankolások helyeit. A fizetős verzió összekapcsolódik Google Drive vagy a Dropbox szolgáltatással, így a hosszú idő alatt kirajzolódó csodálatos grafikonok lementhetőek saját tárhelyünkre, ráadásul a Fuelio képes akár több autó adatait is kezelni, ezért kicsi cégeknek is megfelelő lehet a fogyasztás naplózására.

Másik népszerű lehetőség a Spritmonitor alkalmazása, főleg a mögötte található hatalmas adatbázis miatt, ebben kutatva könnyen belőhetjük, mennyit fogyaszt autónk saját vezetési stílusunkkal a nagy német átlaghoz képest.

Ez az öt applikáció jelenti az autózás svájci bicskáját 1

4. Egyszerű parkolás és matricavásárlás

A legbosszantóbb pillanatoktól mentenek meg minket a parkolásra kihegyezett programok. Ezeket használva nincs szükség másfél kiló aprót zsebünkben csörgetve automatára vadászni, és azon aggódni, mikor jár le a parkolás.

Kényelmesen, gyorsan és azonnal intézhetjük a parkolást, az autótól elsétálva már a célunk felé haladva. Csak a rendszámot kell megadni, kiválasztani a matrica típusát, és a bankkártyaadatok megadása után jóváhagyni a fizetést. Ez mindössze néhány érintéssel elvégezhető, főleg, ha már a rendszám és a bankkártya adatai korábban rögzítésre kerültek a rendszerben.

További haszon, hogy egy ilyen app maga a svájci bicskába épített svájci bicska, hiszen az OTP-hez köthető Simple fizetési rendszer a parkolás mellett autópálya-matrica, mozijegy vásárlására, könyvrendelésre is használható.

Ez az öt applikáció jelenti az autózás svájci bicskáját 2

3. Életmentő segítség

Életszerűtlennek tűnik, hogy egy baleset áldozata felett állva az ember egy mobilapp menüjében keresgélve próbálja elállítani a vérzést, megelőző jelleggel nagyon is hasznos egy kicsit elmélyedni valamelyik elsősegély-alkalmazásban, ha néha van egy kis időnk. Magyar nyelven is számos alkalmazást találni, bármelyik operációs rendszer alá.

Hazai érdekesség a témában a Szív City nevű kezdeményezés. Az alkalmazás lényege, hogy a mentők riasztása után az alkalmazás felhasználói az eset ötszáz méteres körzetében szintén riasztást kapnak, így a mentők kiérkezése előtt megkezdhetik az életmentést, vagyis a mellkaskompressziót.

Amint a regisztrált felhasználó megkapja a riasztást, az “indulok” gombra kattintva térképes segítséget kap az eset helyszínének megtalálásához. Megérkezése után, ugyancsak kattintásra egy metronóm ad segítséget a mellkaskompresszió kivitelezéséhez, valamint kapcsolatba tud lépni a mentőirányítással is, ahonnan újabb tanácsokhoz juthat az újraélesztés sikere érdekében.

Ez az öt applikáció jelenti az autózás svájci bicskáját 3

2. Mobilos agyturkáló

Ezek az appok kilógnak a sorból, mert használatukhoz szükség van egy Kínából fillérekért rendelhető, OBDII csatlakozóra köthető Bluetooth adapterre, de ha ez megvan, akkor a tudás tárháza jelenik meg mobilunk képernyőjén.

A Torque az egyik legelterjedtebb OBDII alkalmazás, igazi mindenes, a hibakódok kiolvasása mellett második műszerfali kijelzőként is alkalmazható, mér lóerőt, nyomatékot, gyorsulást, igaz, ezek az értékek csak hozzávetőleges pontosságúak.

Ez az öt applikáció jelenti az autózás svájci bicskáját 4

1. Pénztárcát hizlaló plasztikkártya helyett mobilapp

A pontgyűjtő klubkártyák hasznosak, de ritkán vannak kéznél, ráadásul nehéz az egyenleg követése, így nem csoda, hogy ez a szolgáltatás is mobilra költözött. Legalábbis a Shell már lépett, és a ClubSmart kártya már digitális formában is elérhető.

Ehhez csak a cég applikációját kell letöltenünk, és máris hozzáférhetünk a ClubSmart kártyán felgyülemlett ponthalmokhoz, ha pedig még nincs ilyenünk, nem kell a pénztárnál feltartani a sort a regisztrációval, mert azt online, egyszerűen intézhetjük. De a legfontosabb, hogy az applikáció segítségével a program tagjai könnyen nyomon követhetik pontjaik alakulását is.

Emellett a megújult ClubSmart program vonzereje, hogy a tankolással gyűjtött pontok kedvezményre válthatók a shopban található termékekre, szolgáltatásokra vagy üzemanyagra, minden 10 pont 10 forint kedvezményt jelent, a vásárlás végösszegének legfeljebb a feléig.

Ez az öt applikáció jelenti az autózás svájci bicskáját 5

 

Ráadásul a ClubSmart Programban elérhető az autósegély-szolgáltatás is, amit a Shell partnere, az Allianz Assistance biztosít. Ez a regisztráció és havi 1 pont gyűjtése után segítséget nyújt defektes gumiabroncs, téves üzemanyag-tankolás, akkumulátorprobléma, üzemanyag-kifogyás esetén is. Ha a lerobbant autó a helyszínen nem hozható működőképes állapotba, elszállítják a legközelebbi szervizhez.